Gasefe (Erzincanın Yöresel Tatlısı)
Gasefe, Erzincan ilinin yöresel tatlısıdır. Kuru kayısı kullanılarak hazırlanmakta olan tatlı üzerine kırılmış ceviz dökülerek servis edilir. Hazırlanması kolay olan gasefe tatlısı yörenin meşhur lezzetleri arasında bulunmaktadır.
Erzincan mutfağının popüler yemekleri arasında yaprak döner, yaprak sarma, kesme çorbası, su böreği, kuzu dolması, gendime çorbası, kaburga, kasefe tatlısı, sırın tatlısı, Erzincan üzümü, tulum peyniri ve tava leblebisi yer almaktadır.
Erzincan leblebisi ve çeşitleri oldukça ünlüdür. Erzincan leblebisi diğer leblebilerden farklıdır. Farklılığı Erzincan nohutundan ileri gelmektedir. Erzincan nohutu diğer şehirlerde yetişen nohutlara nazaran daha iridir.
Meyve. Erzincan'ın Üzümlü ilçesinin tescilli meşhur ürünü "cimin üzümü", hem rekoltesi hem de fiyatıyla çiftçinin yüzünü güldürdü.
İlgili 25 soru bulundu
Tarım ürünlerinin başında buğday, arpa, çavdar, fasulye, fiğ, patates, domates, havuç ve lahana gelmektedir. Erzincan'da üretilen meyveler ise kayısı, badem, dut, elma, zerdali, ceviz, üzüm şeklindedir.
Erzincan, Türkiye'de Doğu Anadolu Bölgesi'nde, Erzincan ilinin merkez ilçesidir.
Yörede üçeteğe üç peşli entari de denir. Üçetekle birlikte geniş bir şalvar, uzun keten ve bürümcük gömlekler giyilir. Belde şal kuşak, gümüş kemer kadın giyimini tamamlar. Başa peştamal, yazma sarılır, yerli tezgahlarda, ince yünden dokunan ihram (Yörede ehram denilmektedir.)
El bakırcılığı (semaver, tepsi, biblo, duvar tabağı, şekerlik, vazo gibi anı ve süs eşyası), halı dokumacılığı Erzincan'dan alınabilecek özgün hediyelik eşyalardır. Erzincan tava leblebisi ile Erzincan Tulum Peynirinin Erzincan'da yapılacak alışverişlerde alınması tavsiye edilir.
Erzincan adı Aziris ya da Eriza' dan gelmektedir. Eriza adı Selçuklularca XI. Asırda Erzingan olarak kullanılmış, daha sonraki yıllarda bugünkü adı olan Erzincan ismini almıştır. Araştırmacılar bölge tarihinin 'Paleolitik Çağ'a kadar uzandığını belirtmektedir.
06 Şubat 2023 TÜİK verilerine göre merkez ilçeyle beraber 9 İlçe, 15 belediye, bu belediyelerde 159 mahalle ve ayrıca 522 köy vardır.
Kadayıf dolması, Erzurum mutfağının en meşhur tatlısıdır. Eskiden evlerde hazırlanan bu tatlı, daha sonra biraz değiştirilerek restoran menülerine taşınmıştır. Erzurum'a gidildiğinde, içinde lor peyniri ve krema, üzerinde tereyağı ile birlikte servis edilen lor dolması da mutlaka denenmelidir.
Tencereye kayısımızı, toz şeker ve suyumuzu koyuyoruz üzerine de tereyağımızı ilave edip kısık ateşte suyunu çekip kayısıların rengi dönene kadar pişiriyoruz. Sonra servis tabağımıza alıp üzerine ceviz döküyoruz ve sıcak servis ediyoruz.
Ayrı bir tencerede tereyağı ile ayçiçeği yağını ısıtın. Yağ ısındıktan sonra yemeklik doğradığınız soğanı ilave edip kısık ateşte kavurun. Soğan yumuşayınca kuşbaşı etleri ilave edip kısık ateşte kavurmaya devam edin. Etler pişmeye yakın baklagilleri ekleyip 4-5 dakika orta ateşte pişirin.
Doğudan Erzurum`dan gelerek, Batıya doğru uzanan Karasu ırmağı ve kop dağları, il alanını derinlemesine, aralarında geniş düzlükler bırakacak şekilde böler. Dağlar il topraklarının yaklaşık % 60`ını kaplar.
Denizden yüksekliği 1.218 m olan ovanın uzunluğu 40 km, toplam alanı ise 500 km²'dir. Kuzeyinde, doğu-batı yönünde uzanan bir fay hattı vardır. Kalın bir alüvyon tabakasıyla kaplı olan ovada, sulu tarım yapılmaktadır. Orta verimlilikte olup, buğday, şekerpancarı ve fasulye yetiştirilmektedir.
Erzincan Doğu Anadolu Bölgesinin Kuzey Batı bölümünde yukarı Fırat havzasında 39 02′- 40 05′ kuzey enlemleri ile 38 16′- 40 45′ Doğu boylamları arasında yer almaktadır.
Erzincan, Doğu Anadolu'nun Yukarı Fırat Bölümünde yer alıyor. Şehrin doğusunda Erzurum, batısında Sivas, güneyinde Tunceli, güneydoğusunda Bingöl, güneybatısında Elazığ, Malatya, kuzeyinde Gümüşhane, Bayburt ve kuzeybatısında Giresun illeri bulunuyor.
Erzincan Kuru Aşma 1 Kg
Tamamen doğal olan Erzincan kayısı kurusu ekşimsi tadıyla hoşaflık olarak tüketilmektedir. Doğal kaysı kurusu birer birer köylü eliyle açılıp güneşte kurutulmuş olması, herhangi bir kükürt, istim olmaması nedeniyle natural ve serttir. Uzun zaman saklanması Erzincan kayısı kurusunun özelliğidir.
Erzincan Alevileri
Genellikle Tercan ilçesi ve çevre ilçelerde bulunurlar. Kemaliye ve İliç ilçelerinde Türkmen olan Aleviler daha fazladır.
İlçe özellikle evleri ve taş yolu ile meşhurdur. - Doğu Anadolu ağzının yaygın olduğu ilçenin en meşhur yemekleri arasında; Çılbır, Göden, Sırın, Lök Tatlısı, Çökelek Piyazı, Hışik Yahnisi ve Kenger Kavurması bulunmaktadır.
Et Yemekleri : haşlama, kızartma, sac kavurma, tas kebabı, ızgara köfte, sulu köfte, güvenç, döner, şiş kebabı, pirzola kebap, özellikle piknikte ve yaylada yapılan et yemekleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri