Peynir, kötü koşullarda hazırlanır ve bekletilirse o zaman, çok lezzetli ve faydalı olan Erzurum küflü peynirin zararları ortaya çıkmaya başlar. Bazı uzmanlar, sağlıksız koşullarda üretilen küflü peynirlerin kanserojen özellikler gösterdiğini bile söyler.
Küflü peynirleri tüketmemesi gereken hasta gruplarının olduğu aktaran Arslan,"Özellikle penisiline karşı alerjisi olanlar, tansiyon hastaları, böbrek hastaları, gebeler, migren atağı döneminde olan hastalar ve kemotarapi alan hastalarımız bu peyniri kesinlikle tüketmemelidir.
Küflü peynir içeriğinde bol miktarda kalsiyum, vitamin ve mineral barındırır. Özellikle kalsiyum açısından zengin olan bu besin maddesi kemik ve diş sağlığı için çok yararlıdır. Bağışıklık sistemi vücudun temel savunma mekanizmasıdır. Bu sistemin güçlendirilmesi için küflü peynir ideal bir besindir.
Küflü peynirin zararları: Kanserojen madde içerdiği için sindirim sistemi için istenmeyen durumlar oluşturabilir. Küf rengi yeşilin dışında olan peynirlerin tüketilmesi önerilmez. Yeşil küflü peynirlerde zararlı olan aflatoksin maddesi bulunmaz.
Küflü peynir içerisinde bulunan antioksidanlar sayesinde vücut için güçlü bir antibiyotiktir. Bu sebeple düzenli tüketildiğinde vücudu hastalıklara karşı daha dirençli hale getirerek mikroplara karşı kalkan vazifesi görür. İçerdiği vitaminler sayesinde vücut direncini arttırmaktadır.
İlgili 33 soru bulundu
Erzurum Küflü Civil Peyniri (Göğermiş Peynir)
Basma tip Civil peynirinde olgunlaşma sırasında spontan gelişen mavi-yeşil küfler peynire özel bir lezzet katmakta ve yöre tüketicisi için büyük bir tercih unsuru olmaktadır. Bu peynirlere yöresel ifadeyle “göğermiş peynir” ismi verilmektedir.
“Yaygın olarak tüketilen küflü peynirlerde, başta kanser olmak üzere karaciğerlerde tahribata yol açan aflatoksin maddesi tespit ettik. Özellikle Doğu ve İç Anadolu'da daha fazla tüketilen küflü peynirin, 50 değişik türü üzerinde yaptığımız araştırmada, yalnızca 7'sinde aflatoksin maddesine rastlanılmadı.
Erzurum Küflü Peynir 1 KG. (Göğermiş Peynir,Yeşil Peynir)
125.00 /KG. Erzurum'un meşhur tatlarından olan göğermiş peynir, özenle üretilen civil peyniri ve lorun karıştırılarak, birlikte olgunlaştırılması ile üretilen lezzetli peynir çeşitleri arasındadır.
Rokfor Peyniri Hangi Ülkenin Peyniridir? Rokfor peyniri Fransa'ya ait bir peynirdir. Kökeni Fransa olsa da günümüzde modern endüstriyel koşullar sayesinde dünyanın her tarafında rokfor peyniri imal edilebilir. Gerçek rokfor peynirinde koyun sütü kullanılır ve kendine has maya ile mağaralarda üretilir.
Elbette küf tutan her peynir yenilebilir özelliğe sahip değildir. Her küflü peynir yenilebilir özellikte ve faydalı olmayabilir. Örneğin; krem peynir, süzme peynir, brie gibi peynirlerin küflü hali sağlık için zararlıdır. Üzerinde kırmızı, siyah ve bej renkli küf oluşan peynirleri kesinlikle tüketmemelisiniz.
Özellikle Erzurum küflü peynir faydaları içinde, aşağıda sıralanan maddelerin hepsi yer alır: Küflü peynir, kalsiyum açısından çok zengindir. Kemik sağlığı ve gelişimi için önerilen bir peynir türüdür. Özellikle çocuklara yedirilmesi tavsiye edilir.
Erzurum civarında lavaş ekmeğe sarılarak ve akşamları yemekten sonra içilen çayın yanında yenir. Kahvaltı sofralarında da tüketilir. Civil peyniri tuzlu bir yapıya sahip olduğu için kahvaltıda tüketilecek ise sıcak sudan geçirilip tuzundan arındırılarak yenilmelidir.
Elbette; güvenli satıcılardan almak kaydıyla, özellikle "küflü" olarak satılan peynirleri tüketmekte sağlık açısından bir sakınca yoktur.
Süzme Peynir
İnek sütünden elde edilen ve birçok farklı versiyonu bulunan süzme peyniri besin değeri en yüksek peynirlerden biri. Yapılan araştırmalar 200 kalori değerindeki bir kase süzme peynirde ortalama 26-28 gram protein bulunduğunu gösterirken bu peynir türü güçlü bir kalsiyum, selenyum ve fosfor kaynağı.
FAZLA TÜKETİLEN PEYNİR YÜKSEK TANSİYONU TETİKLİYOR
Peynir, hücrelerdeki su dengesinin korunmasına yardımcı olan sodyum bakımından zengindir. Ancak çok fazla sodyum alımı da yüksek tansiyona neden olabilir ve ayrıca böbrek hastalıkları, kalp hastalığı ve osteoporoz ile ilişkilidir.
Tadı kötüyse bozulmuş demektir. Renk ve koku da peynir için önemli bir kriter. Rengi sarıya dönen peynirin yapısı bozulmuştur. Yumuşak peynir ise açıkta kaldığında sertleşir ve lezzeti gider.
Sürk peynirini dilerseniz zeytinyağı dilerseniz sade olarak kahvaltılarınızda tüketebileceğiniz gibi birtakım sebzeler ve zeytinyağı ile lezzetli bir çökelek salatası yapmak için de kullanabilirsiniz. Taze olarak tüketebileceğiniz sürk peynirini isterseniz uygun şartlarda kurutup da tüketebilirsiniz.
Fransız peynirleri arasında özelliği küflü olması olan peynirler olsa da, gouda peyniri küflü olması ile meşhur bir peynir değil malum.
Casu marzu (Sardinyaca'da casu modde, casu cundidu veya casu frazugi ya da İtalyanca'da formaggio marcio), kokuşmuş peynir anlamına gelen, içinde canlı böcek larvası bulundurmasıyla ünlü olan Sardinya'ya özgü bir koyun peyniridir.
Erzurum lor ve civil peynirlerinin birlikte olgunlaştırılmasıyla oluşturulan göğermiş peynir ya da diğer bir adıyla küflü peynir de diyet listelerinize ekleyebileceğiniz düşük kalorili peynir çeşitleri arasında yer alır. Yeşil peynir, kahvaltı ya da ara öğünlerde porsiyon kontrolü ile güvenle tüketilebilir.
Civil Peyniri Erzurum orjinli bir peynir türü olup Erzurum'dan çevre illere yayılmıştır. Çevre illerde rastlanılan peynir türü saç, tel, çeçil gibi adlarla anılan peynir türü olup Civil Peyniri ile karıştırılmamalıdır. Civil Peyniri'ne uygulanan askılama işleminden dolayı tel yapı kütle içinde ipliksi yapıdadır.
Diyetisyen Cansu Arslan, kırmızı, siyah ve bej renkli küf barındıran peynirlerin insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceğini, hatta mikotoksin/aflatoksin varlığıyla kansere sebep olabileceğini bu nedenle tüketilmemeleri gerektiğini belirtti.
Küf tutmuş sert kabuklu yemişler ise, aspergillus flavus adlı bir küf mantarı içerdikleri için özellikle tehlikeli. Dr. Hickey, bu küf türü insan için en zararlı zehirleri üretiyor. Zehirli madde karaciğerde toplanıyor ve karaciğer kanserine yol açabiliyor.
Küflenme çok hızlı ilerlemiş ve besinin göremediğiniz bölümlerine geçmiştir. Küfün içerdiği zehir, mikotoksin olarak adlandırılan madde çoğu kanser türünün oluşumuna yol açar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri