4/b'li Genel sağlık sigortalısı hak sahibi olan kişiler, prim borcu olsa dahi kendi haklarından faydalanmak zorundalar. Bu durumda, borcunu yatırarak kendi hakkından yada Bağ-kur'dan kaydını sildirerek eşinin üzerinden sağlıktan faydalanabilecektir.
Eğer eşler birliklte poliçe yaptırdıysa kendi teminatları kapsamında sağlık hizmeti alabilir. Bazı sigorta şirketleri ise anlaşmalı özel hastanelerinde farklı özel şartlar getirebilir. Eşin özel sağlık sigortasından bazı indirim koşullarıyla yararlanmak özel şartlar getirilirse mümkün olabilir.
Uygulamaya, e-Devlet Kapısı'nın “e-Hizmetler” menüsünde yer alan “Sosyal Güvenlik Kurumu Diğer uygulamalar” başlığının “Sağlık Yardımı Talep ve Taahhüt” seçeneğinde bulunan https://www.turkiye.gov.tr/sgk-saglik-yardim-talep-taahhut erişim adresinden giriş yapılacaktır.
MESAM tarafından yapılan özel sağlık sigortası sadece üyelerimiz için geçerlidir. Ancak dileyen üyelerimiz eş ve çocukları için prim bedelini kendileri ödeyerek sigortadan faydalanabilmektedirler.
5510 sayılı Kanunun 67. maddesine göre sigortalıların sağlıktan yararlanabilmesi için muayene olmak için hastaneye gittiği tarihten önceki son bir yıl içinde toplam 30 gün genel sağlık sigortası prim ödeme gün sayısının olması gerekmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
İşten ayrıldıktan sonra SGK geçerliliği, 3 ay devam eder. İşten ayrılan bir kişi 3 aylık süre boyunca sağlık işlemlerinden SGK kapsamında yararlanmaya devam eder. 10 günlük süre boyunca sigortalılık statüsü kayıtlarda devam ederken, 3 ay süre ile devlet ve özel hastane hizmetlerinden aynı şekilde yararlanılır.
Eğer sigortanız yoksa, Genel Sağlık Sigortası (GSS) başvurusu yaparak sağlık hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Özel ve kamuya ait tüm hastanelerin acil birimleri, acil başvurularını ayrım yapmaksızın kabul ederler.
İşsiz erkek, sigortalı çalışmadığı süre boyunca eşinin üstünden sağlık yardımından faydalanabilir. Eşinin üstünden sağlık yardımı alabilmesi için Genel Sağlık Sigortası'na prim ödemesi de gerekmez. Eş, Bağkur'lu olsa dahi devlet destekli sağlık hizmeti alınabilir.
Çalışmayan Aile Bireyleri için Tamamlayıcı Sağlık Sigortası
Dolayısıyla, Bağ-Kur'lu, memur, işçi veya bunların bakmakla yükümlü olduğu aile bireylerinin tamamı kural olarak tamamlayıcı sağlık sigortasından faydalanabilir.
3- Peki bunların bakmakla yükümlü olduğu eş ve çocukları ile anne ve babalarının durumları ne olacak? Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde sigortası olan bu kişilerin eşleri, 18 yaşın altındaki çocukları ile üzerlerine kayıtlı anne ve babaları da hiçbir prim ödemeksizin sağlık sigortasından yararlanmaya devam edecekler.
SGK hizmet dökümü belgesini internet üzerinden alabileceğiniz gibi herhangi bir Sosyal Güvenlik Kurumuna giderek de temin edebilirsiniz. SGK sorgulama e-Devlet sistemine e-Devlet şifresi, T.C. kimlik kartı, elektronik imza, mobil imza veya internet bankacılığını kullanarak girebilirsiniz.
Telefon ile Sigorta Sorgulama
Bunun için 170'i arayıp çağrı merkezi çalışanının sizden istediği bilgileri doğru bir şekilde vermeniz yeterli olacaktır. Daha sonra ise hizmet dökümünüzde yer alan detaylar ile ilgili dilediğiniz sorulara cevap alabilirsiniz.
Genel sağlık sigortası kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanabilme durumunuzu https://www.turkiye.gov.tr/spas-mustahaklik-sorgulama linkine tıklayarak sorgulayabilirsiniz.
1/1/2024-31/12/2024 tarihleri arasında, Aylık kazanç alt sınırına göre: 666,75 TL x 30 x % 35 = 7.000,88 TL (*) (/30 x gün sayısı), Aylık kazanç üst sınırına göre: 5.000,63 TL x 30 x % 35 = 52.506,62 TL (*) (/30 x gün sayısı), ödeyeceklerdir.
Aktivasyonu online olarak yapmak isteyen kişilerin ise, e-Devlet sistemine giriş yapması gerekmektedir. T.C. kimlik no ve şifre ile sisteme giriş yaptıktan sonra arama kısmına “Sağlık Provizyon Aktivasyon Sistemi” yazarak başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
Bu kişilerin bakmaklayükümlü olduğu eş, çocukları, varsa ana ve babası prim ödeme yükümlüsü değildir. Bunların bakmakla yükümlü olduğu eş, çocukları, ana ve babası, tescil edilen sigortalı üzerinden sağlık yardımlarından yararlanacaklardır.
Bu yaşlardan sonra herhangi bir işte çalışmayan ve bakılmakla yükümlü olmayan (örneğin eşinden dolayı sağlık hizmetinden yararlanamayanlar) kişiler GSS primlerini kendileri ödüyorlar. Bunların aylık primleri geçen yılın ikinci yarısında 194.13 TL olarak uygulandı. Yeni yılda ise aylık 300.24 TL ödeyecekler.
Bunun % 20'si malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi, % 12'si genel sağlık sigortası primidir. Buna göre 2024 yılı için; prime esas günlük kazanç alt sınırından kazanç beyanında bulunan bir isteğe bağlı sigortalının ödemesi gereken aylık asgari prim tutarı 6.400,80 TL'dir.
Peki sağlık güvencesi olmayanlar nereye başvuracak? Eğer sorgulama sonucu e-devlette müstehak olmadığınızı yani sağlıktan yararlanmadığınızı tespit ettiyseniz vakit kaybetmeden en yakın Sosyal Güvenlik Merkezi'ne başvuru yapmanız gerekmektedir.
Ancak Bağ-kur'dan çıkıp gelir testi yaptırtarak genel sağlık sigortasından yararlanabilirsiniz. Sadece genel sağlık sigortası primini ödeyerek sağlık hizmeti alabilirsiniz. Bağ-kur borcu olan kişilerin eşleri ve çocukları da sağlık hizmetinden yararlanamamaktadır.
İşten ayrıldığın gün itibariyle sağlık sigortan iptal olur ve güvencen sona erer. Ayrılma nedenin fark etmeksizin iptal işlemi yapılır. Bu nedenle iş değişikliği ya da başka bir nedenle işi bırakırsan sağlık güvencenin devam etmesi için farklı bir özel sağlık sigortası yaptırman gerekir.
SGK çatısı altında çalışanlar dışında artı olarak Genel Sağlık Sigortası primini ödeyen ama çalışmayan kişiler de TSS yaptırabilirler.
Bunun için işvereniniz en az bir gün çalışmanızı kanıtlayan “sigortalı hesap fişi” ni SGK'ya online olarak gönderebilir. Bir günlük çalışmanız bildirildiği andan başlayarak siz de eşiniz de çocuklarınız da muayene ve tedavi olabilirsiniz.
Part time çalışanlar, ay içinde 8 günden az çalışmışlarda, sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için genel sağlık sigortası primlerini 30 güne tamamlamak zorunda. Ayda 8 günden fazla çalışması olan işçilerin, ayrıca GSS primi ödemelerine gerek yok.
Yine de sigortası olmayan ve sağlık güvencesi bulunmayan kişiler de devlet hastanelerinde muayene olma hakkına sahiptir. Ancak bunun için belirli bir ücret ödemesi yapılması gerekmektedir. Devlet hastanelerinde acil servislerde müdahale edilen kişilerden sağlık sigortası bulunmasa da herhangi bir ücret talep edilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri