Eş Sonluluk Bir sistem çeşitli yollarla ve farklı başlangıç koşullarından benzer son duruma ulaşabilir. Eş sonluluk, aynı veya benzer sonuçlara farklı baş- langıç koşullarıyla, farklı araç ve yollar vasıtasıyla ulaştırabilen ilkeleri ifade eder.
Çok sonluluk, aynı başlangıç noktasından çıkan ve benzer özellikler gösteren bireylerin bir sonraki gelişimsel adımlarda risk ve koruyucu faktörler ile deneyimler noktasında çeşitli adaptasyon modelleri göstererek farklı sonuçlar geliştirmesidir.
Terapide farklı başlangıç noktalarından yola çıkan aileleri aynı sonda buluşması önemlidir. Bu duruma eşsonluluk denir. Sistem içerisinde var olan problemlere farklı bir bakış açısıyla yaklaşıp aynı sonucu elde etmek mümkündür.
2-Bileşenler arasında ilişkiler olması. 3-Bileşenlerin (parçaların) oluşturduğu bir bütün olması. 4-Bütünün bir amacının olması. olarak ifade edebiliriz. Sistem yaklaşımı, biyolog Ludwig Von Bertalanffy'ın Genel Sistem Teorisinden kaynaklanmaktadır.
Aynı bağımlı değişkene sebep olan farklı bağımsız değişkenler ve neden-sonuç ilişkisi zincirleri olabilir. Bu durum eşsonuçluluk (equifinality) olarak tanımlanmaktadır. En farklı ve en benzer sistem tasarımlarına yönelik eleştirilerin açıklayıcısıdır.
İlgili 37 soru bulundu
Rensis Likert'in Sistem 4 Modeli: Liderlik yaklaşımlarını şu dört grup altında toplamıştır; istismarcı (sömürücü) otoriter, koruyucu (babacan, yardımsever) otoriter, danışmalı (danışçı) yönetim tarzı ve katılmalı yönetim (Eren, 2004).
Bir sistemi belirleyen beş temel eleman söz konusudur: girdiler, yapı/dönüşüm, çıktılar, geri besleme ve çevre. Kurum açısından girdiler makine, personel, finansal veya bilgi kaynakları olabilir.
Alt Türleri: Biyolojik sistemler, Ekolojik sistemler, Fizyolojik sistemler… Yapay Sistemler: Büyüklüğü, amacı, yapı ve işleyişi insan tarafından tasarlanan sistemlerdir. Örneğin: Bilgisayar sistemleri. Alt Türleri: Mekanik sistemler, Yönetim sistemleri, Siyasal sistemler, Ekonomik sistemler, Sosyal sistemler …
Psikopatoloji; normal olmayan, uyumsuz davranışları derinlemesine inceleyen bir bilim dalıdır. Sosyal ve gelişimsel normlar çerçevesinde gerçekleştirilen araştırmada davranışın kaynağı, uyumsuzluk düzeyi, uyumsuz davranışın sıklığı, süresi ve şiddeti, bireysel ve zihinsel süreçleri ile birlikte ele alınmıştır.
Psikopatoloji, duygu, düşünce ve davranış bozukluğu, ruhsal bunalım, anormal/uyumsuz davranış üzerine araştırma dalıdır. Bu terim genel olarak psikiyatride patolojinin hastalık süreci olarak kullanılır. Medikal olmayan psikoloji dilinde Anormal psikoloji de psikopatoloji olarak kullanılır.
Döngüsel nedensellik: Problem tek bir kişiden değil, birbirini izleyen bir dizi davranış sonucunda ortaya çıkar. Bir bireyi suçlamak yerine, ilişkideki karşılıklı etkileri anlamaya çalışır. Sistem kuramında pozitif ve negatif geribildirim, sistemdeki değişme ya da sistemin sürdürülmesi ile ilişkilidir.
Bipolar bozukluk ya da halk arasında kullanılan adıyla manik depresif bozukluk; tekrarlayan depresif, manik ya da her ikisini de kapsayan karma dönemlerle seyreden psikiyatrik rahatsızlıktır. Kişi belli dönemlerde manik belli dönemlerde depresif ruh halindedir.
Duygudurum bozukluğu, kişinin duygusal durumunu etkileyen bir akıl sağlığı sorunudur. Bir kişinin uzun süreli aşırı coşkunluk (mani), aşırı üzgünlük (depresyon) veya her ikisini birden (bipolar; yani iki uçlu) deneyimlediği bir bozukluktur. Olaylara bağlı olarak kişinin ruh hâlinin değişmesi normaldir.
Bu bakımdan aile kavramını yeniden tanımlayacak olursak, birbirine biyolojik ve psikolojik olarak bağlı nitelikte; duygusal ve ekonomik bağlara sahip, birbirlerini aynı ev ortamının bir üyesi olarak kabul eden kişiler olarak tanımlanabilmektedir.
Bir davranış örüntüsü ya da bir duygusal durum, kişide klinik açıdan anlamlı düzeyde strese, sosyal, mesleki ve diğer önemli alanlarda işlevselliğin bozulmasına ve/veya kültürel ve sosyal normlardan belirgin düzeyde sapmaya neden oluyorsa, bu durum bir psikopatolojinin varlığına işaret eder.
Çocuk psikiyatri doktoru, çocuğun ruh sağlığı ile alakalı bir sorun ile karşılaşıldığında başvurulması gereken kişidir. Çocuğun gelişim zamanlarında oluşabilecek ruhsal, bilişsel, akademik ve sosyal konularda meydana gelen tüm sıkıntılar çocuk psikiyatrisinin alanına girmektedir.
Soyut sistemler için bir diğer örnek de felsefe sistemi olabilir. Basit ve karmaşık sistemler: Sistemde çok az öğe ve ilişki varsa, buna basit sistem denir. Örneğin bir çörek pişirme işlemi basit bir sistemdir. Karmaşık sistemler ise, çok fazla öğe ve ilişki barındıran sistemlerdir.
Açık Sistem: Ortam ile hem madde hem de enerji alışverişi yapabilen sistemdir. Metasomatik kayaçlar açık sistem için verilebilecek en güzel örnektir. İnsan vücudu, otomobil motoru, ağaç yaprakları, üzeri açık sıcak su bardağı vb.
Sistemler basitten karmaşığa doğru hiyerarşik düzen içerisinde dizildiğinde en tepede bulunan en karmaşık (en genel) sisteme 'supra sistem' adı verilir.
Sistem düşüncesi, bütünsel düşünceyi ve indirgemeci düşünceyi dengelemeye çalışan problem çözme yaklaşımı olarak tanımlanmıştır. Genel sistemi ve parçalarını ccount sistemine alarak, düşünme, potansiyel olarak istenmeyen sonuçların daha da geliştirilmesine katkıda bulunmaktan kaçınmak üzere tasarlanmıştır.
Genel sistem yaklaşımı, kurumu beş temel öğeden oluşan bir sistem olarak kabul etmektedir. Bunlar; girdi, süreç, çıktı, geribildirim/dönüt ve çevredir. Sistemi oluşturan unsurlar (Aydın, 1991; Bursalıoğlu 1982; Hoy ve Miskel, 2012; Taymaz 1997).
Çevre: Belirli bir sistemin sınırları dışında olan her şey sistemin çevresini meydana getirmektedir. Çevre, sistemin içerisinde faaliyet gösterdiği ortamı ifade eder.
Sistem 1: İstismarcı Otokratik: astlarda şekilsel olmayan gruplar vardır. Takım çalışması uygulanmaz. Lidere sorumlu olarak çalışan gruplar mevcuttur. Orta seviyede üretim vardır.
Likert ölçeği, kapalı uçlu sorulara, en basite indirgenmiş, zorunlu cevaplar verilmesini sağlayan bir tutum ölçeğidir. Bireysel tutumları, sistematik olarak ölçmek amacıyla kullanılır. Kullanıcının bireysel düşüncesini en hızlı şekilde aktarmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri