Rot ayarı, tekerleklerin doğru şekilde hizanlamasını sağlar. Tekerleklerin dönmesini sağlayan rulmanlar, aks ve göbek düzeneğine bağlı olduğu için düzgün çalışmadıklarında doğrudan tahrik milini etkiyerek direksiyonun titremesine neden olur.
Bozuk rot ayarına sahip bir araçta dönüş esnasında tekerleklerden rahatsız edici seslerin gelmesine sebep olabilir. Rot ayarı bozuk araçlarda direksiyon doğrultusu ile tekerlek doğrultusu arasında fark oluşmasına yol açar. Bundan dolayı tepkime süresi düşer ve sürüş güvenliği konusunda tehlikeler meydana gelebilir.
Sağa ya da sola çekme var sa rot ayarından, Direksiyonda titreme varsa balans ayarından, Frene bastığında titreme varsa disklerinin eğrilmiştir. Yani tornaya girmesi gerekir.
Araç seyir halindeyken veya rölantideyken titriyorsa, motorda bir sorun olabilir. Motorun düzgün çalışması için yeterli hava, yakıt veya kıvılcım olmayabilir. Belki de bujileri yenilemenin zamanı gelmiştir Sorunun kaynağı, hava filtresinin kirlenmesi ve tıkanması da olabilir.
Balans ayarı bozulmuş tekerlekler
Balans ayarında ağırlığın tüm tekerleklere eşit bir biçimde dağıtılması amaçlanıyor. Eğer balans ayarında bir bozukluk yaşanmışsa bu gaza basınca direksiyon titremesine neden oluyor. Balans ayarından kaynaklı direksiyon titremeleri daha çok yüksek hızlarda oluşuyor.
İlgili 15 soru bulundu
Aracın rot balans ayarının bozuk olduğunu anlamak için dikkatli bir sürücü olmanız gerekir. Araç hareket halindeyken ufak çukurlardan oldukça fazla bir şekilde etkileniyorsa, araç sağ sol yönlerine çekiyorsa ya da fazla titriyorsa aracın rot balans ayarının bozulmuş olduğunu gösterir.
Titreyen bir direksiyon simidi basitçe lastiklerinizin dengesiz olduğu veya aracınızda aşınmış bir bileşen olduğu anlamına gelebilir, ancak aynı zamanda işlevsiz bir fren sistemi gibi çok daha derin bir sorunu da ifade edebilir.
Direksiyon titremesi neden olur sorusunun en temel sebebi olarak, jant şeklinde ifade edebiliriz. Yüksek hızda eğer titreme fark ediyorsanız, ön tekerleklerin ayarı bozulmuş olabilir. Eğer titreme arka kısımlarda ise, balanstan kaynaklı sorunlar oluşmuş olabilir. Araçlarınızın lastiklerinin belirli bir ömrü vardır.
Cevap: Düz yolda belli bir hızdan sonra araçtaki titreşimler şunların habercisi olabilir: Aracın sürtünme problemleri olabilir. Fren rotoru ayarları sorunlu olabilir. Lastiklerde sıkıntı olabilir.
Eğer ki aracınız 100-120 km/h gibi hızlarda titreme yapıyorsa rot ayarlarında problem olabilir, kontrol edilme vakti gelmiş olabilir. Ön takımlarda rotiller veya rot kollarında bir problem varsa araba titreme yapacaktır. Diğer yandan lastik durumu da bu hızlarda titremelere sebep olabilir.
Bozuk Rot Ayarı
Tekerleklerin rot ayarı bozulduysa ya da doğru şekilde yapılmadıysa yine direksiyon titremesi görülür. Rot ayarı, tekerleklerin doğru şekilde hizanlamasını sağlar.
Lastik rot ayarında sorun varsa direksiyon kilitlendi gibi bir tablo çıkar ortaya. Direksiyon milindeki mafsal arızası da direksiyonun dönmesine engel olabilir. Direksiyon rot kollarındaki rot başlarının aşırı sıkı olması direksiyonun dönmesine engel olabilir.
Binek araçlar için teker sökme, takma, balans ve rot ayarı işlemleri ortalama 200 ile 500 TL dolaylarında seyir etmektedir. SUV, 4x4 gibi araçlarda yapılacak rot balans ayarları için ise yaklaşık olarak 500 ile 800 TL dolaylarındadır.
Balanssızlık ses yapmaz, titreme yapar.
Rot ayarınızın bozuk olduğunda aracınız sağa veya sola çeker. Bu süreçte aracınızı bir çizgide tutmak için direksiyona sürekli müdahalelerde bulunmanız gerekecektir. İşte bu durumda hızınız azda olsa düşecek ve siz tekrar o hıza çıkmak için gaza tekrar daha fazla basmanız gerekebilecektir.
Sürüş esnasında aracın olması gerektiğinden daha fazla titremesi ya da sağa veya sola çekmesi, rot balans ayarının bozuk olduğunun öncelikli işaretleridir. Özellikle bozuk ve çukurlu yollarda kolaylıkla bozulabilen rot balans ayarının normal şartlarda 5 bin ile 10 bin km'de bir kontrol ettirilmesi önerilir.
Aşağıdakilerin hangisinde balanssızlık olması, düz yolda belli bir hızdan sonra araçta titreşimlere neden olabilir? Doğru cevap "Lastiklerde" yani B şıkkıdır.
Benzinli aracın rölantide titremesi, yakıt kaynaklı bir sorundur. Yakıtın incelenmesi ve buji kablolarının da analiz edilmesi gerekir. Arıza bujilerin ıslanması ve yakıtın kirlenmesiyle devam eder. Titremenin tespit edilmesi için mutlaka bir uzman görüşüne ihtiyaç duyulmaktadır.
ani hızlanma taleplerinde gaza fazla yüklenmeye bağlı olarak egzoza da ani bir tahliye talebi olacaktır..ve bu da egzozun normalden daha fazla titreşmesine yol açacaktır.. eğer egzozda herhangi bir kaçak yok ise bu durumu hem ses hem de titreşim olarak hissetmeniz normaldir..
Bu nedenle araçta direksiyon titremesi varsa mutlaka oto servis desteği alınmalıdır. Aksi halde kısa süre içinde aracın farklı parçalarında da sorun ortaya çıkabilir. Kullanıcıların durma anındaki titreme diye tabir ettikleri durum, aslında aracın rölantide çalışırken açığa çıkan titreşim hissiyatıdır.
Bir çukura çarpmak, büyük tümseklerin üzerinden geçmek, bir kaldırıma sürtmek, agresif sürüş, ağır yükler taşıma, eğilmiş veya aşınmış süspansiyon/direksiyon parçaları ya da ön takımdan parça değiştirmek rot ayarını bozabilir.
Direksiyon Kutusu Arızası Nasıl Anlaşılır
Direksiyonda oluşan boşluk, direksiyonu çeviriken gelen ses, direksiyon sertleşmesi, direksiyon toparlama sorunu ve direksiyon kutusu yağ kaçağı gibi örneklendirebileceğimiz belirtileri olabilir.
En Yaygın Otomatik Şanzıman Sorunları
Mekanik aksamlar aşındığında veya yağ özelliklerini kaybettiğinde vites değişimlerinde tekrarlayan sorunlar oluşmaya başlar. Özellikle kalkışlarda titreme yapıyor sorunu, otomatik şanzımanda sorun olduğu anlamına gelir.
- Volanttan gelen ses ve gürültüler olur. - Kontağı kapattığınızda, motor bölmesinden gıcırtı şeklinde bir ses duyar ve motor biraz sallanarak stop eder. - Debriyaj pedalında vuruntu ve aşırı titreme olur.
Isıtmalı direksiyon simidi standart olan plastik direksiyon simidinden farklı olarak ısıyı daha fazla tutacak ve içten ısınmayı sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Ayrıca kimi ısıtmalı direksiyon simidi modellerlinde direksiyon simidinde istenilen sıcaklıkları ayarlamaya yönelik çeşitli özellikler de kullanılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri