Ertoşi ya da Ertoşî, Kürt aşiretler birliği.
Foto: CHP Basın Bürosu. Haber Merkezi –Ertoşi aşiretine bağlı Şerefan aşireti lideri İskender Ertuş, dün Ankara'da düzenlenen törenle CHP'ye katıldı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'ye katılan İskender Ertuş ve beraberindeki heyeti makamında kabul etti.
Günümüz Türkiye'sinde aşiretler genellikle ülkenin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde varlıklarını sürdürmektedir. Fakat göçler nedeniyle bu aşiret bireyleri başta büyük şehirler olmak üzere ülkenin genelinde ikamet etmektedirler.
Mezopotamya ve çevresinde yaşayan Milliler halen Milli Aşireti mensubu olduklarını belirtirler. Aşîret nüfusu bakımından Türkiye´nin en büyük aşiretidir. Resmi rakamlara bağlı kalınmaksızın Mezopotamya ve çevresinde 5.000.000 (BeşMilyon) Mılli Aşireti kökenli insan bulunmaktadır.
40 BİN KİŞİLİK NÜFUSLARI VAR
Aşiret yoğun olarak Van'ın Başkale ilçesinde yaşıyor.
İlgili 40 soru bulundu
Ertoşi aşiretinin büyük bir kesimi Kuzey Irak'ta yaşamaktadır. Eşiretin Kolları zamanda genişlemiş başka klan haline gelmiştir Örneğin Qeşûran-Jîrkî Zêdkî-Mahmedpîran kollarina bağlıdır. (Behdînan bölgesi) Ayrıca Ertoşi aşireti Kuzey Irak'ta Koçer veya Etrûşî aşireti ismiyle adlandırılır.
Doğu ve Güneydoğunun en büyük aşireti olan İzol. Aşireti: Diyarbakır, Şanlıurfa, Adıyaman, Mardin, Malatya, Tunceli ve Elazığ İllerinde yoğun olarak.
Kürtler, geleneksel olarak İranlı ve İrani kökenli olarak kabul edilirler ve İrani bir dil konuştukları için de ağırlıklı olarak Hint-Avrupalı olarak bili- nirler. Bu hipotez, büyük oranda dilbilimsel nedenlere dayalıdır ve ağırlık- lı olarak dilbilimcilerce geliştirilmiştir.
Etimoloji. Kürt veya Kürd sözcüğünün etimolojisi oldukça tartışmalı bir konudur ve tam olarak nasıl türediği kesin olarak bilinmemektedir. Kürt sözcüğünün belgeli tarihi milattan sonra 6-7. yüzyıllardan başlar. Kürt sözcüğü en az 17. yüzyıla kadar bir kolektif kimlik terimi haline gelmedi.
Kürtler tarafından o kadar sevildi ki, kendisine "Kürtlerin babası" anlamına gelen "Bavê Kurdan" lakabı takıldı. II. Abdülhamid, 1890'da Hamidiye Alayları birliğini kurdu.
40 BİN KİŞİLİK NÜFUSLARI VAR
Aşiretin ileri gelenleri İskender Ertuş, Mustafa Bayram, Ejder Yağızer, H. Cemil Özeler ve Fettah Halitoğlu'dur. Misafirperverlik ve saygıya önem vermeleriyle bilinirler. Nüfuslarının ise 40 binin üzerinde olduğu ifade ediliyor.
Sadece Şanlıurfa'da Bucak aşireti dahil 77 ayrı aşiret var. Ceylanpınar'daki Nasran (30 bin), Van'daki Küresin (26 bin), Şanlıurfa merkezdeki Şeddat (24 bin), Harran'daki Cumalı (23 bin) ve Cizre'deki Tayyan Kerevan (23 bin) aşiretleri en çok nüfusa sahip.
Dirijan (Kürtçe: Dirêjan) aşireti, Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu bölgesinde ve İran'da bulunan bir Kürt aşiretidir. Malatya'nın Hekimhan, Arguvan ve Yazıhan' ın bazı köylerinde yaşar.
Hasan Ertuşi veya Melayê Batê (d. 1417, Hakkâri - ö. 1491) Kürtçe mevlidin yazarı, Kürt edebiyatçısı, şair ve alim. Melayê Batê, Miladi 1417 Hakkâri'ye bağlı Batê de dünyaya geldi.
Hakkâri'nin Yüksekova ilçesinde yaşayan Ertuşi ve Pinyanişi aşiret gruplarının iç evlilik ve dış evlilik yapmış toplam 200 mensubundan veri toplanmıştır.
Van ve çevresinde mensuphları bulunan Graviyan, Ezdinan, Gevdan, Alan, Jirki, Mamhuran, Şidan, Mehmet Piran, Haviştan, Halilan, Gevaş Beyleri, Görentaşlılar, Brukiler, Kürhesünniler, Milan, Özvanlı, Haniler, Bekiran, Şemsikan, Arvasiler, Menzik, Celali ve Pinayanişiler bir araya gelerek 'Kadim Aşiretler Federasyonu'nu ...
Bugün dünyadaki en büyük Kürt nüfusu, 15–20 milyon civarı ile Türkiye'de bulunurken; İran, Irak ve Suriye'de de sayıları 3 ila 12 milyon arasında değişen önemli Kürt nüfusları bulunmaktadır.
Türkiye Kürtlerinin çok büyük çoğunluğunun ana dili Kürtçe'nin Kurmanci lehçesidir. Bunun yanı sıra Türkiye'nin güney doğusundaki Kürtlerin %1.4'ü Zazaca'yı ve %6.4'ü Türkçeyi ana dili olarak kullanmaktadir. Kürtçeyi hiç konuşamayan ya da az konuşan Kürt oranı ise %4.2'dir.
Kürtlerin çoğunluğu Sünni Müslüman olup çoğunlukla Şafii mezhebine bağlı olmakla beraber Kürtler içerisinde kayda değer sayıda Şii nüfus vardır ve daha az sayıda Hanefi'de bulunmaktadır.
Kürtlerin çoğunluğu İslam'dan önce Zerdüştlük dinine mensuptular. Zerdüştlük, MÖ 660-583 yılları arasında yaşamış olan Zerdüşt tarafından yayılmıştır. Medler zamanında bölgesel bir din iken Pers İmparatorluğu döneminde resmî din olmuştur ve resmîyetini Sasaniler'in yıkılmasına kadar korumuştur.
Günümüzde Kürtler tarafından kurulan 2 özerk bölge vardır. Bunlardan ilki Irak Kürtleri'nin girişimleri sonucunda kurulan ve günümüzdeki resmi tanınırlığa sahip tek Kürt yönetimi olan Kürdistan Bölgesel Yönetimi'dir.
Bucak aşireti Şanlıurfa'nın Siverek ve Hilvan ilçelerinde yerleşik bir Zaza aşirettir. 60 köyü bulunmaktadır.
BADIKAN AŞİRETİNİN KOLLARI - Badıkan Aşireti Diyarbakır sınırları içindeki en büyük aşirettir.
Türkiye'nin en köklü aşiretlerinden biri olan Badıkan Aşireti'nin lideridir. Aşiretinin kökleri Mervânîler'in kurucusu olan (Bad)'a dayanmaktadır. Muşspor Futbol Kulübü (1990-1991) sezonunda şampiyonluğa tarihinde sadece bir kez Zeki Eker'in başkanlığı döneminde ulaşmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri