Erzincan mutfağının popüler yemekleri arasında yaprak döner, yaprak sarma, kesme çorbası, su böreği, kuzu dolması, gendime çorbası, kaburga, kasefe tatlısı, sırın tatlısı, Erzincan üzümü, tulum peyniri ve tava leblebisi yer almaktadır.
Erzincan leblebisi ve çeşitleri oldukça ünlüdür. Erzincan leblebisi diğer leblebilerden farklıdır. Farklılığı Erzincan nohutundan ileri gelmektedir. Erzincan nohutu diğer şehirlerde yetişen nohutlara nazaran daha iridir.
Coğrafi İşaretli Tescillenmiş Ürünlerimiz; Erzincan Bakır İmalat ve El İşlemeciliği Sanatı, Erzincan Tulum Peyniri, Cimin Üzümü, Refahiye Balı,Kesme Kadayıfı,Kemaliye Dutu / Eğin Dutu,Kemah Doğal Kaynak Tuzu olup, ayrıca Sakı Elması,Karakabak Dolması,Kemah Köftesi,Mumbar Dolması, Erzincan Kuru Fasülyesi ve Erzincan ...
İlgili 21 soru bulundu
El bakırcılığı (semaver, tepsi, biblo, duvar tabağı, şekerlik, vazo gibi anı ve süs eşyası), halı dokumacılığı Erzincan'dan alınabilecek özgün hediyelik eşyalardır. Erzincan tava leblebisi ile Erzincan Tulum Peynirinin Erzincan'da yapılacak alışverişlerde alınması tavsiye edilir.
Erzincan Alevileri
Erzincan Alevilerinin neredeyse yarısı Zaza kökenli Dersim Alevileri'dir. Genellikle Tercan ilçesi ve çevre ilçelerde bulunurlar. Kemaliye ve İliç ilçelerinde Türkmen olan Aleviler daha fazladır.
Erzincan Doğu Anadolu Bölgesinin Kuzey Batı bölümünde yukarı Fırat havzasında 39 02′- 40 05′ kuzey enlemleri ile 38 16′- 40 45′ Doğu boylamları arasında yer almaktadır.
Erzincan yüksek dağlar ve platolarla kaplıdır. Arâzinin % 60'ı dağlık % 26'sı plato, % 5,4'ü yayla ve ancak % 8,6'sı ovalardan ibârettir.
Erzurum yemekleri denince akla ilk cağ kebabı gelir. Ünü tüm ülkeye yayılıp her şehirde kebapçıları açıldığı için bu lezzetten mahrum kalmamız ise büyük şans!
04 Şubat 2022 TÜİK verilerine göre merkez ilçeyle beraber 9 İlçe, 15 belediye, bu belediyelerde 159 mahalle ve ayrıca 522 köy vardır.
Erzincan nüfusunun %90'ı Türk'tür. Geri kalan nüfus Zaza ve Kürt'tür. Aslinda Zaza ve Kürt nufusu içinde saydıklarımızın büyük kısmı kendini Türkmen olarak saymaktadır.
Erzincan adı Aziris ya da Eriza' dan gelmektedir. Eriza adı Selçuklularca XI. Asırda Erzingan olarak kullanılmış, daha sonraki yıllarda bugünkü adı olan Erzincan ismini almıştır. Araştırmacılar bölge tarihinin 'Paleolitik Çağ'a kadar uzandığını belirtmektedir.
Kaç Günde Gezilir; Erzincan tatil planınız için 1-2 gününüzü ayırmanız yeterli olacaktır. Ziyaret Etmek İçin En İyi Zaman; Karadeniz' yakın olması sebebiyle Elazığ ve Malatya şehirleri hariç Doğa Anadolu Bölgesi'ndeki illere kıyasla ılık bir iklimin hakim olduğunu söylemek mümkün.
İran ile Bizans arasında sürekli savaşlara sahne olan Erzincan ve yöresi, en son Bizans imparatoru Heraklius tarafından 629 tarihinde yenilgiye uğratılan İran'dan geri alındı.
Erzincan ili genellikle dağlar ve platolarla kaplıdır. Dağ sıraları arasındaki çukurlarda yer alan ovalar ve düzlükler boğazlarla birbirine bağlanmış durumdadır. Ovalar ile dağ sıraları arasına akarsularca yarılmış, dalgalı platolar yerleşmiştir. Erzincan'da ve Tercan çevresinin genel bitki örtüsü steptir.
Tarih öncesi dönemlerde şehrin adı Eriza iken, Grek kaynaklarında Aziris,Ermeni kaynaklarında Erez, Erzng, Erznga, Bizans kaynaklarında Arıngam, Arsingan, Erzingan; Arap kaynaklarında ise Erzencan şeklinde geçer.
Erzincan merkez ilçesinde kullanılan Türk şivesinin Doğu Anadolu ağızları içindeki konumu Leyla Karahan'ın Anadolu Ağızlarının Sınıflandırılması adlı çalışmasında yer verilmiştir. Ayrıca ilde "Kürtçe ve Zazaca" dilleri de konuşulur.
ERZİNCAN - İsminin Anlamı Her çeşit meyvenin yetiştiği, târih boyunca birçok büyük savaşların yapıldığı ve son bin senede on bir defâ haritadan silinen, “etrafı dağlık ortası bağlık” bir ilimiz.
Sağ ele üç defa su alınarak, Allah, Muhammed, ya Ali deyip, dirseğe kadar su verilir. Aynı şekilde sol el, dirseğe kadar Allah, Muhammed, ya Ali diyerek yıkanır. Sonra üç defa ağıza yine Allah, Muhammed, ya Ali diyerek su verilip gargar yapılır. Üç defa buruna, Allah, Muhammed, ya Ali gargar verilerek temizlenir.
[6]Bu araştırmanın iddiasının aksine Hakkari, Van, Bitlis illerinde hiçbir alevi yerleşiminin bulunmadığı gibi Alevi nüfus barındıran diğer vilayetlerin (Bingöl, Elazığ, Malatya, Tunceli) iki katından fazla alevi yerleşim yeri Tokat, Sivas, Amasya, Erzincan ve Çorum illerinde bulunmaktadır.
Erzincan ilimizde çok sayida Alevi nüfusu da yer alır. Hatta bazı ilçelerde köylerin çoğu Alevidir. Ancak ilçe merkezlerinin tamamında Sünni nüfusu çoğunluktur. Totalde il merkezi dahil bütün ilçelerde Sünni nüfus çoğunluktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri