Erzurum yemekleri denince akla ilk cağ kebabı gelir. Ünü tüm ülkeye yayılıp her şehirde kebapçıları açıldığı için bu lezzetten mahrum kalmamız ise büyük şans!
Yöre mutfağının; Erzurum Tatar böreği, Erzurum ketesi, Erzurum helvası, Erzurum kıymalısı, Erzurum kesme çorbası gibi şehrin adını taşıyan lezzetleri de vardır. Çiriş, lalanga, herse, gliko, dut çullaması, demir tatlısı, gaysefe ve hasuta da Erzurum mutfağının öne çıkan yöresel yemekleridir.
Erzurum genel olarak yüksek ve plato özelliği göstermektedir. Güneyinde Palandöken, kuzeyinde Kargapazarı, dağları ile çevrili olan bir ilimizdir. İlimizdeki yer alan diğer dağlar ise, Dumlu Dağları, Güvercin Dağları ve Mescit Dağlarıdır. Erzurum, Türkiye' nin en yüksek rakıma sahip olan (1900 m.) illerinden biridir.
İlgili 21 soru bulundu
ERZURUM ADI
Erzurum'un bilinen ilk adı Doğu Roma (Bizans) İmparatoru II.Theodosios' a (408-450) izafe edilen Theodosiopolis' ti, şimdiki Erzurum' un yerinde kurulmuştu.
Türk hâkimiyetinin ilk zamanlarında, Meyyafarikin ile Siirt arasındaki Erzen'den ayırmak amacıyla, bu ismin sonuna Anadolu'ya ait olduğunu belirten "Rum" kelimesi ilave edilmiş ve "Erzenü'r-Rum" ismi ortaya çıkmıştır. Bu isim “Arzanu'r-Rum” ve “Arzırum” gibi değişikliklerden sonra “Erzurum” şeklini almıştır.
Erzurum'da yetişen, İspir ve Hınıs şeker fasulyesi, İspir acılı kavunu, Pasinler çerezlik ayçiçeği Türkiye genelinde tanınmıştır.
Erzurum, Cağ Kebabı, Oltu Taşı gibi ürünlerle ünlüdür. Bunun dışında tarihiyle de ön plana çıkan Erzurum, Aziziye Tarabyası,Üç Kümbetler, Erzurum Kalesi ile de bilinmektedir.
Erzurum kahvaltısında peynir, reçel ve pestil yenir. Doğası ve coğrafi koşulları itibariyle en sağlıklı büyükbaşların yetiştiği bu yörede ayrıca kavurmalı yumurta da kesinlikle yenmesi gereken kahvaltılıklar arasındadır. Kimi yerde bunlar serpmeye dahil kimi yerde ise ekstra ücret ile veriliyor.
Erzurum tatlıları, kadayıf, Poğaç, Hasıta, Keysefe, Pestil, Pestil Çullaması, Dut Çullaması, Aşure, Sütlaç, Demir Tatlısı...
Erzurum Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve İl Tarım Müdürlüğünün desteği ile kentin çeşitli yerlerinde kurulan seralarda karpuz, kavun, patlıcan, fasulye, biber, domates, salatalık, mısır ve yeşil sebzeler yetiştiriliyor.
Aşotu Erzurum'a ait meşhur bir ot. Bu otun kurusu olduğu gibi salamurası da oluyor. Yaprakları maydanoza benziyor. Buğdayı, yoğurdu ve kavrulmuş soğanıyla öyle lezzetli bir çorba ki bu, aşotu bulamazsanız maydanoz, nane, ıspanak ve hatta semizotuyla da yapabilirsiniz.
1879 yılında Dersim müstakil bir vilayet olmuş ve Erzurum'dan ayrılmıştır.
Palandöken Dağı Tortum Gölü Narman Peribacaları Nene Hatun Tarihi Milli Parkı
Alev Alatlı'ya göre Erzurumluluk , “Haysiyetliliktir, erdemliliktir, cesarettir, mertliktir; samimiyettir, sadakattir, vefadır; mükemmel ahlâktır; tükenmez bir sevgi ve kârsız bir saygıdır. Erzurumlu olay ve fikirleri araştırır; insanların ayıplarını asla araştırmaz.
Meşhur kadayıf dolması, demir tatlısı, yöreye has un helvası ve gaysefe tatlılarının yapımına listenin sonunda ulaşabilirsiniz.
Buğday, arpa, çavdar, fiğ (hayvan yemi), mercimek, pancar, ayçiçeği, korunga yetişir. Yetişen sebze yeterli olmayıp, ihtiyacının mühim kısmı güney illerden gelir.
Bîbî kelimesi Anadolu Türkçesi'nde "kadın, zevce, hala, büyükanne" mânalarına geldiği gibi günümüzde de Anadolu'nun birçok yerinde "hala, teyze, nine", hatta "hindi" anlamlarında kullanılmaktadır.
Çifte Minareli Medrese Erzurum'un sembolü haline gelen bir Selçuklu eseridir. Genelde 13'üncü yüzyılın sonlarında yaptırıldığı kabul edilmektedir.
en çok sevdiğim ise sevilen insana hitaben kullanılan efendim manasına gelen ama alıp sizi yüreğine soktuğunu hissettiren "can" kelimesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri