TDK imla kılavuzu ve Dil Derneğı yazım kılavuzuna göre kelimenin doğru yazımı "tren" şeklindedir. Bunun sebebi kelimenin kaynağı olan Avrupa dillerinde T ile R arasına hiç ses gelmeden telaffuz edildiğinin kabul edilmesidir.
TDK kurallarına göre "tren" yazımı doğrudur. Her ne kadar günlük dilde "tiren" diye telaffuz edilmesi yaygınsa da Fransızcadan geçen kelimenin telaffuzuna sadık kalarak yazıya geçirilmiştir ve halen belirgin bir şekilde İ sesi çıkarmadan telaffuz edilmektedir.
Hem Fransızcada hem de diğer birçok Avrupa dilinde ''train'' şeklinde yazılan bu sözcük, demiryolu ulaşımında kullanılan tüm vagonlu araçların ortak adıdır. İlk kez Büyük Britanya'nın başkenti Londra'da kullanılan trenlerin başta bölgesel ve konvansiyonel olmak üzere birçok çeşidi bulunmaktadır.
Yüksek Hızlı Tren (YHT) treni hakkında bilgiler. Yüksek Hızlı Tren (YHT) için bilet rezervasyonu nasıl yapılır.
Sıklıkla kullanılan "demiryolu"yazımı ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"demir yolu"dur.
İlgili 29 soru bulundu
Bu doğrultuda Türkçe üzerinden doğru yazılışı, 'Tramvay' şeklinde öne çıkmaktadır. Bu yazımı ile beraber aynı zamanda okunuşu üzerinden de hata giderilebilir. Türk Dil Kurumu açısından bu kelimenin doğru şekilde ele alınışı, 'Tramvay' olarak öne çıkmaktadır.
Yol ve ulaşımla ilgili birleşik kelimeler ayrı yazılır: keçi yolu, kara yolu, köprü yol.
Palyaço kelimesi Türk Dil Kurumu'na göre palyaço şeklinde yazılması gereken bir kelimedir. Palyaço kelimesinin palyanço şeklinde yazılması ise bir yazım yanlışı olarak ifade edilebilir. Kelimenin doğru bir şekilde yazılışı "palyaço" şeklinde olmalıdır.
Birleşik isim örneği olan demir yolu TDK bilgilerine göre ayrı yazılmalıdır. Demir yolu kelimesi çeşitli anlamlara geldiğinden çeşitli cümlelerde bulunur. Günlük hayatta yazımı karıştırılan kelimelerden biri olan demir yolu ayrı yazılmalıdır. Bu şekilde yazıldığında doğru yazım sağlanacaktır.
"Aferin" şeklinde yazılması, TDK tarafından doğru olarak belirlenen yazım şeklidir.
Tren sözcüğü yabancı bir dilden Türkçe' ye geçmiş bir kelimedir. Tren kelimesi tek heceli bir kelimedir. Bu sebeple de "tren" sözcüğü başkaca bir heceye ayrılamaz.
Fransızca train “demiryolu katarı” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük İngilizce train “sürüklemek (fiil), dizi, kuyruk, katar (ad)” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Fransızca traîner “sürüklemek, çekerek götürmek” fiilinden alıntıdır.
TDK sözlüğüne göre bu kelimenin doğru Yazılışı ise, kirpik şeklindedir. Kirpik kelimesi, halk arasında çoğu zaman kiprik şeklinde söyleniyor. Bunun sonucunda da yazım yanlışları ortaya çıkıyor. Aslında bu sözcüğün doğru yazılışı TDK güncel yazım kılavuzuna göre kirpik olarak gösteriliyor.
TDK'ya göre kulüp kelimesinin doğru yazılışı "kulüp"dır.
Çift ünsüz harfle başlayan Batı kökenli alıntılar, ünsüzler arasına ünlü konulmadan yazılır: francala, gram, gramer, gramofon, grup, Hristiyan, kral, kredi, kritik, plan, pratik, problem, profesör, program, proje, propaganda, protein, prova, psikoloji, slogan, snop, spiker, spor, staj, stil, stüdyo, trafik, tren, ...
TDK'ya göre şoför kelimesinin doğru yazılışı "şoför"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Alt, üst, ana, ön, art, arka, yan, karşı, iç, dış, orta, büyük, küçük, sağ, sol, peşin, bir, iki, tek, çok, çift sözlerinin başa getirilmesiyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: alt kurul, alt yazı; üst kat, üst küme; ana bilim dalı, ana dili; ön söz, ön yargı; art damak, art niyet; arka plan, arka ...
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
TDK'ya göre altmış kelimesinin doğru yazılışı "altmış"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
TDK'ya göre egzoz kelimesinin doğru yazılışı "egzoz"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
TDK'ya göre yalnız kelimesinin doğru yazılışı "yalnız" şeklindedir. Kişiler bu kelimeyi "yanlız" şekilde yanlış yazabiliyor.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır.
Konu ile ilgili başvurmanız gereken en önemli kaynak TDK sözlüğüdür. Bu sözlükte kelimenin yazımı "birebir" şeklindedir. Yani söz konusu kelime birleşik yazılmalıdır.
Birçok sınavda da dilbilgisi konuları içinde olağanüstü kelimesinin yazımı ile ilgili sorular karşınıza çıkar. Kelimenin doğru yazımı birleşik şekildedir. Yani "olağanüstü" şeklinde yazım doğrudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri