Fiziksel açıdan kadınsı özelliklere sahip fakat eril cinsiyet kimliğinde olan bireyler, kadından erkeğe transseksüel, yani trans erkek olarak nitelendirilmektedir. Fiziksel açıdan erkeksi özelliklere sahip fakat dişil cinsiyet kimliğinde olan bireyler ise trans kadın olarak tanımlanmaktadırlar.
Daha farklı bir anlatımla hermafrodit bireylerin cinsel organları, hormonal yapıları ve dış görünüşleri kadın ve erkek özelliklerini bir arada barındırır.
Maskülen kadın tabiri ise daha çok erkeksi hareketleri olan, giyimde elbise, etek tarzı feminen parçalardan ziyade takım elbise, kravat gibi maskülen ürünleri tercih eden kadınlar için kullanılmaktadır.
Transeksüellik, cinsiyet kimliğinin doğumda belirlenen cinsiyetten ve bu cinsiyetin tipik davranışlarından farklı ifade edilmesiyle ilgidir.
Feminen ve Maskülen Nedir? Feminen kelimesi Fransızca feminin "kadınsı, dişil" şeklinden dilimize girmiştir. Feminen kadınsı, maskülen erkeksi anlamına gelir. Bu iki kelime, günümüzde moda sektöründe kıyafetleri kategorize etmek üzere kullanılır.
İlgili 39 soru bulundu
Maskülen kelimesi için Feminen kelimesinin zıttı olarak da söylemek mümkün. Herhangi bir kişinin ya da durumun erkeksi etkisini anlatan bir kelime yapısıdır.
Feminen kelimesinin sözlük anlamı kadınsı olmakla birlikte genellikle kadınsı erkekler için kullanılmaktadır. Kadına benzeyen, kadını andıran ve kadın gibi anlamları vardır. Kökeni Fransızca olmakla birlikte beden ve ruh özellikleri kadına benzeyen erkek anlamına gelmektedir.
Skolyoseksüel (skoliosexual): Genderqueer/Non-binary ve transgender kişi ve ifadelere (na-trans olarak tanımlanmayan kişilere) karşı çekim duyan. Panseksüel: Biyolojik cinsiyete, cinsiyet kimliğine veya ifadesine bakmaksızın herkese karşı çekim duyan.
Çok eşlilik veya poligami, bir kimsenin aynı esnada birden fazla kişiyle evli ya da birlikte olmasıdır. Terim çok karılılık (polijini), çok kocalılık (poliandri), eşcinsel çok eşlilik ve grup evliliği durumlarını kapsamakla birlikte -yaygın olması nedeniyle- genellikle polijini ile eşanlamlı olarak kullanılır.
Benzer ilgi ve çekim karşı cinsle ilgili olduğunda buna heteroseksüellik, her iki cinse yönelik olduğundaysa biseksüellik denir.
Kadınsı. Kadını andıran, kadına benzeyen, kadın gibi, kadınımsı. Kadın davranışlı, kadına benzer (erkek). Beden ve ruh özelliklerinin bir yada birkaçı yönünden erkekten çok kadına benzeyen (kişi).
TDK'ya göre, maskülen kelimesinin anlamı, genel olarak erkeksi demektir. 'Erkeğe benzeyen, erkeği andıran' anlamlarını taşıyan bir sıfattır. Özellikle moda dünyasından bahsedilirken sıkça rastlamakta olduğumuz bu sözcük, genellikle kadınlar için kullanılmaktadır.
Erkekleşme “kadın bireylerin erkeklerle özdeşleştirilmiş görünüm ve davranışları kendi bedeninde ve hayatında uygulaması” olarak tanımlanabilir. Tam tersi ise kadınlaşmak için geçerli. Bir erkeğin saç uzatması, bale yapması, sert mizaçlı olmaması gibi unsurlar günümüzde hala “kız gibi” tanımlamalarına yol açıyor.
"Femme" sözcüğü Fransızcada "kadın" veya "bayan" anlamına gelir. İngilizcede "butch" sözcüğü hem ad hem de sıfat olarak kullanılabilir ve özgün anlamı ile aşırı erkeksi veya maço bir erkeği tanımlar. "Butch" sözcüğü 1940'larda "sert lezbiyen" anlamını üstlendi.
Biseksüellik terimi, esas olarak hem erkeklere hem de kadınlara yönelik romantik veya cinsel duyguları belirtmek için insan çekimi bağlamında kullanılır ve kavram, heteroseksüellik, aseksüellik ve homoseksüellik ile birlikte cinsel yönelimin dört ana sınıflandırmasından biridir.
capkin denir ya da .
Çok eşlilik (poligami/teaddüd-i zevcât), yani erkeğin aynı anda birden fazla kadınla evlenmesi insanlık tarihinde bilinen ve uygulanan bir kurumdur. İslâm hukuku da belirli şartların ve gerekçelerin bulunması halinde çok eşlilik kurumunu bir ruhsat hükmü olarak kabul etmiş ve bunun sayısını dört ile sınırlandırmıştır.
Bekâr sıfatıyla; son adolesan, genç yetişkinlik, orta yetişkinlik ve ileri yetişkinlik dönemlerindeki “hiç evlenmemiş, boşanmış ve eşi ölmüş” bireyler kastedilmektedir. Farklı gelişim dönemlerine ve farklı bekârlık statülerine ait bekâr popülasyonların her birinin kendine özgü kronik stresleri ve ihtiyaçları vardır.
[1] Cinsel yönelimleri veya cinsiyetleri fark etmeksizin tüm insanlara cinsel, duygusal ve romantik ilgi duyma durumu.
Dictionary.com'da "otoseksüel" terimi "birinin kendisiyle cinsel etkileşimini ifade eden terim, bilhassa cinsel ilişki yerine mastürbasyon tercihi" şeklinde tanımlanıyor.
Her cinsten bireye karşı duyulan romantiklik duygusallık ve cinsel dürtü içeren duygu bütünü olarak bilinen panromantiklik geniş bir romantik ilgi duyma paletine sahiptir. Panromantik bireyler cinsiyetten bağımsız olarak romantik cazibe yaşarlar.
Maskulen, Fransızca kökenli "masculin" kelimesinden dilimize geçmiştir. Genel olarak erkek, erkeksi, erkek gibi, erkeği andıran, eril ve erkeğe benzeyen gibi anlamlara gelir.
Cinsel açıdan kadınlara ilgi duyan erkeklere ve erkeklere ilgi duyan kadınlara heteroseksüel denir.
"Feminen" terimi, çekici ve cazibeli görünmek isteyen kadınlar için tasarlanmış kıyafetleri ifade eder. Cinsiyet kalıplarıyla hiçbir ilgisi yoktur; bu terim basitçe bu kıyafetlerin güzel figürlere, zarif vücut şekillerine ve büyüleyici yüz hatlarına sahip kadınlar için tasarlandığı anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri