Bu kan testleri sonucuyla berber alınan boğaz kültürüyle (sonucu yaklaşık üç gün sonra verilebilir) hastalarda beta mikrobu tespit edilebilir. Beta mikrobunun sık görüldüğü mevsimler, sonbahar ve ilkbahar mevsimleridir.
BETA enfeksiyonun teşhisi boğaz kültürüyle yapılmaktadır. Hastadan alınan boğaz kültüründe Streptococcus pyogenes üremesi olursa BETA enfeksiyonu teşhisi konulmaktadır. Bunun yanında BETA teşhisi için hızlı test denilen 1 saatte sonuç alınan boğaz sürüntüsü testleri de bulunmaktadır.
Yüksek ateş, beta enfeksiyonunun ilk belirtileri arasındadır. Boğazda meydana gelen şişme, beta enfeksiyonuna işaret edebilir. Yine bu şişliğe bağlı olarak yutma güçlüğü de beta enfeksiyonunun göstergeleri arasındadır. Boyun bölgesinde şişlik de beta enfeksiyonunun belirtisi olabilir.
Yüksek ateş, Baş ve boğaz ağrısı, Boynun ön tarafındaki ve çene altındaki lenf bezlerinde şişlik, Yumuşak damakta (damağın bademciklere yakın kısmı) noktasal kanamalar ve bademciklerde kızarıklık, kirli beyaz-sarı renkte lezyonlar Beta enfeksiyonunun belirtileri arasında gösterilir.
Tedavi edilmezse çok tehlikeli olabilir
Her ne kadar basit yöntemlerle hastalık kendi kendine geçse de en önemli komplikasyonlardan biri olan akut romatizmal ateş nadir de olsa ortaya çıkabilir. Şöyle ki, beta mikrobunun salgıladığı toksinler deride kızıl hastalığının ortaya çıkmasına yol açar.
İlgili 37 soru bulundu
BETA enfeksiyonu, hiç müdahale edilmediğinde bile 3-5 gün arasında kendi kendine geçebilir. Ancak tedavide antibiyotik alınacaksa 10 gün kullanılması gerekir. Enjeksiyon yoluyla penisilinin de 1 gün alınması yeterlidir.
Beta enfeksiyonlarının kuluçka süreleri, genelde 2 ile 4 gün arasında değişmektedir. Bulaşıcılık, destek tedavileri sonrasında ve antibiyotik kullanımı sonrasında 24 saat içerisinde ortadan kalkmaktadır. Enfeksiyonun iyileşme süreleri minimum 7 gündür.
Beta virüsünün herhangi bir aşısı bulunmamaktadır. Bu yüzden tedavisinde antibiyotiklerden yardım alınmaktadır. Beta virüsünün tedavisi için penisilin ve penisiline bezer olan antibiyotikler kullanılır. Bu tedavi süresinin ise 7 ile 12 gün arasında değiştiğini belirtmek gerekir.
Çocuklarda Beta Enfeksiyonu Tanısı Nasıl Konur? Çocuk doktorunuz beta enfeksiyonu tanısını fizik muayene bulguları ile koyabilir. Viral üst solunum yolu enfeksiyonlarında ateş dışında beta enfeksiyonundan farklı olarak öksürük, burun akıntısı, konjoktivit gibi bulgular tabloya eşlik eder.
Beta HCG testi, basit bir kan testi ile yapılabilir ve laboratuvar koşullarına göre değişmekle birlikte genellikle aynı gün içerisinde sonucu alınabilir. Beta HCG testine ek olarak farklı testlerin de uygulanması gerekmiyorsa, tek tüp kan örneğinin alınması yeterlidir.
Kış aylarında veya mevsim geçişlerinde sıklıkla görülen beta mikrobu boğazda iltihaplanma yapan bir çeşit bakteridir. Okul öncesi çocukluk döneminden ergenliğe kadar görülebilen beta mikrobu zamanında tedavi edilmezse kalp romatizması, artrit ve nefrit gibi ciddi hastalıklara neden olabilir.
Boğaz ağrısı, halsizlik, ateş gibi şikayetler olmadan da boğaz kültürü yardımıyla beta mikrobu buluna bilinmektedir. Taşıyıcı nitelikteki çocukların tanısı genellikle beta şikayetleri belirtileri olmadan yapılan kültür testleri ile tanı konulan bilinmektedir.
Bakteriyel Enfeksiyonlar
Boğaz ağrılarında en sık rastlanılan bakteri türü, Streptococcus bakterileridir. Özellikle çocuklarda görülen boğaz ağrılarının yaklaşık %40'ının oluşumunda Streptococcus bakterileri vardır.
Geçmeyen boğaz ağrısı ve yutkunma zorluğu bir haftadan fazla sürer ve bunlara nefes darlığı, eklem ağrısı ve boğaz şişmesi gibi şikayetler eşlik ederse mutlaka bir kulak burun boğaz doktoruna başvurulmalıdır.
Öksürükle birlikte görülen semptomlar ise çoğunlukla geniz akıntısı, burun akıntısı ve burun tıkanıklığıdır. Viral enfeksiyonlarda da görülmekle birlikte, özellikle beta grubu bakterilerden kaynaklanan boğaz iltihaplanmasında sıklıkla yüksek ateş ve titreme görülür.
Boğaz enfeksiyonu belirtileri altta yatan nedene bağlı olarak genellikle 5 ila 10 günde iyileşme eğilimi gösterir. Bununla birlikte süre etken mikroorganizmaya bağlı olarak kısalıp uzayabilir. Örneğin gribe bağlı boğaz enfeksiyonu semptomları 5 günde geçebilirken öpücük hastalığında bu süre 4 haftaya kadar uzayabilir.
Penisilin, sefalosporinler beta boğaz enfeksiyonu için tercih edilen antibiyotik gruplarıdır. Tedavi genellikle 10 gün boyunca günde iki doz şeklinde uygulanırken, bir defalık penisilin enjeksiyonu da kullanılabilmektedir.
Hastalık, boğaz ağrısı, ateş, üşüme-titreme, halsizlik ile kendini gösterir. Ağızda enfeksiyon kokusu vardır. Boğazda beta olup olmadığını anlamanın altın standart tek tetkik yolu boğaz kültürüdür.
Antibiyotikler mutlaka doktorunuzun önerdiği dozda ve önerdiği gün kadar kullanılmalıdır. Kullanmaya başladıktan yaklaşık üç gün sonra antibiyotikler etkili olmaya başlar ve ateş düşer.
Virüsler, birer canlı organizma değildir. Virüsler yalnızca enfekte ettikleri hücrelerin içinde yaşar, büyür ve çoğalır. Bakteriler ise enerji üretebilen, hareket eden ve kendi kendine çoğalabilen canlı organizmalardır.
Bakteriyel bademcik iltihabı nedeniyle ortaya çıkabilecek istenmeyen durumların önlenmesi için antibiyotik tedavisinin doktor tarafından önerilen süre boyunca (genellikle 10 gün) kullanılması önemlidir. Uygun tedavi ile bademcik iltihabının belirtileri genellikle 3-4 gün içinde geriler.
Beta mikrobu boğaz enfeksiyonundan bağımsız olarak sinüzit, orta kulak iltihabı, deri yumuşak doku iltihabı, kemik iltihabı (osteomiyelit), menenjit, rahim iltihabı (endometrit) ve zatürreye de sebep olabilir.
Ateş, üşüme, titreme, halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, ağrı, bulantı, kusma gibi genel bulgulara ek olarak etkenin cinsine ve enfeksiyonun yerine bağlı olarak gelişen spesifik belirti ve semptomlar; ishal, kabızlık, eklem ağrıları, vücutta döküntüler ve kızarıklıklar, öksürük, sarılık, bilinç bozuklukları gibi ...
Beta mikrobu diye bilinen mikroorganizma boğazda iltihaplanma yapan bir çeşit bakteridir. Boğaz ağrısı ve ateşi olan çocukların yaklaşık %10 - 15´inde A Grubu Beta hemolitik streptokok iltihabı vardır.
Boğaz iltihabı için tuzlu su ile gargara yapın
Tuzlu su ile gargara yapmak, birçok iltihap ve enfeksiyonun iyileşmesinde etkili olduğu gibi boğaz iltihabının iyileşmesinde de adeta ilaç rolü üstlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri