Öncelikle yaşlanmanın, erkek sineklerin üreme kapasitesini ciddi bir şekilde azalttığını tespit ettik. Bu azalma özellikle ömürleri boyunca çok çiftleşen erkek sineklerde görülüyor. Erkekler yaşlandıkça daha az sperm üretiyorlar ve çok çiftleşen yaşlı erkekler neredeyse spermsiz kalıyor.
İleri yaştaki erkekte hem testosteron hormon üretimi, hem de sperm üretiminde bazı bozulmalar gözlemlenir. Sperm sayısındaki azalma da erkek üremesinde düşüş ile kendisini gösterir. Ayrıca sperm hareketlilik ve yapısında da yaş ile beraber kötüleşme izlenmektedir.
Genel olarak erkeklerde 40 yaşından sonra sperm hareketliliği ve sayısı doğal olarak azalır. Sperm kalitesi düştüğü için anomali riski artabilir. Erkeklerde yaş ilerlemesine bağlı olarak sperm üretimi sırasında mutasyon tehlikesinde artış görülmektedir. Bu sebeple de gebelik oluşsa bile düşükle sonuçlanabilir.
Çoğunlukla 40 yaşından sonra görülen sperm miktarındaki düşüş, zamanla birlikte hızla azalmaya devam eder. Baba olmanın yaş sınırı kişiden kişiye farklılık gösterse de genellikle 65 yaşından sonra sperm kalitesindeki kritik düzeydeki azalmaya bağlı olarak kişinin üreme kapasitesi son bulur.
Erkeklerde zaman içerisinde yaşlanmalarında fonksiyonel olarak şu değişiklikler oluşur: - Erkeklik hormonu seviyeleri 40 yaşının üzerinde yılda %1 azalır (hipogonadizm) - Sperm üretimi kısmen aynı düzeyde devam edebilir. - Sperm hareketliliği yıllar içerisinde azalır.
İlgili 38 soru bulundu
Normal sperm sayısı olarak 1 mililitrede 15 milyon ile 200 milyon arasındaki tüm değerler normaldir. Kişide her mililitrede 15 milyondan düşük sperm sayısı varsa düşük sperm sayısı olarak nitelendirilir. Ayrıca ejakülat başına 39 milyondan az sperm de bu şekilde kabul edilmektedir.
Geçirilmiş fıtık ameliyatı gibi bazı ameliyatlar sonucu oligospermi oluşabilmektedir. Boya, tarım ilacı, kurşun gibi bazı kimyasal maddelere uzun süre maruziyet sonucu oligospermi görülebilmektedir. Tütün kullanımı, aşırı kilo, depresyon ve aşırı alkol kullanımı da oligospermiye neden olabilmektedir.
Erkekler boşaldıktan sonra vücudun sperm seviyesinitamamlaması 24 ila 36 saat sürer. Bu süre içinde kalan spermleri tekrar üretimesokar ve bu sayede bir daha ilişkiye girdiğinizde daha fazla sperme sahipolmanızı sağlar.
Öncelikle sık ilişkiye girme nedeni açıklanmalıdır. Eğer cinsel istek ise bu konuda sperm sayı ve kalitesinin bir önemi yoktur. Ancak bebek isteği için ise sık ilişkiye girmek sperm kalitesini bir miktar etkiler. Ancak çocuk sahibi olma şansını değiştirmez.
Çoğu zaman, doğru sonuçları elde etmek için çok sayıda test yapılması gerekebilir. Testislerde üretilen yeni sperm hücrelerinin olgunlaşması 40 ile 76 gün arasında gerçekleşmektedir.
Erkekler kadınlardan farklı olarak çok ileri yaşlara kadar üreme işlevlerini sürdürebilirler ve çocuk sahibi olabilirler. Ancak erkek yaşı ilerledikçe, genellikle 40'lı yaşlarından itibaren, kadınlardaki kadar belirgin olmamakla birlikte üreme yeteneği azalmaya başlar.
Erkeğe bağlı infertilite varlığında sorulan “Erkeklerde sperm kalitesi nasıl anlaşılır?” sorusu bu şekilde yanıtlanırken “Evde sperm kalitesi nasıl anlaşılır?” sorusu ise “sperm kalitesi ancak laboratuvar ortamında ölçülebilir olduğundan ev ortamında anlaşılamaz” şeklinde cevaplanabilir.
Yapılan çalışmalar egzersiz yapmak, stresten arınmak, sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmek, alkol ile sigara gibi kötü alışkanlıklardan uzak durmak gibi sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmenin sperm sayısını ve sperm kalitesini artırdığını ortaya koyuyor.
Kalan sperm hücrelerinde ise kadın üreme sistemindeki şartlara göre yaşama süresi ortalama beş gün kadardır. Burada sperm hücreleri için en belirleyici detay kadın üreme sistemindeki şartlardır. İdeal bir üreme ortamında sperm hücreleri 7 güne kadar yaşayabilmektedir.
Bir tıkanma olduğunda vücut dışına çıkarılan semen hacmi de daha az olabilir. Sperm taşıyan kanallarda tıkanma olup olmadığını kontrol etmek için, tecrübeli bir ürolog tarafından muayene, semen analizi ve gerektiği durumlarda transrektal ultrason yapılabilir.
Semenin ilk gelen damlaları sperm yoğunluğunun en fazla olduğu kısımdır. Sperm renkleri: Semen miktarı1,5- 2 ml ve üzerinde olmalı beyaz-gri opak renkte olmalıdır. Kahverengi veya parlak kırmızı kan görülmesi durumunda mutlaka muayene için bir üroloğa gitmek gerekir. Semenin rengi değişiklik gösterebilir.
Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler için ilişki sıklığı da oldukça önemlidir. Düzenli adet gören kadınlarda adetin 12 ila 17. günleri arasında gün aşırı ilişkiye girmek yeterlidir. Daha sık yaşanan ilişkiler erkeğin sperm kalitesini azaltabilir bu nedenle gün aşırı yaşanan ilişki gebe kalma ihtimalini artırır.
Cinsel anlamda aktif bir erkeğin sperm üretim döngüsünün devamlılığı için haftada en az 3 kere boşalması gerekir. Düzenli bir cinsel hayatı olmayan erkekler; mastürbasyon yaparak sperm üretim döngülerinin devamlılığını sağlayabilirler. Erkeklerde mastürbasyon yapmayla ilgili bir sınır bulunmamaktadır.
-Günde 1,5-2 lt su içmek sperm miktarı artırmak için hayati öneme sahip. -Düzenli eksersiz ve Günde 10000 bin adım yürüyüş yapmak sperm sayı ve kalitesini artırmada ve hormonları düzenlemede çok önemli.
Yumurtanın döllenme süreci kadın tarafından hissedilebilmektedir. Yumurta başarıyla döllenir ise kadın, alt karın bölgesinde kramp ve karın ağrısı yaşayabilmektedir. Ancak bu etkiler daha çok ağrı eşiği düşük kadınlarda hissedilebilmektedir.
Ayrıcı aşırı alkol kullanımı, obezite ve ilaç kullanımı da sperm sayısının düşmesine ve meninin sulu hale gelmesine neden olabilir. Varikosel: Varikosel, testislere uzanan toplar damarların şişmesi durumuna verilen isimdir. Varikosel birçok erkekte herhangi bir semptoma neden olmaz.
C, D ve B12 vitaminleri ile demir, bakır, selenyum gibi minerallerden zengin olan balık ve diğer deniz mahsulleri meni hacmini artırırken sperm sağlığı ve kalitesini de olumlu yönde etkiler. Sarımsak; bol miktarda selenyum ve B6 vitamini içeriği sayesinde sağlıklı ve yeterli şekilde sperm üretilebilmesi sağlanır.
Semen Aglütinasyon (Yapışkanlık) Değerlendirilmesi;
Haraketli spermlerin birbirlerine yapışık durmasıdır. DSÖ'ne göre 1 ile 4 arası sınıflandırılır. 4 yada aşırı yapışkan olması durumunda sperme karşı antikor varlığından (ASA ) şüphe edilebilir ve ileri tetkik istenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri