Testis kanseri yaklaşık yüz binde 3 erkekte görülen nadir kanserlerdendir. Genç erkeklerin hastalığı olup en sık 25-45 yaş arası görülür. Elbette çocukluk çağında ve yaşlılıkta da daha nadir olarak görülebilmektedir. Testis kanseri testiste atipik hücrelerin kontrolsüz olarak çoğalması sonucu gelişir.
Testis kanserinin belirtileri
En yaygın belirti testis içinde hissedilen genellikle ağrısız bir şişliktir. Şişlik serttir. Skrotumda ağırlık hissi olabilir. Skrotumda aniden sıvı toplanması da diğer bir belirti olabilir.
Tüm erkek tümörlerinin yaklaşık %1'ini oluşturan bu hastalık 20 ile 35 yaş arasındaki erkeklerde en sık görülen kanser çeşitidir. Testis tümörleri genellikle tek taraflı olarak görülür. Sadece %2 hastada tanı konulduğunda iki taraflı tümör vardır. Toplumda her yüz bin erkekte yaklaşık 3 testis tümörü saptanabilir.
Kanser bulaşıcı değildir. Boşalma durumu hiçbir şekilde kötüleştirmez. Testis kanseri ameliyatı sonrası cinsellik nasıl etkilenir: Çoğu insan testis kanseri geçirdikten sonra normal bir cinsel yaşama sahip olabilir.
İlgili 39 soru bulundu
İster yumurtalıklarla birlikte isterse tek başına rahim alınmış olsun, bu ameliyatın cinsel yaşama olumsuz bir etkisi yoktur.
Bir testisin çıkarılması cinsel birleşme yeteneğinizi veya doğurganlığınızı ortadan kaldırmaz. Çoğu erkek ameliyattan sonra normal şekilde ereksiyon olabilir.
Nadir görülen bir kanser türü olan testis kanseri, her yıl ortalama olarak 100.000 erkekten sadece 3'ünde görülür. Görülme sıklığı düşük olsa da testis kanseri 20-34 yaşlardaki erkek bireylerde en sık görülen kanserdir. Kanser testisin ötesine yayıldığında bile testis kanseri büyük oranlarda tedavi edilebilir.
Kan tahlilinde alfafetoprotein (AFP), beta human koryonik gonadotropin (B-HCG), laktik dehidrogenaz(LDH)' ı içeren testis kanseri belirteçleri ve idrar tahlili önemlidir. Ayrıntılı testis ultrasonu bize teşhis için çok önemlidir.
İnmemiş testis oranı sağ tarafta daha yüksek olduğu için, testis tümörü sıklığı da sağ tarafta daha fazladır.
Çünkü tüm bu detaylara göre hissedilen testis ağrısı skrotum adı verilen testis torbasının yanı sıra, üreme sisteminin diğer organlarında, kasıklarda hatta bazı durumlarda karın bölgesinde ve bacaklarda hissedilebilmektedir.
Çoğu vaka 15 ila 40 yaşları arasında ortaya çıkar. Testis kanseri, 20- 35 yaşları arasındaki erkeklerde en sık görülen kanser türüdür.
Diğer durumlarda, doktorunuz bir rutin fiziki muayene esnasında bir kitle tespit edebilir. Bir kitlenin kanser olup olmadığını belirlemek için, doktorunuz aşağıdakileri önerebilir: Testis ultrason testi, ses dalgalarını kullanarak skrotum ve testislerin bir görüntüsünü oluşturur.
Yumurtalık kanserinin en büyük belirtisi ileri safhalarında ise karında ele gelen kitle, aşağı doğru basınç hissi, karında sıvı birikmesi, karın şişliği, çevredeki organlara bası yapmasına bağlı olarak idrar ve bağırsak şikayetleri görülür. Yumurtalık kanserinin bazı türlerinde hormon düzensizlikleri görülebilir.
Testis kanseri nedenleri arasında ırk, yaş, etnik yapı, genetik, kalıtsal faktörler, inmemiş testis, anormal testis, HIV enfeksiyonu ve zararlı madde kullanımı gibi riskler bulunmaktadır. Kalıtsal Faktörler: Kalıtsal ve genetik faktörler testis kanseri olma riskini artırır.
Testis tümörlerine tanı koymada en sık kullanılan görüntüleme yöntemi skrotal ultrasondur. Skrotal ultrasonun tanı koymada duyarlılığı hemen hemen %100'dür. Ultrason ile testiste kitle saptanmasının ardından mutlaka bazı tümör belirteçlerinin kan seviyelerini kontrol etmek gerekir.
Testis kanseri ve tedavisi erkeklerdeki üreme hormonlarının düzeyleri üzerinde farklılıkları oluşmasına sebep olabilmekte ve bu sebeple de tedaviden sonra kişilerin çocuk sahibi olma becerileri olumsuz etkilenebilmektedir.
Bu ameliyat 15-20 dk. süren bir ameliyat olup Genel Anestezi ya da Bölgesel Anestezi (belden iğne yapılarak) ile uygulanabilir. Genellikle aynı gün hastalarımızı evlerine gönderip patoloji sonucunu bekliyoruz.
“Kanser saç kaybına yol açar”
Kanserin kendisi saç kaybına yol açmamaktadır. İleri evre durumlarda bile bu durum görülmez ancak tedavide kullanılan bazı ilaçlar saç dökülmesine sebep olmaktadır. Ayrıca beyin ışınlaması gereken durumlarda radyoterapi nedeniyle görülebilmektedir.
Kanser hastalığının kendisi de üreme sistemine zarar verebilir ve geçici ya da kalıcı kısırlığa yol açabilir. Testis tümörleri ve Hodgkin lenfoması gibi kanser türleri, doğrudan üreme sistemine etki etmeleri sebebiyle hücrelerde ve dokularda yapısal bozukluklara yol açabilir.
AÇIKLAMA: Testiste atrofiye neden olmamış hidrosel, varikosel ve ameliyatlıları ile inmemiş testis ameliyatlıları, askeri okullara girmeye engel teşkil etmez, sağlam kabul edilir."
Testis erkek üreme organı olan penisin her iki yanında bulunan yapıdır. Testis yani er bezlerinin testosteron hormonunu salgılaması, spermlerin üretilmesi gibi işlevleri bulunur. Testislerin yapısında yaklaşık olarak 400 metre uzunluğunda mikroskobik kanallar bulunur.
Testis Travması Ne Gibi Sorunlara Yol Açar? Testise gelen darbe ile ödem, şiddetli ağrı, yırtılma, damar yırtılmasına bağlı gelişen kan toplanması, testis dokusunun dışarı çıkması gibi sorunlara neden olduğu gibi kısırlığa da yol açabilir.
Bu konuda görüş ayrılıkları var. Pek çok alim oral seksin caiz olduğuna inanır, ancak beğenilmez görür. Sözlü-genital teması caiz gören âlimler grubu büyük ölçüde Hadis ve Kuran'da böyle bir eylemi yasaklayan açık bir emir bulunmamasından dolayı caiz görmüşlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri