Eritritol Nasıl Yapılır? Gıdalarda kullanılan eritrirol, mısır nişastası içerisindeki şekerin doğal bir kültürle fermente edilmesi ile elde edilmektedir. Süzülme ve kurutulma işlemlerinden sonra elde edilen ürün, sofra şekeri görünümüne ve tadına sahip, kristalize beyaz renkli bir maddedir.
Vücutta eritritolü parçalayacak bir enzim bulunmadığından bu tatlandırıcı kana karışmıyor ve direkt olarak idrar yoluyla atılıyor. Bu sayede vücuda şekerin verdiği zararı vermiyor. Eritritol ayrıca diş minesine de zarar vermiyor ve diş çürümesine yol açmıyor. Şekerin ise dişler için son derece zararlı olduğunu biliyor.
Eritritol doğal bir şeker alkolüdür. Eritritol üzüm, karpuz gibi meyvelerde, havuç ve patates gibi sebzelerde, mantarlarda ve fermente ürünlerde doğal olarak bulunur. Erythritol ilk olarak 1848'de John Stenhouse adlı İskoçyalı bir kimyager tarafından keşfedildi.
Üzüm, şeftali, armut, karpuz gibi gıdalar doğal olarak eritritol içerir. Ayrıca mantarlarda ve bira, peynir, soya sosu ve şarap gibi fermente gıdalarda yer alır.
Eritritol denilen organik bileşik, doğada üzüm, kavun, armut gibi meyvelerde bulunur. Bu doğal madde, bir şeker ilavesine dönüştürülür ve toz şeker formunda satışa sunulur. İçeriğinde %100 E968 ve 100 gram eritritol bazlı tatlandırıcı bulunur. Bu özelliğiyle 75 gram normal şeker ile eş bir tada sahiptir.
İlgili 44 soru bulundu
Karşılaştırıldığında, sorbitol gram başına 2.6 kalori, ksilitol gram başına 2.4 kalori içermektedir. Eritritolün kan şekeri ve insülin seviyeleri üzerinde anlamlı bir etkisi yoktur. Stevia'ya kıyasla sofra şekerine en yakın tat olması/tüketim sonrası damakta acı tat bırakmaması nedeniyle daha sık tercih edilir.
1- Stevia. Stevia düşük kalorili tatlandırıcılar arasında çok popüler. Stevia rebaudiana adı verilen bitkinin yapraklarından elde ediliyor. Bitki Güney Amerika'da tatlılığı için ve tıbbi amaçlarla yüzyıllardır üretiliyor.
Her türlü diyet ürünlerde, çikolatalarda, içeceklerde, sakızlarda ve protein barlarında tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır. Eritritol, kendisinden daha çok bilinen sorbitol ve ksilitol gibi bir tür şeker alkolüdür. Şeker alkolleri, adında geçen alkol kelimesinin aksine etanol(sarhoşluğa neden olan madde) içermez.
Stevia yapraklarından kurutularak elde edilen ekstraktlar; flavonoit, alkoloit, suda çözünen klorofil ve ksantofil, hidroksisinnamik asit (kafeik, klorojenik vs.), nötral suda çözünen oligosakkarit, serbest şeker, aminoasit, esansiyel yağlar ve iz elementleri (alüminyum, demir, çinko vs.) içermektedir.
tadı şekere oldukça yakın fakat tatlılık olarak normal şekerin %60 tatlılığına sahip.
Ksilitol doğada ilk defa alg ve mayalardan elde edilmiştir. Ksilitol birçok meyve ve sebzede bulunmakla birlikte miktan çok düşüktür. Ksilitol, endüstriyel ölçekte yulaf, pamuk tohumu, mısır koçanı ve çeşitli odunsu bitkilerin kimyasal hidrolizi ile elde edilmektedir.
Fibrelle Eritritol, şekere benzer bir tat profili sağlamak için bazı meyvelerde bulunan eritritol ham maddesi kullanılarak formüle edilmiş bir tatlandırıcıdır.
7) Takita ürünleri Ketojenik beslenmeye uygun mudur? Takita Sıfır Kalorili Tatlandırıcılar kategorisi, kalori sayımı yapan ve Ketojenik beslenen bireyler için uygundur. Bu ürünler; Stevia Zero toz ve küp ürünleri, Eritritol ve şekersiz şekerlemelerimizdir.
Birçok stevia glikozit türevinin spesifik lösemi, akciğer, mide ve meme kanseri hücre hatları için toksik olduğu görüldü.
Stevia da kontrolsüz tüketildiğinde, sağlık sorunlarına neden olabilir. * Yoğun tatlı aromaya sahip olan stevia, bazı kişilerde yutkunmada güçlük yaşatabilir. * Alerjik reaksiyon gösterme ihtimali de unutulmamalıdır. * Papatya çayı gibi bitkilere alerjisi olanların stevia tüketiminden uzak kalması gerekir.
Ksilitol helal bir üründür. Tamamen bitkisel bazlı olması da ksilitolü vegan ve vejetaryen bir içerik yapmaktadır. Ksilitolün kimyasal sınıflandırılması 'şeker alkolüdür'. Yani şeker alkolü kimyasal bir terimdir. Ksilitolün içinde kesinlikle alkol bulunmamaktadır.
Bununla birlikte stevia bitkisinin aşırı kullanımının özellikle erkeklerde sperm üretimini azaltarak kısırlığa neden olduğu hususunda çeşitli bilimsel araştırmalar da bulunmaktadır. Amerika ve Kanada'da uzun süreler yasaklı durumda kalmıştır.
Stevia Güney Amerika'ya özgü bir bitki olup; kökeni Brezilya, Arjantin ve Paraguay'dır. Stevia bitkisinin yetişebilmesi için 500-1500 metre arası rakım, ortalama 25 derecelik hava sıcaklığı ve kumlu topraklar gerekmektedir.
➢ Tropikal iklim bitkisi olan Stevia ülkemizde özellikle Akdeniz iklimi hakim olan bölgelerde rahat bir şekilde üretilebilmektedir. ➢ Akdeniz bölgesinin yanı sıra Ege, Karadeniz ve İç Anadolu Bölgesinin bazı kısımlarında küçük ölçekli olarak üretildiği bilgileri mevcuttur.
Ksilitol yapay olarak üretilebileceği gibi doğada bazı meyve ve sebzelerin içindede bulanan doğal yoldan alabileceğimiz bir şeker alkolüdür.
Maltitol, yukarıda da bahsettiğimiz üzere şeker alkol olarak adlandırılan bileşiklerden biridir. Ticari olarak nişastadan üretilmektedir. Kristal toz veya şurup halinde olabilir. Gıdalara tat vermesi için kullanılan gıda katkı maddesidir.
Antioksidanlar ve sağlığa faydalar sağlayan doğan tatlandırıcılar, yani bal, akçaağaç şurubu ve hindistan cevizi gibi seçenekler, sizi karbonhidrat içeriklerinden dolayı ketosis dışına itebilirler.
Diyetisyen Zeynep Çapay yazdı. pancar şekeri, akçaağaç şurubu, agave şurubu, pekmez, bal, hurma şekeri, mısır şurubu ve esmer şeker kıyaslanmış, hangisi daha faydalı diye araştırılmış. Bu kıyaslanan doğal şeker gruplarında en faydalı ve en yüksek antioksidana sahip şeker türünün hurma şekeri olduğu anlaşılmış.
Eğer çayınızı şekersiz içemiyorsanız, şeker yerine mutlaka bala geçmelisiniz. Bunun dışında hazırlayabileceğiniz hemen hemen her tatlıda kullanabilirsiniz. Agave şurubu Meksika bölgesinin en büyük tarım kaynaklarından biri olan Agave kaktüsünden elde edilir.
"İnsanlar geçmiste asırlar boyunca, hurma, üzüm, elma ve armut gibi yogun sekerli meyvelerin suyunu sıkarak "seker" niyetine kullanmıslar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri