- 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında özel sektör çalışanı için öngörülmüş olan babalık izni 5 gündür. - "İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü halinde üç gün, eşinin doğum yapması halinde ise beş gün ücretli izin verilir.”
Özel sektörde çalışan işçilerin de eşlerinin doğum yapması halinde ücretli olarak babalık izni kullanabileceği 4857 Sayılı Kanunun mazeret izni Ek madde 2 de düzenlenmiştir. Anılan maddeye göre özel sektörde çalışanlar için babalık izni 5 gün olarak belirtilmiştir.
Doğum izni erkekler için de söz konusudur. Ülkemizde annelik izni gibi babaların da doğum sonrası için izin hakkı var. 4857 sayılı iş kanununa göre çalışan erkek, eşi doğum yaptığında babalık izni kullanabilir. Buna, babalık izni denir. Yasal olarak babalık izni 5 gündür.
Bu durumda memurlar için verilen babalık izni 10 günlük bir süreyi kapsamaktadır. Bu durum 657 sayılı kanuna bağlı olarak 104. maddesinde yer alır. Özel sektör çalışanları için ise 4857 sayılı kanuna bağlı olarak, 5 günlük bir süre ile erkekler babalık izni alma hakkına sahip olur.
2023'te Babalık İzni Kaç Gün? Özel sektörde babalık izni ile ilgili henüz bir değişiklik yaşanmadı. Bu nedenle de izin süresi aynen devam ediyor. Yani baba olan çalışanlarınız için minimum 5 gün izin tanımlamanız gerekiyor.
İlgili 27 soru bulundu
- “Eşinin doğum yapması… isteği üzerine on güne kadar izin verilir.” Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar'a göre kamu kurum veya kuruluşlarında 4/B statüsünde görev yapan ve eşi doğum yapmış sözleşmeli çalışana da talebi üzerine 10 gün babalık izni veriliyor.
04/04/2015 tarihinde kabul edilen ve 23/04/2015 tarihinde yayımlanan 6645 sayılı Kanun m. 35 ile İş Kanunu'na eklenen “Ek Madde 2” hükmünde eşi doğum yapan erkek işçi için babalık izni 5 gün olarak düzenlenmiştir. Söz konusu kanun, yayımı tarihinden itibaren yürürlüktedir.
Doğum izni, doğum öncesi 8 hafta ve doğum sonrası 8 hafta olmak üzere toplamda 16 haftadan oluşmaktadır. Bu doğrultuda doğum izni süresi hesabında gebelik 40 hafta olarak ele alındığından kadın işçi gebeliğinin 32. haftasını tamamlaması itibariyle doğum iznine ayrılabilmektedir.
MADDE 5 – (1) Kadın işçinin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı haftalık süre için çalıştırılmaması esastır. (2) Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye iki hafta süre eklenir.
Bu maddenin yürürlüğe girmesi ile birlikte 3 aylık süreyi geçmemek şartı ile işveren işçiyi tamamen veya kısmen ücretsiz ine çıkarabilmektedir. Kamuda çalışanlara ise 2 defa kullanmak üzere toplamda bir yıl ücretsiz izin hakkı verilmektedir.
Erkek memurun ya da özel sektör çalışanı olan erkek işçinin babalık izni eşi doğum yaptığı zaman kullanılabilir ve eşinin doğum yapmasından önce bu iznin kullanılması söz konusu değildir. Ancak eşin doğum yapmasından önce çalışanın hakkı olan başka izinler kullanılabilir.
4857 sayılı İş Kanunu, evlilik izninin minimum 3 gün olduğunu belirtir. Ancak çalışan ile işveren arasında iş sözleşmesi imzalanmışsa bu durum değişiklik gösterebilir. Örneğin iş sözleşmesinde evlilik için 5 günlük izin belirlendiğini varsayalım. Bu durumda çalışan 5 günlük iznini nikahı takiben kullanabilir.
Birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü ve sonraki çocukları içinse 600 TL tutarında bir defaya mahsus Doğum Yardımı ödemesi yapılmaktadır.
Babalık İzni Ne Zaman Başlar? Babalık izni kamu personelleri için de, özel sektör çalışanları için de erkek memurun veya erkek işçinin eşinin doğum yaptığı günden başlar. Çalışan erkek, kamu personeli ya da özel sektör çalışanı olmasına bakılmaksızın babalık iznini kullanabilir.
Babalık izni nasıl alınır, diye merak edebilirsin. Babalık izninin kullanılabilmesi için bağlı bulunulan iş yerine ya da çalışılan yer kamuysa, bağlı olunan birime babalık izni dilekçesi yazarak başvuru yapılması gerekiyor. Bunun için de babalık izni için gerekli belgeler arasında doğum raporu yer alıyor.
Doğum İzninde Maaş Alınır mı? Evet, doğum izni ücretli izinler kapsamında yer aldığı için maaşın belli bir kısmı devlet tarafından ödenir. Doğum izninde 16 hafta boyunca çalışan maaşını veya geçici iş göremezlik ödeneğini almaya devam eder.
Babalık İzni Maaştan Kesilir Mi? Babalık izni ücretli bir izindir. Bu sebeple babalık izni süresinde çalışılmayan günler için sanki çalışılıyormuş gibi ücret ödenmeye devam edilir. Bir diğer deyişle babalık izni süresinde çalışılmayan günler için maaştan kesinti yapılması mümkün değildir.
Tek seferliğe mahsus ödenen süt parası için başvuru yapılmasına gerek yoktur. Emzirme ödeneği, doğum sisteme girildikten sonraki 2 ay içinde annenin hesabına otomatik olarak yatırılır. Annenin e-devlette kayıtlı banka hesabı yoksa süt yardımı kimlik kartı ile PTT şubelerinden çekilebilir.
→ 2015 yılında İş Kanunu ek madde 2 düzenlemesi ile erkek işçilere doğum izni getirilmiştir. Buna göre erkek işçinin eşi doğum yaptığı takdirde 5 günlük mazeret izni doğar.
Annelere 2 sene kadar 232,00- TL üzerinden ödemeler yapılmaktadır. Süt parası desteği başvuruları SGK'ya başvuru dilekçesi verilerek yapılmaktadır. Ayrıca yeni doğan bebeğin T.C. kimlik numarası ile Aile Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığının resmi internet sitesinden başvuru yapılabilir.
Hanede bulunan çocuk sayısına göre hanelere aylık 350 TL ile 650 TL aralığında destek sağlanacak. Konuyla alakalı açıklamalarda bulunan Bakan Yanık, “Bu kapsamda 1-2 çocuklu hanelere 350 TL, 3 çocuklu hanelere 450 TL, 4 çocuklu hanelere 550 TL, 5 ve daha fazla çocuklu hanelere 650 TL ilave destek sağlayacağız” dedi.
Eğer rapor alınmazsa, 32. hafta dolduktan sonraki her gün rapor alınıncaya kadar kadın işçinin analık ödeneğinden düşülüyor. Yani rapor almakta gecikilen günler için analık ödeneği alınamıyor.
Doğum sonrası izin hesaplamaları yapılacaksa sürenin başlangıcı olarak doğum raporunun bitimi alınır. Örneğin 5 Mayıs 2023 tarihinde doğum yapacak bir kadının 8 haftalık doğum izni 30 Haziran 2022 tarihinde biter ve bu tarihten sonra ücretsiz izin süresi başlar.
3) Süt izninin kullanımı
a) Süt izninden sadece kadın memur yararlanır. b) Süt izninin hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı memur tarafından belirlenir. c) Memur, süt izninden ve 657 sayılı Kanunun 104 üncü maddesinin (F) fıkrasında yer alan yarım gün izin hakkından aynı anda yararlanamaz.
Dikkat edileceği üzere madde metninde, bir izin öngörülmesine rağmen bu iznin ne zamandan itibaren kullandırılacağı yönünde bir hükme yer verilmemiştir. Ancak genel uygulamada, bir mazaret izni olarak adlandırılan babalık izni, mazaretin ortaya çıktığı andan itibaren uygulanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri