Erzurum hangi meyvesi meşhur? Erzurum'da yetişen, İspir ve Hınıs şeker fasulyesi, İspir acılı kavunu, Pasinler çerezlik ayçiçeği Türkiye genelinde tanınmıştır.
kiraz, vişne, erik, armut, kaysı, şeftali , ceviz ve dut olup, Bu meyve türleri için koleksiyon meyve bahçesi tesisi: 597,5 da olacaktır. Erzurum İline bağlı 20 ilçede meyveciliğin yaygınlaştırılması amacıyla elma, kiraz, vişne, erik, armut, kaysı, ceviz, dut ve şeftali fidanı temini ve dağıtımı.
Sadece Iğdır'ın yükseltisi az olduğu için burada farklı bir iklim görülür. Bölümün bu kesiminde pamuk, buğday, şeker pancarı, sebze ve meyve yetiştirmek mümkündür.
Çay ağacı Osmanlı topraklarının pek çok yerinde yetiştirilebilir. Çayın tabiatına uygun vilayetlerimiz ise, Erzurum, Sivas, Ankara, Bursa, Aydın, Adana, Halep, Suriye vilayetleriyle İstanbul civarlarıdır. Bu bitkinin buralarda yetiştirilmesi için çalışmalar yapılacaktır.
İlgili 42 soru bulundu
Ceviz ağacı sıfır rakımdan en yüksek rakımlara kadar rahatlıkla yetişebilmektedir. Erzurum rakımını 1800 metre üzerinde kabul edersek Erzurum için satın alabileceğiniz ceviz fidanı çeşitleri şebin, bilecik, fernor, kaman1 cevizidir.
Erzurum'u da içine alan bölge tarih boyunca Urartular, Kimmerler, İskitler, Medler, Persler, Parftlar, Romalılar, Sasaniler, Araplar, Selçuklular, Bizanslılar, Sasaniler, Moğollar, İlhanlılar ve Sfaviler gibi çok çeşitli kavim ve milletler tarafından idare edilmiştir.
Erzurum, Cağ Kebabı, Oltu Taşı gibi ürünlerle ünlüdür. Bunun dışında tarihiyle de ön plana çıkan Erzurum, Aziziye Tarabyası,Üç Kümbetler, Erzurum Kalesi ile de bilinmektedir.
Erzurum'da yetişen fındığın, Karadeniz'deki fındık çeşitlerinin soğuğa dayanıklılıklarını artırma adına önemli bir materyal olduğunu vurgulayan Kızılcı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çünkü geçmiş yıllarda olduğu gibi Karadeniz Bölgesi'nde yaşanan aşırı soğuklar fındık ürününün zarar görmesine neden oluyor.
Kars ili nüfusu: 281 bin civarıdır. erzurum nüfusu ise yaklaşık 758 bin civarı. hastane olarak Erzurumda bölge eğitim hastanesine kars-ığdır-ağrı dan bile hasta gelir. imkanları açısından Erzurum. iklim olarak bakacak olursak kışın ikisi de çok soğuk.Yoğunluk olarak tabii ki Erzurum daha yoğundur.
Gerek Erzurum ve yöresinde ve gerekse Anadolu 'da dadaş olmanın müstesna bir durum olduğu, "efendilik" anlamında fıtrî (doğmatik), asaletli bir ruh hali olduğuna da inanılır..
Metalik madenler bakımından ildeki en önemli metalik madenler bakır, molibden, krom ve civa cevherleşmeleridir. İldeki önemli bakır-molibden cevherleşmesi İspir ilçesinde % 0.31 Cu ve % 0.022 Mo tenöre ve 73.600.000 ton muhtemel rezerve sahip Ulutaş (Vank) Cu-Mo cevherleşmedir.
Erzurum Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve İl Tarım Müdürlüğünün desteği ile kentin çeşitli yerlerinde kurulan seralarda karpuz, kavun, patlıcan, fasulye, biber, domates, salatalık, mısır ve yeşil sebzeler yetiştiriliyor.
Erzurum'da Palandöken İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü görevlileri, bahçesi bulunmayan vatandaşlara örnek olmak ve üretimini teşvik etmek amacıyla su borularında çilek yetiştirdi.
Yaratılış kaynağı Çin olmasına karşın, fındığın anavatanı olarak Türkiye'nin Karadeniz kıyıları gösterilmektedir. Çin kaynaklarına göre fındığın, M.Ö 2838 yılında yetiştirildiği ifade edilmektedir.
Karadeniz'de bulunan birçok şehir, fındık üretimi ile dünya genelinde tanınır. Özellikle de Giresun, fındık tarımıyla ön plana çıkan ilimizdir.
Erzurum 2400 Rakımda, Kestane, Ayva ve Kayısı Yetiştirmeyi Başardı
Kadayıf dolması
Erzurum'un en meşhur tatlısıdır. Tel kadayıfın içine ceviz ya da fıstık konulur, dolma şeklinde sarılır ve son olarak kızgın yağda kızartılır. Ardından şerbetlenir. Dillere destan sıcacık bir tatlı olur.
Erzurum genel olarak yüksek ve plato özelliği göstermektedir. Güneyinde Palandöken, kuzeyinde Kargapazarı, dağları ile çevrili olan bir ilimizdir. İlimizdeki yer alan diğer dağlar ise, Dumlu Dağları, Güvercin Dağları ve Mescit Dağlarıdır. Erzurum, Türkiye' nin en yüksek rakıma sahip olan (1900 m.) illerinden biridir.
Civil peyniri, Erzurum, Kars ve Ardahan gibi bölgelerin lezzetiyle meşhur yöresel peynir çeşitlerinden birisidir. Civil peyniri, çiğ sütün bir süre bekletilerek ekşiliğe kavuşmasıyla üretilen bir süt ürünüdür.
Bir süre Erzurum'da kalan Evliya Çelebi: Erzurumlular, genelde sağlam vücutlu, sıhhatine düşkün, orta boylu, zinde, yaşlı ve genç insanları ile hepsi yiğit ve gürbüz kimselerdir. Çok kuvvetli bünyeye sahiptirler.
1048`de Doğu Anadolu Bölgesini fethetmek üzere Bizans topraklarına giren Selçuklu Türkleri, Erzurum Ovası`nın batısındaki Erzen`i ele geçirdiler. Saldırılar sonucunda harap olmuş asıl Erzen`e Türkler, Kara Erzen ve zamanla Karaz adını verdiler. Yeni Erzen ise daha sonra Erzen-i Rum ve Erzurum ismine dönüştü.
1875 yılında Bitlis, Van ve Hakkâri ayrı vilayet olarak Erzurum Vilayeti haricinde bırakılmıştır. 1879 yılında Dersim müstakil bir vilayet olmuş ve Erzurum'dan ayrılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri