Kaşar peyniri, kendine özgü sarıya yakın renklere sahip olmalıdır. Yapısının homojen, pürüzsüz ve lekesiz olması gerekir. Yüzeyinde ve içinde delikler, gözenekler, yarık ve çatlaklar bulunmamalıdır. Yapısının sert olması gerekir.
Gerçek kaşar peynirini ayırt etmenin yöntemleri ise şöyledir: - Gerçek kaşar peynirinin rengi sarımtıraktır, bembeyaz olması beklenmez. - Kiyasal madde ile sarı renk verilmeye çalışılan kaşar peynirlerinin rengi kahverengiye dönük koyu sarı renkte olabilir.
Tüketicinin kaliteli taze kaşar peynirini seçerken; sert yapılı, kendine has kokulu, süt tadında ve sarımsı renkte olmasına dikkat etmesi gerekiyor. Kalitesiz taze kaşarın ise aşırı sarı renkte veya kahverengiye dönük, yumuşak yapılı, margarin tadı verdiğini ve kesim sırasında ise bıçağa yapıştığını belirtiliyor.
Top Peynirde Muratbey açık ara lider!
Tüketicilere en sevdikleri top peynir markası sorulduğunda Muratbey'in yüzde 36,8'le zirvede yer aldığını görüyoruz. Muratbey'i yüzde 17,2'yle Ekici takip ederken üçüncülük markasız peynirlerin oluyor.
İlgili 29 soru bulundu
Amerika'nın ünlü muenster peyniri de tosta yakışan bir başka peynir cinsi. Bizde genellikle ucuz olsun diye taze kaşar kullanılır. Karakteri olmayan bu peyniri ne kahvaltıda ne de tostun arasında severim. Tosta en yakışan peynir bence eski Trakya kaşarıdır.
İşte dünyanın en pahalı peyniri: Sırbistan'da üretilen ve kilosu tamı tamına 1000 dolar olan pule peyniri!
Kars eski kaşar peyniri ne çok sert ne de çok yumuşak olmalıdır. Son olarak küflü, nişastalı, yakıcı, aşırı yavan ve tuzlu bir tada sahip olmamalıdır. Bu tatları alıyorsanız eski kaşarınız, kalitesizdir.
Eski kaşar da bu peynir çeşitleri arasında yer almaktadır. Diğer kaşar çeşitleri gibi erime özelliğine sahiptir.
Kaşar peynirini ne kadar saklayabilirim? Taze kaşar peynirinin raf ömrü 6 aydır. Raf ömrünün sonuna yaklaşıldıkça kaşar peynirinin uzama özelliği yavaş yavaş azalır. Ambalajı açıldığında açık yüzeylerin kurumaması için streç film kullanılabilir.
Tüketicinin kaliteli taze kaşar peynirini seçerken; sert yapılı, kendine has kokulu, süt tadında ve sarımsı renkte olmasına dikkat etmesi gerekiyor. Kalitesiz taze kaşarın ise aşırı sarı renkte veya kahverengiye dönük, yumuşak yapılı, margarin tadı verdiğini ve kesim sırasında ise bıçağa yapıştığını belirtiliyor.
Kaşarın bozulduğunu anlamak için görünüşüne bakmak çoğunlukla yeterli bilgi verir. Kaşarı tüketmeden önce dış yüzeyine iyice göz atmalı ve herhangi bir küf olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Eğer herhangi bir yerinde küflenme başladıysa kaşar bozulmuş demektir.
Kaşar peyniri, yağ oranı bakımından yüksek bir besindir. Fazla tüketildiği zaman kişide kilo alımına sebep olur. Aynı zamanda kolesterol yüksekliğine de yol açabilir. Laktoz intoleransı olan kişilerde bazı sindirim problemleri de görülebilir.
Peynir ne fazla sert, kuru, kırılgan, kolay ufalanabilir ne de çok yumuşak olmalı, hele süngerimsi yapıda hiç olmamalıdır. Peynirde küf, amonyak, yemimsi, sabunumsu ve mayamsı gibi kokular hissedilmemelidir. İdeal bir peynirin tadı ekşi, keskin, yakıcı, acı, metalik, mayamsı ve çok tuzlu olmamalıdır.
Taze Kars Kaşarı kalıptan çıktığı anda beyazımsı renkte olur ama bir hafta içerisinde kabuk bağlar. Renk olarak ise sarımsı bir renk almaktadır. Taze Kars Kaşarının kesit yüzeyi beyazımsı bir renkte olur. Tadı ise hafif tuzlu yavan ve süt tadını andırmaktadır.
Bir çok peynir türüne nazaran üretimi daha zor ve harcanan süt miktarı daha fazladır. Bu nedenle fiyat analizi açısından diğer peynir türlerine göre daha pahalıdır.
Kars Kaşarı Nedir? Özellikleri Nelerdir? Kars eski kaşarı olarak da bilinen bu peynir sert biçimde olan peynir türleri arasında yerini alır. Taze kaşar peynirlerinden farkı ise Kars kaşarının birçok işlemden geçerek mayalandırılması ve dinlendirilmesiyle lezzet kazanmasıdır.
Eski kaşar daha uzun süre dinlendirilirken, taze kaşarın yapım süresi ve olgunlaşma süresi daha azdır. İçeriğindeki kalsiyum ve protein oranı da daha fazla olmakla birlikte her iki peynir de vücut sağlığı açısından oldukça yararlıdır.
İsviçre'deki bir ziraat enstitüsüne göre, deliklerin sebebi saman tozları. Agroscope adındaki enstitü, süt sağılırken kovalara düşen "mikroskopik denecek kadar ufak" saman parçacıklarının, peynir olgunlaşırken bu tür deliklere yol açtığını bildirdi.
Bugün Kars ilinde modern tesislerde geleneksellik korunarak üretilen Kars Kaşarı ülkenin dört bir yanına pazarlanarak, yöre ekonomisinin en önemli sektörü olmuş, ülke genelinde ünü Kars ili ile özdeşleşmiştir.
KARS BELEDİYE BAŞKANI MURTAZA KARAÇANTA
Kaşar ve ondan yapılan gravyer dendiği zaman Kars'tan başka yerde alternatifi olamaz. Çünkü bizim kaşarımız 'dünya markası' statüsüne girdi. Kaşarı bir numara olan ilin, gravyeri de bir numaradır.
Gouda peynirinin birçok alanda kullanımı bulunmaktadır. Özellikle Hollanda kahvaltılarının vazgeçilmez peynirleri arasında yerini alan Gouda peyniri kaşar peynir sınıfına girmektedir. Ayrıca bu peynir bal mumuna sarılı olduğu için tatlı bir tada sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri