Erzincan mutfağının popüler yemekleri arasında yaprak döner, yaprak sarma, kesme çorbası, su böreği, kuzu dolması, gendime çorbası, kaburga, kasefe tatlısı, sırın tatlısı, Erzincan üzümü, tulum peyniri ve tava leblebisi yer almaktadır.
İlçe özellikle evleri ve taş yolu ile meşhurdur. - Doğu Anadolu ağzının yaygın olduğu ilçenin en meşhur yemekleri arasında; Çılbır, Göden, Sırın, Lök Tatlısı, Çökelek Piyazı, Hışik Yahnisi ve Kenger Kavurması bulunmaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
Harput köftesi, Harput çorbası, Balakgazi Böreği, küncülü (susamlı köfte), işgene, haşlanmış içli köfte, sırın (bir çeşit mantı) ve ballı muzlu cevizli krep buraya geldiğinizde deneyebileceğiniz lezzetlerden.
Gasefe, Erzincan ilinin yöresel tatlısıdır. Kuru kayısı kullanılarak hazırlanmakta olan tatlı üzerine kırılmış ceviz dökülerek servis edilir. Hazırlanması kolay olan gasefe tatlısı yörenin meşhur lezzetleri arasında bulunmaktadır.
Erzincan Alevileri
Genellikle Tercan ilçesi ve çevre ilçelerde bulunurlar. Kemaliye ve İliç ilçelerinde Türkmen olan Aleviler daha fazladır.
Et Yemekleri : haşlama, kızartma, sac kavurma, tas kebabı, ızgara köfte, sulu köfte, güvenç, döner, şiş kebabı, pirzola kebap, özellikle piknikte ve yaylada yapılan et yemekleridir.
Tarım ürünlerinin başında buğday, arpa, çavdar, fasulye, fiğ, patates, domates, havuç ve lahana gelmektedir. Erzincan'da üretilen meyveler ise kayısı, badem, dut, elma, zerdali, ceviz, üzüm şeklindedir.
Erzincan yüksek dağlar ve platolarla kaplıdır. Arâzinin % 60'ı dağlık % 26'sı plato, % 5,4'ü yayla ve ancak % 8,6'sı ovalardan ibârettir.
Meyve. Erzincan'ın Üzümlü ilçesinin tescilli meşhur ürünü "cimin üzümü", hem rekoltesi hem de fiyatıyla çiftçinin yüzünü güldürdü.
El bakırcılığı (semaver, tepsi, biblo, duvar tabağı, şekerlik, vazo gibi anı ve süs eşyası), halı dokumacılığı Erzincan'dan alınabilecek özgün hediyelik eşyalardır. Erzincan tava leblebisi ile Erzincan Tulum Peynirinin Erzincan'da yapılacak alışverişlerde alınması tavsiye edilir.
Tulum Peyniri Hangi İlimizde Meşhurdur? Tulum peyniri, Erzincan bölgesinde sıklıkla üretilen yöresel peynir çeşitlerinden biridir. Şavak peyniri olarak da anılan Erzincan tulum peyniri; parlak görünümlü. Tam yağlı ve sunduğu katı kıvamı ile ülkemizde sıkça tüketilen yöresel peynir çeşitleri arasında yer almaktadır.
Erzincan nüfusunun %90'ı Türk'tür. Geri kalan nüfus Zaza ve Kürt'tür. Aslinda Zaza ve Kürt nufusu içinde saydıklarımızın büyük kısmı kendini Türkmen olarak saymaktadır.
Alevîlik inancının, Anadolu'ya gelen Hacı Bektaş-ı Veli sayesinde ve ozanların nefesleriyle hayat bulduğuna inanılmaktadır.
En çok ekimi yapılabilen ürünler şekerpancarı, buğday, arpa, kuru fasülye bitkileridir. Şeker pancarı ve kuru fasulye üretimi Türkiye üretim payı açısından önemli yer tutar. Diğer ürünlerin üretimi ise daha çok ilin ihtiyaçlarına yöneliktir.
Erzincan, Türkiye'de Doğu Anadolu Bölgesi'nde, Erzincan ilinin merkez ilçesidir.
Coğrafi İşaretli Tescillenmiş Ürünlerimiz; Erzincan Bakır İmalat ve El İşlemeciliği Sanatı, Erzincan Tulum Peyniri, Cimin Üzümü, Refahiye Balı,Kesme Kadayıfı,Kemaliye Dutu / Eğin Dutu,Kemah Doğal Kaynak Tuzu olup, ayrıca Sakı Elması,Karakabak Dolması,Kemah Köftesi,Mumbar Dolması, Erzincan Kuru Fasülyesi ve Erzincan ...
Diyarbakır'a geldiğinizde deneyebileceğiniz yöresel lezzetler arasında, kaburga dolması, mumbar, nardanaşı, ayvalı kavurma, meftune, duvaklı pilav, patlıcan dizme, cartlak kebabı (ciğer kebabı), habenisk, mahlepli Diyarbakır çöreği gibi lezzetler var. Finalde de burma kadayıf ve tabii ki karpuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri