El değmemiş bir doğanın içinde kendiliğinden yetişen üzümler, büyük bir özenle toplanıyor ve kurutuluyor. İncecik kıyılarak, sonradan kullanılmak üzere depolanan bu üzümler, ihtiyaç anında ise tekrar ince ince kesilerek bekletme kaplarında ortalama 3 veya 4 gün boyunca su içine yatırılarak işlemlere devam ediliyor.
Ermenek Pekmezli Tahin Helvası
Karaman Ermenek'te şeker yerine pekmez kullanılarak yapılan helva çeşididir.Ermenek Helvası 14.09.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Pekmezli Helva Yöresel Konya Karaman.
Basit bir şekilde un helvası yapmak için önce su ve şekeri bir tencerede karıştırın ve kısık ateşte kaynatın. Tereyağını tavaya alın ve eritin. Unu da ilave edip yaklaşık 15-20 dakika karıştırarak orta ateşte kavurun. Unun rengi değişince hafif soğumuş şerbeti yavaş yavaş ekleyin ve güzelce karıştırın.
İlgili 18 soru bulundu
Oda sıcaklığında bir ısı, şerbet için yeterli olacaktır. Şerbeti sıcak olduğu takdirde un şerbeti çekmez ve beklediğiniz kıvamı alamazsınız. Şerbetini azar azar vermeye de özen gösterin.
Sıvı yağlı un helvası, katı yağ kullanmayı sevmeyenlerin ve daha hafif tatlıları tercih edenlerin bir numaralı tercihi olmaya şimdiden aday. Sıvı yağda, renkleri dönene kadar, mis gibi kokana kadar sabırla kavurduğunuz unlar, şerbetle birleşiyor ve eşsiz bir tatlıya dönüşüyor.
İncecik kıyılarak, sonradan kullanılmak üzere depolanan bu üzümler, ihtiyaç anında ise tekrar ince ince kesilerek bekletme kaplarında ortalama 3 veya 4 gün boyunca su içine yatırılarak işlemlere devam ediliyor. Bekletme kabında elde edilen 'şıra' kaynatılarak pekmeze dönüştürülüyor; karışıma çöğen ve tahin ekleniyor.
Çekme Helva - Kastamonu
Kastamonu ile özdeşleşmiş lezzet olan çekme helva Kastamonu'lu ustalar tarafından özenle imal edilmeye devam etmektedir.
Tekirdağ iliyle özdeşlemiş olan Tekirdağ Peynir Helvası tuzsuz peynir, beyaz şeker, buğday unu ile yumurta sarısı veya renklendirici(E160a (karoten)) kullanılarak üretien peynirli un helvasıdır. Tekirdağ Peynir Helvası Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Tene Helvası, Adıyaman'mutfağının en özel helvalarından biridir ve Adıyaman dışında başka bir yerde yapılmadığı bilinir. Adını başlangıçta pekmezle pelte haline gelip, pişirirken (pişiren kadının marifetiyle) tane tane haline gelmesinden alan bu helvaya habbe helvası dedildiği de vakidir.
Genelde seyyar satıcılar tarafından yaz günlerinde sokak aralarında ve parklarda satılan bu serinletici ve tatlı içecek bir bardak ya da kâsenin tamamen kar ile doldurulması ve üzerine meyve şurubu (çoğunlukla vişne veya kızılcık) ya da üzüm pekmezi döküldükten sonra iyice çalkalanması ve karıştırılmasıyla yapılır.
Batırma, Ermenek bölgesine ait bir yemektir ve daha çok yazın tüketilir. Yapılış ve damak tadına göre Cevizli, Etli ve Deli Batırık olarak sınıflandırılabilir. Delisinin farkı ceviz veya benzerlerinin olmamasıdır. Etlisi ise daha çok Ermenek'te yapılır bir nevi sulandırılmış çiğ köfte gibidir.
Met helvası, Eskişehir'in pişmaniye tadını andıran lifli helvasıdır.
Helva'nın dünyada ilk yapıldığı yer Orta Doğu ve Balkan ülkeleri olarak bilinmektedir. Türk, Arap ve Yahudi toplumların yaşadıkları her yerde helvayı görmek olasıdır. Türklerin helva ile tanışmaları, İslamiyet'i kabul ederek Arap kültürüne yakınlaşmalarıyla başlamıştır.
Can helvası veya can aşı olarak da bilinen helva kavurma işlemi, cenazenin ilk gününden itibaren yedinci, kırkıncı ve elli ikinci gününde de yapılabiliyor. Verilen bu helva sayesinde edilen dualarla ölen kişinin mezardaki çektiği acıların azaldığına ve hatta kaybolduğuna inanılıyor.
Koska'nın geçmişi 1900'lü yılların başında Denizli'de Hacı Emin Bey'in faaliyet gösterdiği helvacı dükkânına kadar uzanmaktadır.
Pekmez ve unu önce pişireceğimiz tencerede karıştırıyoruz pürüzsüz hale gelince 2 su bardağı suyu ekliyoruz ve ocağa alıyoruz kaynayana kadar karıştırıyoruz. Eğer kaynamaya başlayınca çok koyu bilirse biraz daha ılık su ekleyip açabilirsiniz. Çırpıcı ile yaptığınızda düzelecektir.
Pekmez, gül şurubu ve su bir kapta iyice karıştırılarak, koyu kıvamlı bir şurup elde edilir. Bu şurup kara eklenip iyice ezilerek karıştırılır. Kar helvanız hazır. Afiyet olsun...
1 Su bardağı üzüm pekmezi, 2 su bardağı su ve 4.5 yemek kaşığı buğday nişastasını çukur bir kaba alıp iyice karıştırın. Kısık ateşte koyulaşıp muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Hazırladığınız karışımı büyük bir tepsiye doldurun. Pelte soğuyana kadar bekletin.
Un helvasının ilk ve en önemli aşaması yağı eriterek başlıyor. Yağınız henüz çok sıcak olmadan kavurma işlemine başlamanız gerekiyor. Yağınızı eritirken diğer yandan ununuzu bir kabın içerisinde güzelce eleyin. Birkaç kez elemeniz un topaklarını engellemenize yardımcı olacaktır.
🌠Un helvasını çam fıstığı ile de tatlandırıp hoş bir lezzet ve görüntü elde edebilirsiniz. 🌠Ana maddesi su veya sütle yapıldığı gibi ana maddesi olan TEREYAĞINI değiştirerek sadece sıvı yağ ile de yapılıp, daha yumuşak kıvam elde edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri