İşlevselci / Fonksiyonalist Yaklaşım Bu yaklaşım toplumu birbiri ile ilişkili parçaların görev yaptığı bir sistem olarak görür. Örneğin, Amerikalı ünlü sosyolog T. Parsons toplumun koruyucu, bütünleştirici, yönlendirici ve uygulayıcı alt sistemlerden oluştuğunu savunur.
Fonksiyonalizm, mimarların binaları sadece amaçlarına göre tasarlamasını öngören bir prensip ve mimari akım. İlk aşamada oldukça net görünen bu tanım, modern mimarlık başta olmak üzere farklı mimarlık alanlarında kafa karışıklığına ve hararetli tartışmalara yol açmıştır.
Fonksiyonalist teoride toplumu oluşturan parçalar, orada yaşayan insanların ihtiyaçlarını karşılamak üzere oluşturulmuş sosyal kurumlardır. Aile, ekonomi, medya, din, eğitim ve siyaset gibi kurumlar herhangi bir toplumu anlamak için önemli unsurlardır.
İşlevselcilik, yapı ve toplumun işleyişi ile ilgilenir. İşlevselciler toplumu, varlığını devam ettirebilmesi için gereklilikleri yerine getirirken beraber işleyen, birbirine bağımlı birimlerin bütünlüğü olarak görürler. İnsanlar toplumun ihtiyaçlarını yerine getiren davranışlar ve roller içerisinde sosyalleşirler.
İşlevselci-Fonksiyonalist Yaklaşımda Aile. Ailenin ilk ve en önemli görevi çocuk yetiştirmektir. İdeal olarak ebeveynler, çocuklarının toplumun diğer üyelerine katılabilmeleri için en iyi şekilde entegre olmasına yardım ederler.
İlgili 33 soru bulundu
Eğitime işlevselci bir yaklaşım, eğitimin diğer toplumsal kurumlarla etkileşimli bir şekilde makro açıdan ele alınmasıdır. Eğitimin toplumdaki işlevinin özünde ise bireyin toplumla uyumlaştırılması ve toplumun sürekliliğinin sağlanması yer almaktadır.
Bir toplumsal yapıda her bir unsurun ve kurumun bir işlevinin olduğu ve toplumsal yapının işleyişinin bu işlevlerin yerine getirilmesiyle mümkün olduğunu iddia eden çağdaş sosyoloji kuramıdır.
Fonksiyonalizm toplumsal kurumların pratikliğine dair olan açıklamalarda onun kökenine değil sunduğu faydalara bakar. Bu akım ile bütünün işleyişine ve yaptığı katkıya önem verilir. Fonksiyonalizm diğer adı ile İşlevselcilik olan akım 20.yüzyılda ortaya çıkmış ve önemli bir etkiye sahip olmuş akımlardan biridir.
Parsons'ın işlevselci kuram anlayışının temelinde işlev, denge, sistem, yapı ve aktör gibi kavramlar yer alır.
Fonksiyonalizmin başlıca temsilcileri arasında A.Comte, E.Durkheim, T.Parsons, R.Merton, W.F. Ogburn, N.Smelser, V.Pareto, B.Molinowski ve R.Brown·u anabiliriz. geliştirildiğinden, ilgili düşünceler de Chicago ekolü diıe bilinmektedir.
Fonksiyonalist teori temelde, toplumu yaşayan bir organizma olarak gören ve bu organizmayı oluşturan tüm parçaların onun hayatiyetine katkıda bulunan bir işlev üstlendiğini ileri süren bir yaklaşımdır.
İşlevselcilik, sosyal bilimlerde, özellikle sosyoloji ve sosyokültürel antropoloji disiplinlerinde, esas olarak en derinde bireysel biyolojik gereksinimleri yerine getirme temelinde ortak çareler arayarak tesis edilmiş olan toplumsal kurumları ya da kurumlaşmayı açıklamaya çalışan paradigmadır.
Yapı ve toplumun işleyişi ile ilgilenen durum işlevselci yaklaşım olarak ifade edilir. Özellikle toplumun varlığını devam ettirebilmesi için gereklilikleri yerine getirmek şeklinde anlatmak mümkün. Bu konu içerisinde insanlar, toplumun ihtiyaçlarını yerine getiren davranışlar ve roller kapsamında sosyal hale gelir.
Modern işlevselciliğin en önemli öncüleri Comte, Spencer, Pareto ve Durkheim'dır. “İşlevselcilik Durkheim tarafından sistemleştirilmiş ve daha sonra ise Par- sons ve Merton tarafından geliştirilmiştir.
Toplum. Yapısal işlevselci yaklaşıma göre toplumun çekirdeği bireydir. Toplumun alt sistemleri bireylerin bir aradalığı ile oluşur. Tek tek bireylerin bütünlüğü alt sistemleri, alt sistemlerin işlevsel bütünlüğü ise sistemi meydana getirir.
İşlevci Paradigma'ya göre çağdaş toplumun kendine özgü bazı özel likleri vardır. Bunlardan biri, yetenek ve çabanın ayrıcalıktan ve kalıt- sal statüden daha fazla önem taşıdığı (meritokratik-liyakata dayalı) bir toplum oluşudur.
İşlevselci / Fonksiyonalist Yaklaşım
Bu yaklaşım toplumu birbiri ile ilişkili parçaların görev yaptığı bir sistem olarak görür. Örneğin, Amerikalı ünlü sosyolog T. Parsons toplumun koruyucu, bütünleştirici, yönlendirici ve uygulayıcı alt sistemlerden oluştuğunu savunur.
İşlevselcilik yapısalcılığa tepki olarak doğmuştur. Bu kuramda söz sahibi olan iki bilim adamından biri J. Dewey ve diğeri W. James'dir.
İşlevselciler toplumun ihtiyaçlarının aileyi belirlediğini savunurken, çatışmacılar kapitalizmin aileyi belirlediğini iddia ederek aşırı genelleme yapmış olmaktadırlar. Çağdaş kapitalist toplumlar içinde bile farklılıklar olduğu göz ardı edilmemelidir.
Pragmatik yaklaşımda, doğruluğun tek ölçüsü fayda olarak kabul edilir. Bir şeyin değerinin, sağladığı yarara denk olduğunu savunan bu felsefi yaklaşım tarzı, Türkçe'de faydacı ya da yararcı olarak anılır. Bu değerleri benimseyen felsefi görüşe ise pragmatizm denir.
Yeni-işlevselcilik, AB'nin fikir babaları sayılan Jean Monnet ve Robert Schuman'ın hayallerindeki aşamalı, çoğulcu ve uluslarüstü bütünleşmenin teorileştirilmiş halidir. Aşamalı olarak gerçekleşecek süreç, ekonomik alanlarda başlayıp yayılma (spill over) etkisi sayesinde siyasi bütünleşmeyle son bulacaktır.
Yapısalcılık ise yapı kavramından türetilmiş bir sistem ve onun parçaları (alt birimleri) arasındaki ilişkileri inceleyen yaklaşımlardır. Bu alt birimler, sosyal yapı içinde birbirinden bağımsız hareket etmemektedir. Birinde meydana gelen bir değişme diğer alt birimi/birimleri etkileyebilmekte ve değiştirebilmektedir.
AGIL, Parsons'ın sistem anlayışında kullandığı ve toplumsal ihtiyaçların karşılanmasında hangi kurumların ve araçların kullanıldığını göstermeye çalıştığı tablodur. İngilizce kısaltmasından dolayı AGIL şeması olarak anılmaktadır.
Çatışmacı kuram: Bir toplumsal grubun diğer toplumsal gruplar üzerindeki hakimiyet kurma veya tahhakküme karşı direnme yetileri üzerine odaklanır. Eşitsizlik ve değişim üzerinde çalışmalar yapılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri