İdari işlem niteliğindeki eş durumu nedeniyle tayin talebinin reddi kararına karşı, kararın yazılı olarak tebliğ edildiği tarihten itibaren 60 gün içinde iptal davası açılması mümkündür.
İl dışı yer değişikliği iptali
Öğretmenlerin ekonomik koşullar ve fahiş kira fiyatlarını gerekçe göstererek talep ettikleri il dışı yer değişikliği iptal hakkı verildi. 17 Ağustos 2023 tarihine kadar eğer kurumlarıyla ilişiklerini henüz kesmemişlerse öğretmenler bu haktan yararlanabilecek.
Öğretmenler, başvuru süresi içinde, görevli olduğu eğitim kurumuna ya da kadrosunun bulunduğu il/ilçe millî eğitim müdürlüğüne dilekçe vermek suretiyle yer değiştirme başvurusundan vazgeçebilecekti Bu durumda öğretmenlerin başvuruları elektronik ortamda da iptal edilecektir.
*Eşi özel sektörde çalışan bir kişi 3+1 yıl olan 4 yılını doldurduktan sonra tayin isteyebilir. Özel sektörde çalışan eşinin son 4 yıl içerisinde 720 gün sigorta priminin bulunması gerekiyor.
Eş Durumu Tayini Talebinin Reddinde İtiraz
Eş durumu tayini talebinin reddi kararlarına karşı idari dava açma süresi olan 60 gün içinde itiraz etmek mümkünüdür. Bu itiraz, mecburi nitelikte değildir. Kişi dilerse itiraz prosedürünü işletir, dilerse direkt olarak iptal davası açabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Atama iptali davasında yürütme durdurma kararı verildiği andan itibaren 30 gün içinde idare uygulamak zorundadır. Atama iptali davası açarken yürütme durdurma talep edilmelidir. Yürütme durdurma kararı 2-3 ay gibi kısa süre içinde idare mahkemesi tarafından karar verilir.
Atama iptali davası sırasında atamanın hukuka aykırı olduğu açık bir şekilde belli ve atama işlemi ile telafisi güç ve imkansız zararlar da meydana gelmiş ise atama işleminin iptali davası açılmasından itibaren 1 ila 3 ay içinde yürütme durdurma kararı ile birlikte atama işlemi geçici olarak askıya alınabilir.
Devlet Memurları Kanunu'nun 94. maddesinde, memurluktan genel bir çekilmiş sayılma hali düzenlenmiştir: “Mezuniyetsiz veya kurumlarınca kabul edilen mazereti olmaksızın görevin terk edilmesi ve bu terkin kesintisiz 10 gün devam etmesi halinde, yazılı müracaat şartı aranmaksızın, çekilme isteğinde bulunulmuş sayılır.”
Yani nikah yapıldığı tarihten itibaren bu hakkımız başlıyomu yoksa 6 ay 1yıl gibi nikah süreci isteniyor mu? CEVAP: Eş durumundan faydalanabilmek için belli bir süre şartı bulunmamaktadır. Yani nikâhın yapıldığı tarihten itibaren gerekli evraklarla başvurmanız durumunda mazeret durumunuz değerlendirilecektir.
SORU 16: Başvurularda kaç tercih yapılacaktır? CEVAP 16: Öğretmenler, mazeretlerinin bulunduğu ildeki tüm eğitim kurumları arasından en çok 40 (kırk) tercihte bulunabilir.
Madde 9 - Yönetmeliğe yeni bir ek madde eklenmiştir. Bu madde ile önceden sağlık mazereti ya da eş durumu ile atanan personel mazereti sona erdiğinde, tayin istemek zorundayken, artık atandığı ilde 6 yıl çalışmışsa eğer, mazereti sona erse dahi tayin istemek zorunda değildir.
Memurların eş durumundan tayin istemeleri için eşlerinin de memur olmasına gerek yok. Bu konuda yapılan değişiklikle bu şart kaldırıldı. Dolayısıyla eşi SSK'lı çalışan veya kendi işini yapan bir memur da eş durumundan tayin isteme hakkına sahip.
Madde 20: Atama ve yer değiştirme emirleri atanan personelin ilk amirine geldikten sonra en geç 10 gün içinde ilgiliye tebliğ edilir ve yolluğu verilerek ilişiği kesilir.
İdari işlem niteliğindeki eş durumu nedeniyle tayin talebinin reddi kararına karşı, kararın yazılı olarak tebliğ edildiği tarihten itibaren 60 gün içinde iptal davası açılması mümkündür.
Devlet memurları kanunu, kamu personeli olan eşin atama istediği yerde uygun kadro veya görev bulunmaması nedenleri ile atama yapılmadığında, ataması yapılmayan eşe eşinin görev süresi boyunca izin verilmesine de hükmetmektedir.
Bu düzenlemenin hayata geçmesi ile sözleşmeli çalışan sağlık personelimiz, ilk atandığı yerde 3 yıl çalıştıktan sonra talebi halinde memur kadrosuna geçebilecek.
Eşi memur olmayan memur da eş durumundan tayin isteyebilir. Eş durumundan tayin bir devlet memurunun eşinin bulunduğu yere tayin istemesi durumudur. Eş durumundan tayin için kurumların her birinin kendi yönetmeliği bulunuyor.
Eş durumu özrü nedeniyle naklen tayin talebinde bulunacak personelden istenecek evraklar MADDE 2- a) Başvuru Dilekçesi, b) Eşinin çalıştığını gösterir hizmet belgesi, c) Sosyal Güvenlik Kurumundan alınacak prim gün sayısını gösterir belge, ç) Aile cüzdanı fotokopisi.
Çalışmış olduğu kurumdan muvafakat alarak başka bir kuruma geçen devlet memuru, eski kurumuna ancak yine kurumların muvafatiyle dönebilir.
Eğer belge ile kanıtlanması mümkün mücbir nedenler olmaksızın bu belirtilen sürelerde işe başlanmazsa atama emri iptal ediliyor ve bir yıl süre ile yeniden devlet memuru olarak atanma yolu kapatılıyor.
Atamaları kendilerine tebliğ edilenler, tebliğ tarihini izleyen 15 gün içinde göreve başlar.
Anayasaya göre, Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin Anayasaya şekil ve esas bakımlarından uygunluğunu denetler ve bu kararnameler kanunlarda olduğu gibi iptal davası veya itiraz yoluyla yargı denetimine tâbi tutulabilir.
Düzenlemeyle 28 Kasım 2022'den önce sözleşmeli olarak göreve başlayanlar, herhangi bir bekleme süresine tabi olmadan, doğrudan bulundukları kurumlarda memur kadrosuna geçebilecek. Bu kapsamdakilerin, memurluğa geçmelerinin ardından 1 yıl süreyle aynı kadroda çalıştıktan sonra tayin hakkını elde edebilecekler.
3 yılını dolduran ve devlet memurluğu statüsüne geçen personelin mazeret tayinleri olan eş durumu, sağlık mazereti ve can güvenliği tayinleri yapılmaktadır. Ancak isteğe bağlı tayinleri isteyebilmesi için kadroya geçtikten sonra artı bir yıl daha görev yapması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri