''Hemşir'' diye bir kelime literatürümüzde yoktur. Erkek. yada kadın farketmez bu mesleği ifa eden herkes. ''Hemşire''dir.
2007 yılından itibaren yapılan yasa değişikliği ile erkek öğrencilere de hemşire olma hakkı tanınmıştır. Erkek hemşireler toplum tarafından 'hemşir' adıyla anılmakla birlikte, bu konu hala tartışılmaktadır.
Erkek hemşirelere hemşir şeklinde hitap edilir. Sağlık hizmetlerini yürütmekle görevli olan hemşir ve hemşireler, toplumumuzda saygı gösterilen meslek gruplarından biridir.
Günümüzde erkek görevliler için yanlış bir şekilde hemşir sözcüğü de kullanılmaktadır, ancak bu kullanım yanlıştır. Hemşire sözcüğünün eş anlamlısı olarak tıp bacısı ve erkekler için tıp kardeşi şeklinde sözcükler bulunmaktadır.
Uzun yıllar yürürlükte kalan bu yasa, Nisan 2007'de “Hemşirelik Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile değiştirilmiştir. 2007'de yapılan değişiklikle, hemşirelerin değişen ve gelişen rollerinin tanımlanmasının yanı sıra önceki kanunda yer alan “kadın olmak” şartı kaldırılarak erkeklerin de hemşirelik ...
İlgili 18 soru bulundu
Hemşir kelimesi erkek hemşireler için kullanılan sözcüklerden biridir. Farsça kökene sahip olan bu kelime hekim kelimesinden türemiştir. 2007 yılında ise erkek hemşirelere "hemşir" denilmesi kararı alınmıştır. Bu karar ile beraber erkek hemşirelere "hemşir" şeklinde hitap edilmektedir.
Hem- şireler hastalara (%59.1) ve hastalar hemşirelere (%69.4) çoğunlukla formal hitap şeklini kullanmaktadır.
02.05.2007 tarih ve 5634 nolu Hemşirelik Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun). Böylece 2007'de yapılan yasal düzenlemeler ile hemşirelikte cinsiyet ayırımı ortadan kalkmıştır ve böylece günümüzde erkekler, yasal olarak hemşirelik mesleğinin bir üyesi olabilmektedir.
Hemşirelik eğitimi veren tüm okullara erkek öğrencilerin alınmaya başlanması, 25/04/2007 tarihi itibari ile yeniden düzenlenerek kabul edilen 5634 sayılı “Hemşirelik Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”da yapılan değişikliğin sonucudur (THD 2009).
Böylece 2007'de yapılan yasal düzenlemeler ile hemşirelikte cinsiyet ayrımı ortadan kalkmıştır ve günümüzde erkekler yasal olarak hemşire olabilmektedirler (Kaya vd., 2011: 18).
Hemşir hemşirelik bölümü okuyup erkek hemşirelere denir .
Özel sektörde böyle bir şart bulunmamakla birlikte erkek başhemşirelere rastlanmaktadır.
Anlayacağınız sağlık bir ekip işidir. Tıbbi tedavi dışındaki tıbbi bakım ve uygulamalarda ise hemşire tamamen bağımsızdır. Bu konuda hiçbir hekim bir hemşireye direktif veremez. Ayrıca kimse kimsenin hakkında tutanak tutma hakkına sahip değildir ve bir hekim de hemşirenin amiri değildir.
2021 yılının Temmuz ayında 6 bin 390 TL olan hemşire maaşları günümüzde 8 bin 338 TL olarak güncellenmiştir. Emekli olan hemşireler ise Temmuz 2021'de 3 bin 915 TL alırken Ocak 2022'den itibaren 5 bin 109 TL maaş almaya başlamıştı.
Hemşire olmak için 4 yıl yani hem YGS hem LYS'ye girmek gereklidir.
2023 Hemşire maaşları memur ve memur emeklilerine 2023 yılı için Ocak ayında 16,4 oranında zam yapıldı. Yapılan Ocak zammı ile 2023 Hemşire maaşı 13 bin 115 liraya yükselmişti.
Medipol Sağlık Grubu - Murat Bektaş, hemşirelik yüksek okulundan Türkiye'nin ilk erkek hemşiresi unvanıyla mezun olmuştur.
Hemşire Maaşı 2023. 6 aylık enflasyon farkı ve 8.077 TL seyyanen zamla birlikte, 1/5 derecesine sahip hemşire maaşı 26 bin 152 TL'ye yükseldi. Bu artış, hemşirelerin emeklerine ve özverili çalışmalarına layık görülen bir ödül niteliğinde.
Buna göre YKS say puan türünden 360 almak şarttır. Bu puan için TYT alanında toplam 63,75 net yapılmalıdır. Bu puan için AYT alanında ise 39 net yapmak yeterli görülmektedir.
Kemal Açıkgöz tarafından kutlanan Bektaş, alkışlar arasında hemşire ünvanını aldı.
Sağlık kurumlarında görev almak için atama başvurusunda bulunan adaylara yönelik olarak adayların 18 yaşını doldurup 35 yaşını doldurmamış olması istenmektedir.
Bu madde mucibince yapılacak tayin ve terfilerde ve maaşların verilmesinde 3656 sayılı Kanun esasları cari olur. Madde 7 ? İlkokulu bitirmiş ve 18 yaşını tamamlamış olan kadınlar hemşire.yardımcısı olabilirler.
bilmeyen –maalesef- hemşireler, hekimler ve. vatandaşlar tarafından kullanılan ve gittikçe. yaygınlaşan yanlış bir hitap şekli türedi; erkek. hemşirelere hemşir.
Üniversitelerin hemşirelik programlarında ülke ihtiyacını karşılayacak yeterli kontenjan oluşturulmak üzere 5 yıl süre ile sağlık meslek liselerinin hemşirelik ve hemşireliğe eşdeğer sağlık memurluğu programlarına öğrenci alınmasına devam olunur ve bu programlardan mezun olanlara hemşire unvanı verilir."
Acil durumlarda hastaneye getirilen hasta veya yaralıya zaman kaybetmeden tedavi uygulayan ve doktor orderı ile hastayı stabil hale getiren, yol gösterici olabilmek adına doktora hasta hakkında bilgi veren ve hastayı gözlemleyen kişiye Acil Servis Hemşiresi denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri