ERP Açılımı ve Kısaca Detayı Bir çok aramaya konu olan ERP açılımı, "Kurumsal Kaynak Planlaması" cümlesinden gelir ve İngilizce "Enterprise Resource Planning" kelimelerinin ilk harflerinin meydana getirdiği bir kısaltmadır.
ERP'nin açılımı Enterprise Resource Planning, yani bir şirketteki kaynakların planlanması ve yönetilmesidir.
ERP sistemleri, birden fazla kaynaktan organizasyonun ortak işlemsel verilerini toplayarak veri yinelemesini ortadan kaldırır ve "gerçeğin tek versiyonu" ile veri bütünlüğü sağlar. ERP sistemleri günümüzde, her sektörden tüm büyüklüklerdeki binlerce işletmenin yönetiminde kritik önem taşımaktadır.
ERP yazılım sistemi; finans ve muhasebe, tedarik zinciri, İK, tedarik, satış, stok yönetimi ve daha fazlası dahil olmak üzere şirketin temel iş süreçlerini yönetmeye yönelik entegre uygulamalar veya modüller kümesidir.
ERP programı, kurumsal kaynak planlaması veya işletme kaynak planlaması olarak adlandırılır. “Enterprise Resource Planning” İngilizce açılımıdır. ERP programı, işletmelerde hizmet üretimi için gereksinim duyulan işgücü, malzeme, makine vb. kaynakların kullanılmasını sağlayan bir bütünleşik yönetim sistemleridir.
İlgili 24 soru bulundu
Sınavda yeterli puanı elde eden ve üniversitelerin Matematik Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği ve Endüstri Mühendisliği bölümlerinde okuyan herkes ERP sorumlusu olabilir. ERP alanında üniversitelerin dışında örgün ve uzaktan eğitim olmak üzere çeşitli sertifika programları düzenlenir.
ERP uzmanı kişiler yazılım sistemi olan ERP programı hakkında tüm bilgilere sahip olmalarının yanı sıra, işletmelerin iş süreçleri ve yönetimi hakkında da bilgi sahibidirler. İyi bir ERP uzmanının bilmesi gereken şeyler arasında yazılım, işletme, üretim ve tabi ki de muhasebe gelmektedir.
Programlama dili olarak C# ve java kullanılacaktır.
ERP'nin açılımı "Enterprise Resource Planning" Türkçe ifadesiyle kurumsal kaynak planlama olarak adlandırılmaktadır.
ERP uygulama sorumlusu, işletmedeki bütün verileri ve bilgileri düzenli hale getiren, işleyen kişidir. Dolayısıyla ERP uygulama sorumlusu nedir sorusuna; firmadaki kurumsal kaynakları bir araya getirip, düzenleyebileceği programları kullanan kişidir, cevabı verilebilir.
ERP Teknik Danışman maaşı 2023 verilerine göre ortalama 23.800 TL civarındadır.
Exper Raporlu Çarpma anlamına gelen ERP kavramı son yıllarda oldukça önemli hale gelmiştir. Bu tür kazalarda sigorta şirketinden atanan eksper gelerek, araçtaki hasarı tespit eder ve hasar bedelini araç sahibine öder.
İşletmeler, kar amacı gütmeyen kuruluşlar, vakıflar, hükümetler veya diğer kuruluşlar ERP sistemlerini kullanabilir. ERP sistemleri, iki veya daha fazla programı birleştirerek bir yazılım paketinde de sunulabilir. Bu tür sistemlere ERP yazılım paketleri denir.
CRM ile ERP'nin Farkları
CRM, müşteri memnuniyeti, müşteriye özel çözümler ve satış takibi için kullanılırken ERP, üretim ve iş süreçlerinin takibinde kullanılmaktadır. İkisinin ortak özelliği ise verimliliği, otomasyonu ve gelir üretimini artırmaya yönelik araçlar olmalarıdır.
ERP yazılımı hemen hemen her sektörün ihtiyaç duyacağı bir sistemdir. Bu nedenle yalnızca üretim ve satış yapan firmalar değil birçok alanda aktif olarak kullanılabilir. Küçük, orta ve büyük işletmelerin yanı sıra kâr amacı olmayan kuruluşlar, vakıflar, hükümetler de ERP yazılımını kullanabilirler.
Erp mühendisi; sistemlerde kullanılan dile hakim, karşılaşılan sorunlara hızlı çözümler üretebilen, sistemi daimi kullanılabilir tutmak adına gerekli faaliyetleri yürüten, gerekli yama ve güncellemeleri yaparak ilgili eklentileri sisteme uygulayan kişidir.
şletme kaynakları planlaması olarak bilinen ERP (Enterprise Resources Planning) kavramı, Connetticut'ta bulunan “The Gartner Group” tarafından ortaya atılmış bir yapı olup, MRP II ( malat Kaynakları Planlaması ) sisteminin geliştirilmiş şeklidir.
SAP Business One
olan uyarlanabilir bir ERP çözümüdür oranında daha küçük ölçekli şirket ve büyük ölçekli işletmelerin yan kuruluşları. Bulutta kullanılabilen bu küçük ölçekli işletme ERP yazılımı, muhasebeden İK'ya kadar işletmenizin tamamını yönetmeniz için uygun maliyetli bir yöntem sunar.
ERP programı içerisinde birbirinden bağımsız olarak da çalışabilen; Stok Yönetimi, Cari Yönetimi, Finans Yönetimi, Depo Yönetimi, Üretim Yönetimi, Proje Yönetimi ve İnsan Kaynakları Yönetimi gibi modüller bulunur.
Üretim Planlaması: Üretim işlemlerini optimize etmek ve kaynakları daha iyi yönetmek için ERP kullanılır. Bu, üretim süreçlerinin daha verimli hale gelmesini sağlar. İnsan Kaynakları Yönetimi: Personel verilerini kaydetmek, maaş hesaplamalarını yapmak ve işe alım süreçlerini izlemek için ERP uygulanır.
ERP uzmanı olmak için üniversitelerin dört yıllık eğitim veren Yazılım Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Matematik, Endüstri Mühendisliği ve ilgili bölümlerinden lisans derecesi ile mezun olma şartı bulunmaktadır.
ERP Proje Yöneticisi Ne Demek? ERP (Enterprise Resource Planning / Kurumsal Kaynak Planlama), şirket bilgilerini yönetmek için kullanılan, stratejik iş süreci yönetim araçlarından oluşan bir yazılımdır. ERP proje yöneticisi ise, ERP sistemini geliştirmek ve uygulamakla sorumlu kişilere verilen unvandır.
ERP danışmanı olmak için 4 yıl boyunca üniversite eğitimi alınmalıdır. Ancak yazılım, insan kaynakları gibi alanlarda sertifika programlarına katılan kişiler iş görüşmelerinde daha olumlu bir izlenim bırakabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri