Hukuka aykırı bir şekilde çalışanlara işe girişte boş senet imzalatan işverenler için Yargıtay'dan önemli bir karar çıktı. Yüksek mahkeme; işçiden boş senet alan işverenin, iş ve çalışma hürriyetini ihlal suçunu işlediğine hükmetti.
Örneğin, boş bir senedi imzalayarak alacaklıya teminat olarak verdiğini iddia eden borçlu, senedi teminat olarak verdiğini yazılı bir delille ispatlamalıdır. Açığa atılan imzanın kötüye kullanılması suçunun cezası; üç aydan bir yıla kadar hapis cezasıdır.
Açığa imzanın kötüye kullanılması suçu TCK'nın 209. maddesinde; “(1) Belirli bir tarzda doldurulup kullanılmak üzere kendisine teslim olunan imzalı ve kısmen veya tamamen boş bir kâğıdı, verilme nedeninden farklı bir şekilde dolduran kişi, şikayet üzerine, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Ancak 6102 Sayılı TTK'nın 680. maddesi gereğince açık senet imzalamak hukuken mümkündür. Bu nedenle genel mahkemede açılacak davada imzalı boş senedin sonradan doldurulduğu yazılı delille ispat edilebilir.
Anlaşılan para üzerinden anlaşılan tarihte ödeme yapılması gerekmektedir. Bazı durumlarda açık çekleri inkar eden, borçlular olabilir. Bu durumda bir avukat yardımı ile senet üstündeki bilgiler kontrol edilir ve icra takibi başlatılır.
İlgili 39 soru bulundu
Mahkeme taraflar arasındaki senet ilişkisinin nedenini de sorgulayacaktır. Senedi alan ve senedi veren kişi arasında uygun bir sebep yoksa bu senedin işveren tarafından hukuka aykırı bir şekilde alındığına karar verilecektir. Bu da seneti geçersiz kılacaktır.
Senet alacaklılarının merak ettiği bir diğer konu ise senet geçerlilik süresidir. Kambiyo senetlerinden bono ve poliçede vade tarihi yer almaktadır. Vadesi gelmiş olan bir senet ödenmediği takdirde senet alacaklısı üç yıl içerisinde icra dairesine başvurarak kambiyo senetlerine özgü takip yoluna başvurabilir.
TTK'de bono yani halk deyişiyle senedin zamanaşımı mevzusu, m.749'da şu şekilde düzenlenmiştir: “Poliçeyi kabul edene karşı ileri sürülecek poliçeden doğan istemler, vadenin geldiği tarihten itibaren üç yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.” Ödemenin yapılacağı tarihi gösteren ve senet üzerine düşülen kayda vade denir.
Senedin noter onaylı olması gerekmez.
Hazırlanan bir senedin farklı pek çok sebep ile zayi olması sonrasında, iptal edilmesi mümkündür. Bunun için senedin yetkili hamili Asliye Ticaret Mahkemesi'ne başvuruda bulunmalı ve dava açmalıdır. Ayrıca senedin hamili dışında olan keşideci dava açma hakkına sahip değildir.
Senedin sözleşmeye aykırı bir şekilde sonradan doldurulduğu iddiası yazılı delille ispat edilebilir. Bu davalar karşı tarafın açık rızası olmadan tanıkla ispatlanamaz.
Zorla imzalanan senet, genel mahkemede hukuk davasıyla iptal edilebilir. Zorla imzalanan senedi iptal etmek isteyen kişi asliye ticaret mahkemesinde menfi tespit davası açmalıdır. Zorla senet imzalatma eylemi TCK kapsamında suç teşkil ettiği için ceza davasının da görülmesi muhtemeldir.
Kritik olan unsur imzadır. Düzenleyen kişinin imzası dışındaki tüm unsurlar vadeye kadar tamamlanmak üzere eksik bırakılabilir. Bu şekilde hazırlanan senetler açık senet olarak adlandırılır ve hukuken geçerlidir. Hukuki geçerliliği sayesinde açık senetler kullanılır hale gelmiş ve bazı kolaylıklar sağlamıştır.
Çek ve senetteki imza kendisine ait olmayan borçlu ödeme emrinin tebliğinden itibaren beş gün içinde imzaya itiraz edebilir. Bu itirazın açıkça belirtilmesi gerekmektedir. İmzaya itiraz, İcra Hukuk Mahkemesine yapılabilecektir.
Kural olarak, beyaza imza atarak işverene boş kâğıdı veren işçi, yazılı belgedeki durumun aksini iddia ediyorsa, iddiasını yine yazılı bir belge ile ispatlamalıdır. Borçlar Kanunu Tasarısının 15 inci maddesinde “Açığa atılan imzanın üzerine sonradan yazılan metnin, imza atanın iradesine uygun olduğu kabul edilir.
Bir imzanın taklit olduğunun anlaşılabilmesi için öncelikle imza incelemesi yapılması gerekmektedir. İmza incelemesinde yapılması gereken en birincil inceleme imzanın mikroskop altında detay hatlarının incelenmesidir. Bu inceleme ile imzanın ıslak imza olup olmadığı ortaya çıkarılır.
Senet Kaç Yıl Sonra Geçersiz Olur? Senet nasıl hükümsüz olur? Senetlerin geçerlilik süresi, senedin düzenleme tarihinden itibaren 10 yıldır.
Senette düzenleme yeri belirtilmemiş ise, düzenleyenin adı-soyadı yanında yazan yer düzenleme yeri olarak kabul edilir. Adın yanında da hiç bir yer belirtilmemiş ise geçerli bir bonodan söz edilemez. Son olarak senette bulunması gereken zorunlu unsur keşideciye ait el yazısı ile atılmış imzadır.
Ödenmeyen Senet İçin İcra Sürecinin Başlatılması
Alacaklı kişi senet ile beraber bu icra dairesine gitmelidir. Başvurunun ardından da borçluya borcunu ödemesi için bir tebligat ulaştırılır. Bu borcun 10 gün içerisinde ödenmesi gerekir. Borç 10 gün içerisinde ödenmezse de haciz işlemi başlatılır.
Senet imzalamanızı sağlamak için fiziksel veya psikolojik baskı uygulandıysa, bu durumda senet geçersizdir ve yasal olarak bağlayıcı değildir. Böyle bir durumda, senedi imzalamak zorunda kalmışsanız, hukuki yollarla senedin iptal edilmesi için başvurabilirsiniz.
Ödenmeyen senetlerin tahsil edilmesi için icra takibi başlatılması gerekmektedir. Senet borcunu ödemeyene karşı başlatılan icra takibinin kesinleşmesi ile borçlunun mal varlığına haciz konulur. Senet borcunu ödemeyenin maaşına haciz koyulabilir.
Alacaklı, ilamı on yıllık zamanaşımı süresi içinde icraya koyar ve fakat bu ilamlı icra takibini on yıl süre ile takipsiz bırakırsa, ilam yine zamanaşımına uğrar. Çünkü, ilama dayanan takip, son icra işlemi üzerinde on yıl geçmekle zamanaşımına uğrar (İİK.m. 39/I).
Ticari hayatta en çok kullanılan adi senette zamanaşımı 3 yıldır. Devlet kurumlarından alınan senetlerden olan ve resmi kurum veya bankalardan alınan senetler için de zaman aşımı süresi 10 yıldır. Ayrıca; resmi kurum veya bankalardan alınan bu senetler hukuki prosedürler açısından sözleşme niteliğine sahiptir.
Ancak; hukuken senedin geçerli olması için tek imza atılması yeterlidir. Ayrıca; senet üzerine çift imza atılması durumunda da senet geçersiz olmayacaktır. Atılan ikinci imza aval hükmünde olacaktır. Aval; poliçe, çek ve bonoya özgü bir tür kambiyo taahhüdüdür.
Ödeme günü ve ödenecek tutar kısmının boş bırakıldığı senetlere açık senet türü denir. Kullanımı yaygın olmayan bir senet türüdür. Bunun nedeni ödenecek tutarı ve ödeme tarihi bizzat alacaklı tarafından belirleniyor olmasıdır. Açık senetler alacaklının lehine olduğu için borçlular tarafından çok sık tercih edilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri