"Taksicilerin duraktan ayrılırken taksimetreyi açmaları doğru bir davranış değil. Duraktan müşteriye gidinceye kadar taksimetre kapalı olmalı. Ücretlendirme, müşteri araca bindikten sonra başlatılmalı.
Taksi dursa da taksimetre durmayacak.
(4) Taksimetre; taksi, dönüşüm hızının üzerinde bir hızda seyrederken, ilk birim mesafe geçildikten sonra ve her birim mesafe aşıldığında, katedilen mesafenin karşılığında ödenecek ücreti gösterecek şekilde olmak zorundadır.
Taksimetreler ölçüm yaparken elektrik akımından faydalanmaktadırlar. Seyahat mesafesi ölçümü, otomobilin aktarma sistemine bağlanan sensörler ile belirlenir. Elektrik sinyalleri alışverişleri sayesinde mesafe ölçümleri sağlanmaktadırlar. Taksimetre sinyalleri, ödenecek ücretten daha düşük olabilmektedir.
(5) Taksimetre; taksi, dönüşüm hızının altında bir hızda seyrederken veya beklerken, ilk birim zaman geçildikten sonra ve her birim zaman aşıldığında, geçen sürenin karşılığında ödenecek ücreti gösterecek şekilde olmak zorundadır.
İlgili 43 soru bulundu
Ruhsat, durak no' larına göre tanzim edilir. Durak Ruhsatı, durakta çalışan ticari taksi plaka adları alt alta yazılmak suretiyle bu kişiler adına verilmiş olur. Durak hakkı plaka ile sabittir. Ayrıca Belediyece her ticari taksi için çalışma ruhsatı tanzim edilir.
Vatandaşlar, taksi konusunda sorun yaşamaları halinde Taksiciler Esnaf Odası'nın kendine ait olan 444 15 23 numaralı telefonunu arayabilecekleri gibi yine İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan Beyaz Masa'nın 153 numaralı iletişim hattını da arayarak şikayetlerini dile getirebilirler.
(4) İçişleri Bakanlığı, kendi yetki alanlarına giren bölgelerde taksinin 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 31 inci maddesine göre yapılan denetimlerin yanı sıra, taksimetrenin metrolojik muayene belgesinde belirtilen metrolojik gereklilikleri dışındaki taksi ve taksimetre bilgilerinin kontrolünü yapabilir.
MADDE 18. Taksilerde uygulanacak fiyat tarifesi UKOME tarafından belirlenir. MADDE 19. Her Taksi, UKOME tarafından belirlenen, kendilerine ait durak yerinde depolama ve bekleme yapabilecektir.
"Taksicilerin duraktan ayrılırken taksimetreyi açmaları doğru bir davranış değil. Duraktan müşteriye gidinceye kadar taksimetre kapalı olmalı. Ücretlendirme, müşteri araca bindikten sonra başlatılmalı.
Taksi şikayeti için ALO 153 hattını arayan vatandaşların şikayet süreci şu adımlarla işlemektedir: Vatandaş dinlenir ve sorunları tespit edilir. Belirlenen sorunlar kayıt altına alınır ve ilgili birimlere iletilir. Sorunla ilgilenen müdürlük, çözüm üretme sürecine başlar.
MADDE 6. Taksi Durağı açma talebinde bulunan müracaatçılar, depolama noktalarını, araç sayılarını, durakta çalışan şoför esnafın isimlerini belirterek, bağlı bulundukları Şoförler Odasının aracılığı ile Belediyemize bir hafta içinde müracaat edeceklerdir.
Taksilerde kullanılan taksimetrelerde km hesaplama aracı olarak kullanılır. İstanbul'da yaşayan vatandaşlar km başına 3 lira 10 kuruş ödemektedir. Taksimetre açılış ücreti 5 TL ve minimum taksi ücreti ise, 23 TL olarak belirlenir.
İçişleri Bakanlığı genelgesine göre, taksilerde kısa mesafe ve trafik yoğunluğu gibi nedenlerle yolcu alınmamasının tespitinde güvenlik birimleri yolcu mağduriyetini giderecek. Yolcu almamakta ısrar eden taksi şoförlerine yasal işlem yapılacak.
2023 yılı için geçerli taksi açılış ücreti 19,17 TL olarak belirlendi. Taksiler de ise kilometre başına alınan ücret 2023 yılında 8.51 TL'den 13,75 liraya çıktı.
Genelge “Ticari taksilere aynı anda üç kişiden fazla müşteri kabul edilmeyecektir.” hükmünü içerdiğinden, Turizm bölgelerimiz başta olmak üzere 8 yolcuya varan kapasitedeki büyük taksilerin bu kuralın uygulamasından mağduriyet yaşadıkları bildirilmiştir.
TAKSİ İNDİ-BİNDİ ÜCRETİ NE KADAR? Taksiler ise 28 lira olan indi-bindi ücreti 40 liraya yükseltildi. Taksiler de kilometre başına alınan ücret ise 6,30 TL'den 8,51 liraya çıktı.
Büyükşehir Zabıta Ekipleri, özel halk otobüsleri, dolmuş, taksi ve servislerde, belirlenen saat aralıklarında klimaların çalıştırılıp çalıştırılmadığını denetliyor, yönetmeliğe uymayanlarla ilgili cezai işlem uyguluyor.
Belediyemiz trafik zabıta ekipleri, servis araçları, minibüs, ticari taksi, taksi dolmuş ve özel halk otobüslerine yönelik denetimler yapmaktadır.
Taksimetre Kaç Metrede Bir Atar? Taksimetre, 91.4 metrede bir ücret atar. Eklenecek olan ücret, ilgili şehrin ücret planlamasına göre değişiklik gösterir. Örneğin Ankara taksi hesaplama ücreti ile İstanbul taksi hesaplama ücreti değişiklik gösterir.
Taksilerde taksimetre açılış ücreti 12,65 liradan 19,17 liraya, sarı taksi mesafe ücreti kilometre başına 8,51 liradan 13,75 liraya, sarı taksi zaman tarifesi ücreti saatlik 100,80 liradan 152,73 liraya, sarı taksi indi-bindi ücreti ise 40 liradan 70 liraya çıktı.
araç hareket ettiğinde bekleme konumundan çıkar yine gidilen kmye göre yazar.. gidilen kmye göre yazar. taksimetre açıkken 5 dk araç yerinden kıpırdamazsa beklediği için belirli aralıkla yazmaya devam eder.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı: Taksilerin sorumluluğu İBB'dedir.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) kararıyla taksi ücretlerine yapılan zamlar bugün (14 Ağustos) itibarıyla uygulanmaya başlandı. Buna göre, indi-bindi ücreti 70 Türk Lirası (TL), açılış ücreti 19,17 TL, kilometre başı ücret ise 13,75 TL oldu.
8.7.2- Yapılan başvuruda tescil plakalarının kaybedildiği, düşürüldüğü ya da aracın ve/veya plakaların çalındığı tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde Belediyeye müracaat etmediği takdirde ticari faaliyet yapma hakları ve Ticari Tahsisli Plaka hakkı trafik tescilinden silinmesi istemiyle UKOME kuruluna sevk edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri