Şiirde, manzum yazıda ahengi sağlamak için ölçüye başvurulur. “Aruz ölçüsü” ve “Hece ölçüsü” olmak üzere iki çeşit ölçü vardır.
Dizelerdeki hecelerin sayıca eşit olması kuralına dayanır. Ağırlıklı olarak halk edebiyatında kullanılmıştır.
ŞİİRDE ÖLÇÜ (VEZİN): *Şiirde ahengi ve dizelerin uyumunu sağlayan ögelerden biri de ölçüdür. *Türk edebiyatında aruz ve hece olmak üzere iki ölçü kullanılmıştır.
İlgili 29 soru bulundu
Hece ölçüsü, varsağı, semai ve güzelleme türündeki şiirlerin bir dizesinde yer alan tüm heceler sayılarak bulunur. Aruz vezninde ise hecelerin son harfine bakılır. Son harf sesli ise ince, kalın ise kalın olur. Örneğin ilk dizesi 7 heceli olan bir dizenin diğer tüm dizeleri de 9 heceli olmalıdır.
İlk olarak Arap edebiyatında kullanılan arzu ölçüsü, daha sonra İran Edebiyatı'na geçmiş, on birinci yüzyıldan itibaren de Türk şairlerince de uygulanmaya başlanmıştır. 1-Aruz ölçüsünde heceler açık (kısa), kapalı (uzun) ve medli hece olmak üzere üçe ayrılır. 3- Aruz vezninde tef'ileler heceleri bölebilir.
Bunlardan aruz ölçüsü divan edebiyatında kullanılan ve hecelerin açık kapalı ya da kısa veya uzun olmasına göre belirlenmiş olan bir ölçü birimidir. Hece ölçüsüne gelecek olursak adı tam üstünde olan ve halk edebiyatında kullanılan şiirdeki mısraların hece sayısına göre ölçülen bir ölçü birimidir.
Bir şiirde aruz ölçüsü olup olmadığını anlamak için hecelerin kısalıklarına ve uzunluklarına bakılır. Hece ölçüsünde 4, 5 hatta 6 tane kısa ya da uzun hece yan yana gelebilir. Buna karşın aruz ölçüsünde kısa hecelerden en fazla iki tane, uzun hecelerden de üç tane kullanılabilir.
Aruz vezni Arap edebiyatının resmî ölçüsüdür. Eski çağlardan beri, halk şiiri ve hece vezninin Türk edebiyatında güçlü bir yeri olmuştur. İranlılar, İslamiyet'i kabul edince Arap kültürünün de büyük tesiri altında kaldılar. Şiirde, Arapların kullandığı nazım ölçüsü olan aruzu kullanmaya başladılar.
Eğer vuruş değerleri 2 eşit süre değerine bölünebiliyorsa bu ölçüler basit ölçüdür. Vuruş değeri üç eşit parçaya bölünebilen ölçülerdir.
Sekiz zamanlı bir ölçü içinde, birim nota değerinden sekiz tane bulunabilir. Sekiz zamanlı ölçü rakamı, portede anahtardan sonra üst üste yazılan iki sayıdan oluşur. Bu sayılardan üstte olanı zaman değeri olan 8 sayısını, altta olan ise birim nota değerini gösterir.
Ölçme ya da ölçüm, bilinmeyen bir büyüklüğün aynı türden olan, ancak bilinen bir büyüklükle kıyaslanmasına denir. Diğer bir deyişle, bir uzunluğun, bir alanın, bir kapasitenin veya herhangi bir olgunun belirli bir birim cinsinden hesaplanmasıdır. Bunun için standart ölçü birimleri kullanılır.
Örnek olarak 2/4 lük bir ölçü biriminde her ölçüde 2 adet Dörtlük nota olacak demektir. Yada 2 adet Dörtlük notaya eşdeğer gelecek notalar gelecektir. Yani 1 adet İkilik nota veya 4 adet Sekizlik nota gibi.
Not: Aruz ölçüsünün temeli, hecelerin uzun ve kısa olmaları özelliğine dayanır. Ölçünün doğru bulunması için önce mısradaki hecelerin değerinin tespit edilmesi gerekir.
Aruz vezinlerini oluşturan sekiz ana kelime vardır. Tef'ile veya cüz'adı verilen bu kelimeler şunlardır: fe'ûlün, fâ'ilün, mefâ'îlün, müstef'ilün, fâ'ilâtün, müfâ'aletün, mütefâ'ilün, mef'ûlâtü.
Eserin genel özellikleri
Mesnevi tarzında ve aruz vezniyle yazılmıştır. Siyasetname türünün Türk edebiyatındaki ilk örneğidir. Eski Türkçe olarak kabul edilen Karahanlı Türkçesi ile yazılmıştır. Nazım birimi beyittir.
» Türk şiirinde en çok hecenin 7'li, 8'li ve 11'li kalıpları kullanılmıştır. Hece ölçüsünün “hece sayısı” ve “duraklar” olmak üzere iki temel özelliği vardır: a) Hece Sayısı: Hece ölçüsüyle yazılmış bir şiirin bütün mısralarında eşit sayıda bulunur.
8'li Hece Ölçüsü: 4+4. 9'lu Hece Ölçüsü: 5+4 veya 4+3. 10'lu Hece Ölçüsü: 5+5. 11'li Hece Ölçüsü: 6+5 veya 4+4+3.
8'li hece ölçüsü, bir şiirin her dizesinde kullanılan kelimelerin toplam hece sayısı 8 olması demektir. 8'li hece ölçüsü halk edebiyatında kullanılan en kısa ölçüdür. Bu nedenle bu ölçünün kullanıldığı şiirler çok daha fonetik ve akılda kalıcıdır.
Doğrulanmış Cevap. Merhaba, → → → Mevlana hem aruz hem de hece ölçüsünü kullanmıştır.
Serbest ölçü, hece, aruz gibi herhangi bir ölçüye bağlı kalınmayan ölçüdür. Hecelerin açık veya kapalı olmasına ya da sayılarına bakmaksızın şairin tamamen kendi üslubuna göre yazmasıdır. Serbest ölçü, Türk şiirinde 1940'lardan sonra Nâzım Hikmet ile başlamış, Orhan Veli Kanık ile yaygınlaşmıştır.
Aruz ölçüsü dizelerdeki hecelerin kısalıkları ve uzunluklarının temeline dayanan şiir ölçüsü anlamına gelmektedir. Aruz ölçüsünün rahat olarak kullanılması için uzun hecelere ihtiyaç duyulur. Kullanılan bu ölçü genelde Türkçenin kelime yapısına uygun değildir. Aruz ölçüsünü ilk kullanan Karahanlılar'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri