Erzincan kent merkezi zayıf bir zemine sahip olmanın, bu nedenle de olası bir depremde şiddetle sarsılacak olmanın yanı sıra il merkezindeki binalarının altından diri fay geçen illerimizden biridir.
Erzincan ovası Kuzey Anadolu Fayı üzerinde gelişmiş çek-ayır tipi bir havzadır. Bu tür havzalar doğrultu atımlı faylar üzerinde gelişmekte ve bulundukları yerlerde karmaşık bir fay yapısının gelişimine neden olmaktadırlar. Bu nedenle Erzincan çevresinde bilinen faylardan daha fazla diri fay bulunma olasılığı yüksektir.
Türkiye'nin birinci derece deprem bölgesinde bulunan Erzincan, Kuzey Anadolu deprem kuşağının çok etkin bir bölümü olan Erzincan Ovası içindedir.
Övgün Ahmet Ercan, Erzincan'da yaşanan depremler üzerine konuştu. Ercan, 2035 ile 2045 yılları arasında Erzincan'da büyük bir deprem olabileceğini belirtti, “Erzincan'da önlem almak için, yarın çok geç olur” dedi. Prof. Dr.
Bingöl'de yapılan incelemeler sonucunda, 361 yapı içerisinde 165 ağır hasarlı bina tespit edildi. Uzmanlar, olası bir Bingöl depreminde Bingöl merkezi başta olmak üzere Tunceli, Erzincan, Erzurum, Muş, Diyarbakır, Elazığ ve Bitlis illerinin risk altında olacağını belirtti.
İlgili 40 soru bulundu
Erzincan ile Bingöl arası da Malatya'ya kuş uçuşu 200 kilometre mesafede. Bunlar uzak olduğu için daha az etki yapacak. Bilindiği üzere 6 Şubat depremleri ve sonrasında gerçekleşen sarsıntılar ile Malatya'da birçok bina hasar almış durumda. Bu yapıların kontrolü ve güçlendirilmesi bilim ışığında yapılmalıdır.
Karlıova'dan Antakya'ya devam ediyor. Bingöl, Elazığ, Maraş ve Hatay, bu fay üzerinde olan iller” dedi. Prof. Dr.
Deprem, Kuzey Anadolu Fayı'nın Erzincan-Amasya arasında uzanan 350 km'lik bölümünde yüzey faylanması (yüzey kırığı) meydana getirmiştir. Yüzey kırığı boyunca 7,5 m, ortalama 4 m civarında sağ yönlü yatay atım gelişmiştir.
Cumhuriyet tarihi içinde Erzincan'da ikinci büyük deprem 13.3.1992'de saat 19:19'da meydana gelmiştir. Richter ölçeğine göre 6.8 büyüklüğünde olan deprem Türkiye'nin büyük bir bölümünde hissedilmiştir. 500 kişinin hayatını kaybettiği depremde, 28.000 evin %5'i yıkılmış ya da ağır hasar almıştır.
İnceleme alanı Kuzey Anadolu Fay Zonu (KAFZ)'nun doğu kesiminde yer alan Suşehri-Gölova havzaları üzerinde bulunmaktadır.
27 Aralık 1939'da cereyan eden deprem Anadolu'nun 11 vilayetinde yıkıcı etki yapmış ve en büyük kaybı da merkez üstü olan Erzincan yaşamıştır. Büyük oranlarda can ve mal kayıplarına neden olan deprem sonucu 32.968 kişi hayatını kaybetmiş ve 116.720 bina yıkılmıştır.
1992 Erzincan depremi, 13 Mart 1992 tarihinde yerel saatle 19.08'de Türkiye'de Erzincan ilinin güneydoğusunda meydana gelen deprem. Depremin büyüklüğü 6,8 Ms olarak ölçüldü. 653 kişi öldü, 8057 bina hasar gördü veya yıkıldı.
O gün Erzincan küçüktü, şuan daha büyük. Erzincan'da önlem almak için, yarın çok geç olur. Erzincan'da eğer yıkıcı bir deprem erken beklenirse, 2035 ile 2045 yılları arasında bir deprem beklerim. Uzun beklenti içinde ise 2300 yılları civarında deprem olabilir ama 2035 ile 2045 yılları arası daha uygun gözüküyor.
ERZİNCAN'DAN FAY HATTI GEÇİYOR MU? Erzincan kent merkezi zemini alüvyon olan illerimizden biridir. Kuzey Anadolu Fayı Erzincan il merkezinin hemen kuzeyinden geçmektedir. Erzincan ovası Kuzey Anadolu Fayı üzerinde gelişmiş çek-ayır tipi bir havzadır.
TRABZON HALKANIN İÇERİSİNDE
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Mühendislik Fakültesi İnşat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, Erzincan'da yaşanabilecek depremin Trabzon'u etkileyeceğini söyledi.
27 Aralık 1939, çarşamba günü gece saat 2.00'de "Büyük Deprem"; Erzincan tamamen yıkıldı. "Büyük Deprem"; Erzincan tamamen yıkıldı. Kesemden verecek şeyim yok; yüreğimden verdim. 32.962 kişi öldü, yaklaşık 100 bin kişi yaralandı ve 116.720 bina yıkıldı.
Binlerce kişinin hayatını kaybettiği ve yaralandığı deprem 7.9 büyüklüğünde meydana geldi ve 52 saniye sürmüştür. 13 Mart 1992 tarihinde Erzincan 6.8 büyüklüğünde bir deprem daha yaşadı.
Özet Türkçe. 27 Aralık 1939 tarihinde Erzincan'da meydana gelen deprem, yalnızca Erzincan'ı değil, çevresindeki illeri de etkilemiştir. Sivas merkez ve ilçelerinde can ve mal kaybı oldukça büyük olmuştur.
Deprem sadece Erzincan'da yıkıcı hasar oluşturmamıştır. Tokat, Niksar, Amasya, Sivas-Zara, Giresun, Gümüşhane-Kelkit, Ordu İllerinde de yıkıma, hasara ve can kayıplarına sebep olmuştur. Depremin etkilediği şehirlerde Toplam 32.962 kişi ölmüştür. Erzincan'ın şehir nüfusu 20.000 iken 12.000'e düşmüştür.
Orta Marmara parçasında en son 1766;; Yedisu parçasında 1784 yılında büyüklüğü 7.0 ve daha büyük depremler meydana gelmiştir,. Geyve parçasında ise som 600ı yıldır önemli büyüklükte bir deprem olmamıştır, • Kuzey Anadolu Fayı ile Doğu Ana- dolu Fayı makas gibi çalışan eşlenik fay sistemlerini oluşturmaktadır..
200 km'lik deprem hattını gezen Munzur Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Taylan Sançar, “Malatya fayı hala aktif, Yedisu fayı Erzincan ve Tunceli'yi etkileyecek” dedi. Sançar; deprem bölgesindeki izlenimlerini paylaştı ve Yedisu fayı ile Malatya fayına dikkat çekti.
(KANDİLLİ); M= 5.9 Mw=6.4 (ABD)] yıkıcı bir deprem oldu. Depremin yıkıcı süresi 17 saniye olarak belirlenmiştir (DAD).
MTA diri fay hatları haritasına göre en uzun diri fay Kuzey Anadolu hattında bulunuyor. İstanbul ve Ankara'da diri fay bulunmazken yakınlarında bulunan diri fay hatları bu illerde de risk teşkil ediyor.
Olası bir Bingöl depreminde, başta Bingöl merkez olmak üzere Tunceli, Erzincan, Erzurum, Muş, Diyarbakır, Elazığ ve Bitlis, bu depremden etkilenecek iller arasında olduğu belirtildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri