-Her iki eşinde çalışıyor olması nedeniyle eş için verilen aile yardımı ödeneğinden her iki memurda yararlanamayacaktır. -Çocuk için verilen aile yardımı ise eşlerden sadece birisine ödenecektir.
Maddeleri şu şekildedir; "Evli bulunan Devlet memurlarına aile yardımı ödeneği verilir. Bu yardım, memurun her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almayan eşi ve çocuklarından her biri için ödenir."
Bu nedenle eşinin, evde tarhana vb. yaparak satmasından dolayı isteğe bağlı sigortalı olunmuşsa Devlet memuruna yapılan aile yardımı ödeneği kesilecektir. Ancak, eşin herhangi bir menfaat karşılığı çalışmadan isteğe bağlı sigortalı olması durumunda ise aile yardımı ödeneği ödenmeye devam edilecektir.
Yukarıdaki tabloya göre eşi çalışmayan ve 6 yaşından büyük iki çocuğu olan bir memur 1.158+254,89=1412,89 TL aile yardımı ödeneği alacaktır. Eğer memurun iki çocuğu 6 yaşından küçükse bu halde çocuk yardımı olarak 254,89*2= 509,8 TL ödenecek alınacak.
İlgili 35 soru bulundu
Sendikalı çalışanlar için geçerli Toplu Sözleşme ikramiyesi aylık ödenecek. İkramiye tutarı aylık 360,08 liradan 520,60 liraya yükseltilecek, 6 aylık zam dönemlerinde aynı oranda artırılacak. Aile bütçesi artırılacak, eşi çalışmayan kamu görevlisine her ay 1673 lira 72 kuruş aile yardımı ödenecek.
Görüldüğü üzere, 657 sayılı Kanunun 202 nci maddesi uyarınca Devlet memuruna eşi için aile yardımı ödeneği verilebilmesi için, sigortalı olup olmadığına (veya sigortanın türüne) bakılmaksızın, eşinin her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı herhangi bir işte çalışmaması koşulu aranmıştır.
Aile yardımı ödeneği hakkını kaybetme: Madde 205 – Memur, eş için ödenen aile yardımı ödeneği hakkını eşinden boşanma veya eşinin ölümü, çocuk için ödenen yardım ödeneği hakkını da çocuğun ölümü veya 206 ncı maddedeki hallerin vukuunu takip eden ay başından itibaren kaybeder.
Kamu çalışanlarına sağlanan haklardan olan Aile Yardımı, Çocuk Zammı, Çocuk Yardımı gibi ödemeler, özel sektör iş yerlerinde de sıkça karşımıza çıkıyor. Özel sektöre devredilmiş kamu iktisadi teşebbüsleri, toplu iş sözleşmeleri ve bunlar dışında normal iş sözleşmelerinde de aile ve çocuk yardımlarına yer verilebiliyor.
www.turkiye.gov.tr sitesinden e-devlet şifreniz ile sisteme girdikten sonra arama kısmından “Kamu Personeli Aile Bildirimi” yazarak ilgili modüle gidiniz. Yukarıdaki gibi açılan pencerede “Uygulamaya Git” düğmesine basınız. 5 saniye sonra “Aile Yardımı ve Aile Durum Ekranı”na bağlanacaksınız.
3294 sayılı Kanun kapsamında ihtiyaç sahibi olup hane içinde kişi başına düşen aylık geliri net asgari ücretin 1/3'ünden (2023 yılı için 3.800,78 TL) az olan haneler (Hanesinde memur, noter ve muhtar bulunanlar hariç) faydalanabilmektedir. TL ödeme yapılmaktadır.
Bilindiği üzere, devlet memurları yeni çocuğunun olması veya eşinin işe girmesi/işten çıkması gibi durumlarda ilgili maaş birimlerine aile durum bildirimi beyan formu vermekle yükümlüdürler.
Sosyal Güvenceli olunması, muhtaçlık halinin sona erdiğinin tespit edilmesi veya yardım ödeme şartlarının (eğitim devam ve sağlık kontrol) gerçekleştirilmemesi nedeni ile yardım ödemesi kesilebilir.
İşsizlik ödeneği 657 sayılı Kanun'da yer alan “herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık” ifadesi kapsamında alınan bir aylık değildir. Bu nedenle eşi işsizlik ödeneği alanların aile yardımı ödeneği almalarına herhangi bir engel yoktur.
Beyannamenin verildiği tarihi takip eden aybaşından itibaren ilgili personele hak edeceği eş/çocuk yardımının ödenmesi mümkün bulunmakta olup, geçmişe yönelik ödeme yapılması mümkün bulunmamaktadır.
Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca; 25 yaşını bitirdiği halde evlenmemiş kız çocukları ile çalışamayacak derecede malûllükleri resmi sağlık kurulu raporuyla tespit edilenler hariç 25 yaşını dolduran çocuklar için aile yardımı ödenmemektedir.
eee sigortalı ailenizden birinizin işe girmesi. eee aile destek paketini eee kesmez. lakin hane gelir kriterine. eee sigortalı girdiği işin maaşı dahil edilir. eğer eee bu maaş hane gelir kriterini geçerse kesilir. ama geçmezse.
Eşi aylıksız/ücretsiz izne ayrılan memur, bu durumu Aile Yardımı Beyannamesi düzenlemek suretiyle kurumuna bildirdiğinde, izleyen aybaşından geçerli olarak eş için aile yardımı ödeneğinden yararlanabiliyor. Ücretsiz/aylıksız izin süresinin bitimini izleyen aybaşından itibaren de bu yardım kesiliyor.
MESAM tarafından yapılan özel sağlık sigortası sadece üyelerimiz için geçerlidir. Ancak dileyen üyelerimiz eş ve çocukları için prim bedelini kendileri ödeyerek sigortadan faydalanabilmektedirler.
Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Bilal Canbolat, sigortalı çalışıyor olmanın sosyal yardım almaya engel olmayacağını belirtti. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Bilal Canbolat, SGK Başkanlığının Rehberlik ve Bilgilendirme faaliyetleri hakkında yazılı açıklamada bulundu.
Aile ve çocuğa var evliliğe yok
657 sayılı devlet memurları kanununa göre, evli bulunan devlet memurlarına aile yardım ödeneği veriliyor.
En yüksek devlet memuru aylığı hesaplaması
= 3.169,23 TL'dir. = 3.169,23*0,90=2.852 TL bulunmaktadır.
Eş için ödenecek aile yardım miktarı gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı ile belirlenir. 2023 MEMUR AİLE YARDIMI NE KADAR? 2023 memur aile yardımı 985,76 TL'dir. 5 Temmuz 2023 itibariyle bu miktarda da artış yaşanması bekleniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri