Eşinizden savcılık vasıtası ile şikayetçi olabilirsiniz. Eşinizin sizden habersiz ve onayınız olmadan kredi çektiğini ispatlamanız durumunda borçtan da kurtulabilirsiniz. Ancak mutlaka bir avukattan hukuki yardım almanızı tavsiye ediyorum.
Eşinizden habersiz kredi çekmek, evlilikte güvenin sarsılmasına ve ilişkideki dengeyi bozmasına neden olabilir. Türk Medeni Kanunu'na göre, eşlerin birbirlerine karşı sadakat ve güven borcu vardır. Bu nedenle, eşinden habersiz kredi çekmek, bu borca aykırı bir davranış olarak kabul edilir.
Bir kişi size kredi çekebilme yetkisi veren bir vekâlet çıkarırsa, o kişi adına kredi çekmeniz mümkündür fakat her banka bu yöntemi kabul etmez. Bir başka formül, bir tanıdığınızın sizin için kredi çekmesidir. Krediyi kendi adına çekip size verebilir.
Aynı anda kredi çekilebilecek banka sayısı ile ilgili yasal bir sınır yoktur. Hem kredi notunuzun hem de gelirinizin yüksek olması hâlinde aynı anda 3 ya da daha fazla bankadan kredi çekebilirsiniz. Söz konusu bankalara aynı gün içinde başvuru yapmanız da mümkündür.
İlgili 29 soru bulundu
Durumu fark eden vatandaşlar borçsuzluklarını ispatlamak için derhal menfi tespit davası açmalılar. Akabinde basiretli bir tacir gibi davranmayan banka aleyhine maddi- manevi tazminat davası da açılabilir.
Kişinin alabileceği maksimum kredi tutarı, belgelenebilir gelire göre hesaplanır. Buna göre, aylık taksitlerin toplam tutarı belgelenebilir gelirin %50'sini geçmeyecek şekilde düzenleme yapılır. Ödediğiniz taksitlerin toplam tutarı gelirinizin yarısını geçmeyecek şekilde farklı krediler için borçlanabilirsiniz.
Başka birisinin adına kredi çekilmesi yalnızca vekaletname kullanılarak mümkün olabilir. Vekaletname ile kredi çekecek kişiler, kredinin gerçek sahibi olacak kişiden, noterden ıslak imzalı vekaletname almalıdır. Bu vekaletnamede, kişiye vekalet edecek kişinin açık kimliği ile kredi çekme yetki tanımı yer almalıdır.
Anında hesaba yatan kredi çekmek için ihtiyaç duyduğunuz belgeler T.C. kimlik kartı, maaş bordrosu ve SGK dökümüdür.
Kanunen artık alınan tapularında eş ile ortak olmasından dolayı kredi veren kurumlar eşin gelirine ve kredi notuna bakmaktalar. Ancak, çocuklar, anne ve baba geliri kredi kullanmak isteyen kişinin daha çok kendi beyanına bağlıdır.
Zira ekonomik durumda zorluğa düşülmesi aile huzurunu bozan bir haldir. Bu sebeplerledir ki kredi çekiminde de eş rızası aranmaktadır.
Boşanma sırasında çekilen kötü niyetli krediler bir başka çekişme konusudur. Kişilerin çektiği ihtiyaç kredisi veya kart kaynaklı borçlar kullanıcının kendi mesuliyetindedir. Diğer eş bu borçtan sorumlu tutulamaz. Taraflardan biri diğer eşin ismini kullanarak kredi çektiyse bunun ispatı gerekir.
Eşin veya hanehalkının kredi notlarının kişinin çekeceği kredi türüne, miktarına, başvuru yapılan finans kuruma ve kredi notuna göre değişiklik gösterir. Ancak, her durumda eşin veya hanehalkının düşük olan kredi notu az ya da çok kredi talebini etkiler.
Borcumdan Dolayı Eşime Haciz Gelir Mi? Eşler arasında mal ayrılığı sözleşmesi bulunması durumunda borçlunun eşine haciz gelemez. Taraflar arasında mal ayrılığı sözleşmesinin bulunmaması durumunda ise evde bulunan ya da eşin evlilik birliği içerisinde sahip olduğu eşyalar kişisel malı sayılmamaktadır.
Boşanma davası açılış tarihine kadar ödenmiş olan kredilerin, evin değerine oranının ½ si oranında diğer eşin alacak hakkı bulunur. Dava tarihinden sonraki ödemeler ise kimin tarafından yapılırsa yapılsın mal rejimi davasına konu edilemez.
Evlilik birliği içinde yapılan borçlar, edinilmiş mallara katılma rejimine tabi olma gereğince eşlerin eşit sorumluluğuna tabidir. Bu nedenle borçlar da ortaktır. Bu konuda borcun ne için yapıldığı ve borç karşılığında edinilen mallar önemli olup, evlilik birliği içinde gerçekleşen borçlar bu kapsamdadır.
Örneğin kimlik bilgilerinizi ele geçiren bir kişi, sizin adınıza bankalarda ve kimlik onayı gerektiren internet sitelerinde işlemler yapabilir, sizin adınıza telefon hattı veya banka hesabı açabilir, kefil olabilir hatta şirket kurabilir.
Hisseli bir tapunun kredi teminatı olarak gösterilmesini pek çok banka kabul etmez. Bunun sebebi hisseli tapunun birden fazla kişiye ait olmasıdır. Bankadan çekilecek kredide, teminat olarak gösterilecek olan tapunun tamamen kişiye ait olması gerekir.
Kişi rızası dışında kredi kartının farklı birine teslimatının yapıldığından şüphelenirse banka hakkında 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında gereğinin yapılması ile ilgili KVKK'ya şikayet dilekçesi verebilir. Teslim alınmayan bir kartın harcamalarından kart sahibi sorumlu tutulamaz.
Kredi başvurusu yapılan bankanın şubesi, başvuru sorgulama hizmeti de verir. Kredi başvuru durum sorgulama işlemi için doğrudan bankanın fiziksel şubesine gidilebilir. Şubelerde genellikle sıra numarası almak suretiyle işlem yürür. Bu nedenle bir süre sıra beklemek gerekebilir.
Bankalar farklı koşullarla çalışmayana kredi verebiliyorlar ancak herhangi bir geliriniz olmadığı sürece kredi almanız imkansız. Aynı şekilde bankalar sigortasız kredi de vermiyorlar. Hemen hemen tüm ihtiyaç kredisi başvurularında, krediye başvuran kişinin geriye dönük son 6 ayda sigorta piriminin olması beklenir.
Özel hukuk ve Kamu hukuku Tüzel kişilerinin de organ sıfatını haiz olan yönetim kurulunun başkan ve üyeleri, söz konusu tüzel kişiye ait (der nek, vakıf, Anonim şirket, kamu kuruluşları) banka hesapları üzerinde hem temsil hem de tasarruf yetkisine haizdirler.
Kampanya kapsamında vadeler 15 yıla (180 ay) uzatıldı. Ancak daha kısa süre borçlanmak isteyenler, vade süresini düşürebilir. HANGİ BANKALAR KREDİ VERECEK? HalkBank, VakıfBank, Ziraat Bankası, Emlak Katılım, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım bankaları kredi sağlayacak.
KKB puanı 0 ile 1099 arasında olanların kredi alma ihtimali ise neredeyse yoktur. Bankaların en çok tereddütte kaldığı grup ise 1100-1499 arası puana sahip az riskli olarak görülen tüketicilerdir.
Ancak bir genelleme yaparsak, bankaların çoğunluğunda uygulanan formül, “aylık net gelir /2”dir. Bu formül ile kişinin ödeyebileceği en yüksek kredi taksit tutarı hesaplanıyor. Örneğin en düşük asgari ücret ile maaş alan ve kredi borcu olmayan bir kişi, 11.402 TL/2 = 5.701 TL aylık kredi taksiti ödeyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri