EŞİT AĞIRLIK Puan Türü Eşit Ağırlık öğrencileri 1. oturum TYT sınavı, 2. oturum AYT'de de Matematik ve Sosyal Bilimler - 1 + Türk Dili Edebiyatı testlerini çözmek zorundalar.
Sayısal ve Eşit Ağırlık puanlarına ihtiyacı olanlar; Sosyal Bilimler 2 testi haricindeki tüm testleri çözmelidir. Tüm puan türlerine ihtiyacı olanlar tüm AYT testlerini çözmelidir.
Aşağıda, AYT'de yer alan derslerin bir listesini bulabilirsiniz: Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1: Bu test Türk dili, edebiyatı, tarih, felsefe, din kültürü ve ahlak bilgisi gibi alanlardan sorular içerir. Sosyal Bilimler-2 (Coğrafya-1): Bu test coğrafya sorularını içerir.
Sözel bölümü öğrencileri SÖZ puan türü için AYT oturumunda Edebiyat – Sosyal Bilimler I ve Sosyal Bilimler II testlerini çözecekler. Sayısal bölümü öğrencileri, SAY puan türü için AYT oturumunda Matematik ve Fen Bilimleri testlerini çözecekler.
Sayısal'dan bir bölüme yerleşmek isteyen adayın Matematik + Fen Bilimleri, Sözel'den bir bölüme yerleşmek isteyen adayın Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler I + Sosyal Bilimler II, Eşit Ağırlık'tanbir bölüme yerleşmek isteyen adayın ise Matematik + Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler I testlerine yanıt vermesi ...
İlgili 42 soru bulundu
Alan Yeterlilik Testleri'nden Sosyal Bilimler - 2 Testi'nde; 11 Tarih - 2, 11 Coğrafya - 2, 12 Felsefe Grubu ve 6 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorusu veya 6 İlave Felsefe Grubu sorusu olmak üzere, sınav toplam 40 sorudan oluşmaktadır. Sözel puanının hesaplanmasını isteyen adayların bu soruları çözmesi gerekmektedir.
Sosyal Bilimler-2 Testinde (Tarih/2 11 soru, Coğrafya/2 11 soru, Felsefe Grubu (Felsefe, Sosyoloji, Psikoloji, Mantık) 12 soru, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ya da ek olarak Felsefe Grubu soruları) toplamda 40 soru vardır.
Tarih ve Coğrafya ortak dersleridir bu iki bölümün de yani bu iki dersin konuları da ortaktır, AYT Tarih ve AYT Coğrafya konularına çalışmanız gerekmektedir. Zaten bu iki bölüm diğer derslerle ayrılıyorlar. SOS1'de Edebiyat, SOS2'de Felsefe Grubu ve DKAB olmak üzere.
Alan Yeterlilik Testleri'nden Türk Dili ve Edebiyatı - Sosyal Bilimler - 1 Testi'nde; 24 Türk Dili ve Edebiyatı, 10 Tarih - 1, 6 Coğrafya-1 sorusu olmak üzere sınav toplam 40 sorudan oluşmaktadır. Sözel ve Eşit Ağırlık puanının hesaplanmasını isteyen adayların bu soruları çözmesi gerekmektedir.
TM yani eşit ağırlık bölümünü okuyanlar ise; hem Türk Dili ve Edebiyatı – Sosyal Bilimler 1 testinden, hem de Matematik testinden sorumludur. Sayısal (FM) bölüm öğrencilerinin de, Fen Bilimleri ile Matematik testlerini çözmeleri gerekir.
Sözel öğrencileri ilk oturum TYT sınavı, alan sınavları için ise Türk Dili Edebiyatı+Sosyal Bilimler-1 ve Sosyal Bilimler-2 testlerini çözmek zorundalar.
Eşit Ağırlık öğrencileri ilk oturum TYT sınavı, alan sınavları için ise Matematik ve Sosyal Bilimler-1+Türk Dili Edebiyatı testlerini çözmek zorundalar. Bu sınava herkesin girmesi zorunludur. Sayısal öğrencileri ilk oturum TYT sınavı, alan sınavları için ise Fen Bilimleri ve Matematik testlerini çözmek zorundalar.
AYT Edebiyat-Sosyal Bilgiler 1 testi 24 soru Edebiyat, 10 Tarih 1 ve 6 Coğrafya derslerine ait sorularla adayların karşısına gelmektedir.
Eşit Ağırlık Ne Çözer? Eşit Ağırlıktan sınava hazırlanan öğrenciler Eşit Ağırlık konuları oluşturan Matematik ve Sosyal Bilimler-1 testlerini çözeceklerdir. Bu testler Matematik, Geometri, Edebiyat, Tarih ve Coğrafya derslerinden oluşmaktadır. Eşit Ağırlıktan sınava girecek öğrenci sınavda 80 soru çözecektir.
Eşit ağırlık puanının daha yüksek olması için Alan Yeterlilik Testi'nde Matematik ve Türkçe derslerinden yaptığın net sayılarının yüksek olması gerekir. Edebiyat ve Dilbilgisinin yanı sıra Anlam Bilgisi'nin de sorulduğu Türkçe testi ve tüm lise konularını içeren Matematik dersi TM puanını belirlemede etkindir.
Hayır. Alan dışı testleri çözmek AYT puanınızı etkilemez. Mesela Sayısal puanı hesaplanırken sadece fen bilimleri ve matematik testlerinden alınan puanlar etkiler. Diğer testleri çözmeniz Sayısal puanınızı etkilemez.
İlk olarak Sözel bölüme ilişkin alan puanının hesaplanmasını isteyen öğrenciler AYT oturumuna Türk Dili ve Edebiyatı ile Sosyal Bilimler 1. bölüm dersinden sorulan 40 adet soru ile Sosyal Bilimler 2 dersinden sorulan 40 adet soruya ilişkin kısımları çözmeleri yeterli olacaktır.
AYT EŞİT AĞIRLIK KAÇ SORU? AYT'de adaylara bir kitapçıkta 40 Edebiyat-Sosyal Bilimler-1 ve 40 Matematik olmak üzere 80 soru sunulacaktır. Adaylara verilen süre ise 180 dakikadır. AYT, alan yerleştirme puanının %60'ını oluşturmaktadır.
1 AYT SORUSU, 2.3 TYT SORUSUNA EŞDEĞERDİR. - YouTube.
Sayısal puan türünden tercih yapmayı düşünen öğrenciler AYT'de Matematik, Fizik, Kimya ve Biyoloji sorularını çözecek. Eşit Ağırlık puan türünden tercih yapmayı düşünen öğrenciler AYT'de Edebiyat, Matematik, Tarih-1 ve Coğrafya-1 testlerini çözecek.
Eşit Ağırlık öğrencilerin sorumlu oldukları alanlar yine TYT' de tüm branşlardan sorumlu olmalarının yanında AYT' de AYT Matematik, Türk Dili ve Edebiyatı- Sosyal bilimler 1 (Tarih 1: 10 soru, Coğrafya 1: 6), eşit ağırlık puanlarının hesaplamasına yeterli olacaktır.
Matematik Toplam 40 Soru, Fen Bilimleri Toplam 40 Soru, Sosyal Bilimler 2 Toplam 40 Soru şeklinde olacak.
AYT Tarih, Alan yeterlilik testi içerisinde yer alan SOS-1 alanında 10 ve SOS-2 alanında 11 soru içeren testlerden oluşmaktadır.
EŞİT AĞIRLIK PUANI (EA)
Yeni Sınav sistemiyle (YKS) eşit ağırlıklı alanda puan türleri değişti. Daha önceki sistemde eşit ağırlık alanında 3 ayrı (TM1, TM2, TM3) puan türü vardı. Yeni sınav sisteminde ise eşit ağırlıklı alanda sadece bir puan bir türü (EA) söz konusudur.
YKS sisteminde yer alan 2.oturumun adı Alan Yeterlilik Testi (AYT)'dir. Adaylar üniversitelerin lisans bölümlerini bu sınav sonucuna göre tercih edebilecekler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri