Sıhhatler olsun kelimesi yıkananlara ya da tıraş olanlara söylenen bir söz öbeğidir. Halk arasında kimi zaman saatler olsun, kimi zaman ise sıhhatler olsun şeklinde kullanılan bir kelimedir. TDK sözlüğündeki en doğru kullanımı ise sıhhatler olsun şeklinde geçer.
Sıhhatler olsun günlük konuşma diyalogları arasında çok fazla kullanılır. Genelde nezaket sözü olarak kullanılan bu ifade banyodan çıkan ya da yeni tıraş olan kişilere söylenir.
Sıhhatler olsun kelimesi yıkananlara veya tıraş olanlara söylenen bir nezaket sözüdür. Sıhhatler Olsun mu, Saatler Olsun mu Doğrusu Nedir? Halk arasında kimi zaman sıhhatler olsun, kimi zaman ise saatler olsun şeklinde kullanılan kelimelerin TDK sözlüğündeki en doğru kullanımı sıhhatler olsun şeklindedir.
Nitekim mubah ve adettir. Nasıl ki yemek yiyene “Afiyet olsun”, su içene “Şifa olsun”, banyo yapana “Sıhhatler olsun”, namaz kılana “Allah (cc) kabul etsin” deniliyor. Bunlar ve benzerleri adetlerdendir. Adet ve örfler, Şeriatın herhangi bir nassına (ana kaynağına) ters düşmediği müddetçe mubah sayılır.
Tıraş sonrasında cildinizi rahatlatmak ve daha ferah bir his yaşamak için, cildinizin yapısına uygun bir tıraş losyonundan ya da bakım yağından yardım almalısınız. Böylelikle cildinizin ihtiyaç duyduğu nem desteğini sağlayabilir, onu yatıştırabilir ve rahatlatabilirsiniz.
İlgili 27 soru bulundu
Tıraştan sonra ılık bir duş alın. Çünkü bu gözenekleri rahatlatır. Mutlaka tıraş köpüğü ve jeli kullanın. Daima jiletinizi kuru ve temiz bırakın.
Hassas Cilt: Doğal olarak hassas cilde sahip olanlar, jiletin cildi tahriş etmesiyle kaşıntı yaşayabilir. Tıraş Yönü: Jileti tıraş yönünün tersine kullanmak, tüy köklerini tahriş ederek kaşıntıya yol açabilir. Kuru Cilt: Tıraş sonrası cilt nemlendirilmezse kuruyarak kaşınabilir.
Berber, erkek saçı kesen; sakal ve bıyık tıraşı yapan meslek erbâbı.
Mekruh olduğu yerler: Avret yerini açarken, necaset bulunan yere girerken, Berae suresini önceki sureye bitişik okurken, sigara içmeye ve bunun gibi kötü kokulu, mesela soğan, sarımsak gibi şeyleri yemeye başlarken ve sakal tıraşı olmaya başlarken Besmele çekmek mekruhtur.
Fakihlerin çoğunluğu sakal bırakmayı müslümanların şiârı ve dinî bir emir olarak görüp sakalı kesmeyi haram sayar; Hanefîler'de bu gibi durumlar için tahrîmen mekruh terimi kullanılır (İbn Âbidîn, II, 418; Cezîrî, II, 45, 46).
3. argo. Gevezelik etmek, yalan söylemek: Yine diyor neler tıraşlıyorsun Bekir çocuk? (Attila İlhan'dan).
Tıraş kelimesinin doğru yazılışı... Sakal ve bıyıkların kesilmesi anlamına gelen tıraş sözcüğü, yazılış bakımından en çok ikilime düşüren kelimelerden biridir. Konuşma dilinde doğru kullanılsa da yazılışında çok fazla yanlışa düşülmektedir. Kelimenin doğru yazılışı TDK sözlüğüne göre 'tıraş' şeklindedir.
Traş olarak yazımı hatalı yazım olarak kabul edilmektedir. Doğru yazımı ise tıraş olarak kabul edilip kullanılmaktadır. Bu örnekte tıraş kelimesi sakal ve bıyıkların kesilmesi anlamında kullanılmıştır.
Duştan hemen sonra veya duş alırken tıraş olmanızı öneriyoruz. Nemlendirme sakallarınızı yumuşatarak tıraş bıçağının daha kolay kaymasını sağlar. Yağ, kir veya ölü derileri gidermek için cildinizi temizleyin ve yüzünüzü rahat bir tıraşa hazırlayın.
Vücuttaki kılların hangi yolla olursa olsun alınması orucu bozmaz. Çünkü oruç, bir şey yemek, içmek ve cinsel ilişkide bulunmaktan dolayı bozulur.
Peygamber'e (s.a.s.) uymak maksadıyla sakal bırakan ve sakalının sünnete uygun bir şekilde bakımını yapan kişinin bu amelinden dolayı sevap alacağını, ancak herhangi bir sebeple buna imkân bulamadıkları için sakalını tıraş edenlerin ise sünnete aykırı düşmekle birlikte bundan dolayı günaha girmeyeceğini söylemek ...
İsmail ve Hz. İshak'ın saçlarını kesmesiyle tıraşı öğrenmiştir. Bu yüzden Hz. İbrahim, berberlerin ilk piri, peygamberimizin saçını tıraş eden Selman-ı Fârisî de ikinci piri olarak ka- bul edilmiştir (Erduran 2006: 192-193).
Tıraş makinenizi cildinize dik açıyla (90°) tutun ve sakal büyüme yönünün tersine tıraş edin. Ayrıca, aynı alanların üzerinden tekrar tekrar geçmekten kaçınmanın cilt tahrişini yaşamamak için şansınızı artırdığını da akılda tutun. Mümkün olan en iyi tıraşı elde etmek için eşit baskıyı sürdürün.
Örneğin: dini, siyasi bir imaj yaratmak için, belli bir grup ya da topluluğa aidiyet duygusu sağlamak, katılım sağlamak için erkekler sakal bırakır. Bu sebeple erkekler bir fikri ya da herhangi ritüeli, kültürü yaşatmak için daha çok sakalı olsun isteyebilirler.
Jilet ile kıllar alınırken yapısı gereği kıllar eğimli olarak kesilir bu da küçük de olsa kesilen kılın yüzeyinin geniş gibi durmasına sebep olur ve sivriltir. Aynı zamanda ağdayla alınan kıllar kökten alındığı için bir sonraki ağda dönemi için kıllar tekrar kökten çıkar.
Jilet Vajinada Kararma Yapar mı? Ağda ve epilatör gibi jilet kullanımı da kararmaya neden olan etkenler arasında yer alır. Tahrişe yol açan bu uygulamalar, ciltte kararma oluşmasına neden olabilir. Özellikle esmer tenli bireylerde bu tip kararmalara daha sık rastlanır.
Bazı hastalarda makat çevresi ve genital bölgenin kötü hijyeni veya sabun, deterjan ve parfümlerle aşırı temizlik kaşıntının nedeni olabilir. Çocuklarda makat çevresinde kaşıntının en sık sebebi halk arasında kıl kurdu olarak bilinen barsak parazitidir (oksiüriazis).
Genel olarak, temiz bir tıraş istiyorsanız her iki-üç günde bir; yalnızca şekillendirmek ve düzeltmek istiyorsanız üç-beş günde bir tıraş olmanızı tavsiye ediyoruz. Tüylerin uzamasını istiyorsanız tıraş olmayı bırakmanız yeterli. Tüylerin uzama hızı, vücudun hangi bölgesinde olduklarına da bağlıdır.
Saç kesimi ne sıklıkla yapılmalı? Öncelikle saçın ayda bir santim uzadığını düşünürsek; formda olmasını istediğimiz modelimizin iki veya üç ay içinde kesim yapılması sağlıklı olur. Kadınlarda, eğer uzun bir saç ise; dört ayda bir, iki santim kesmek önerilir. Erkekler de ise; ayda bir uygundur.
Tıraştan sonra neden kolonya sürülür? Yukarıda da söz ettiğimiz gibi kesiklerden dolayı ciltte mikrop kapma probleminin önüne geçmek için kolonya tercih edilir. Tabii bunun dışında tıraş kolonyasının hoş kokusu ve kişiye verdiği fresh his de ön plandadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri