EHR (Electronic Health Record) - ESK (Elektronik Sağlık Kaydı): Elektronik sağlık kaydı, kişilerin geçmişteki, şimdiki ve gelecekteki fiziksel ve ruhsal sağlığı veya hastalıkları ile ilgili elektronik sistemler kullanılarak kayıt altına alınan, saklanan, iletilen, erişilen, ilişkilendirilen ve işlenen her türlü bilgi ...
EHR (Electronic Health Record) Türkçesi ESK (Elektronik Sağlık Kaydı), Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenen hastaların geçmişteki, mevcuttaki ve planlanan tedavilerine yönelik tüm bilgileri bulunduran bir sistemdir.
EHR, hastayla ilgili tüm verilerin otomatik olarak yönetildiği dijital bir sistemdir. Bu, hem hasta hem de hekimin doğru ve güncel bilgilere erişimini sağlar. Hasta sağlığı ile ilgili doğru ve eksiksiz tıbbi bilgiler , yanlış ilaç tedavisi olasılığını daha da ortadan kaldırır.
Elektronik sağlık kaydı EHR, HBYS (Hastane Bilgi Sistemi) ne karşılık gelmektedir. Hastaların tedavi bilgilerinin sağlık personelleri tarafından yetkileri ölçüsünde anlık olarak kaydedildiği, hastaların geçmiş tedavilerine bilgilerine ulaşıldığı, hastaların alerji, hamilelik gibi bilgilerinin tutulduğu bir sitemdir.
Hasta kayıt sistemi, bir hastanın sağlığına yönelik tüm bilgilerin kayıt edildiği bir sistemdir. Bu sistem ile hastaların yakından takibi sağlanır. Tüm teşhis- tanılar, laboratuvar veya radyoloji sonuçları gibi hastanın tüm sağlık verilerinin tek bir yerde depolanmasıdır.
İlgili 33 soru bulundu
ESK sistemleri birbirleri ile yakından ilişkili olan; sağlık bilgisinin toplanması, saklanması, işlenmesi, iletişimi, güvenliği ve sunulması işlevlerinden oluşur. Sistem; genelde hastaların kimlik bilgilerini, hastalığının sınıflamasını, demografik faktörler çerçevesinde kayıtların indekslenmesini içerir.
Madde 16- Hasta, sağlık durumu ile ilgili bilgiler bulunan dosyayı ve kayıtları, doğrudan veya vekili veya kanuni temsilcisi vasıtası ile inceleyebilir ve bir suretini alabilir. Bu kayıtlar, sadece hastanın tedavisi ile doğrudan ilgili olanlar tarafından görülebilir.
Aynı zamanda KVKK'nın 6'ıncı maddesi kapsamında sağlığa ilişkin veriler, kişinin açık rızası olmadan işlenebilir. Öte yandan, e-Nabız kullananlar tarafından gizlenen bilgiler "e-Nabız Hekim" ekranında şifreli olarak görüntülenir. Doktorun bu bilgileri görüntüleyebilmesi için ekranda bir tıklama yapılması gerekmektedir.
Sağlık Bakanlığı, e-Nabız sisteminin ve görsel altyapısının güvenilir bir şekilde kişilere sunulmasıyla ilgili ihtiyaç duyulan güvenlik önlemlerini yerine getirmiştir. Kişilerin e-Nabız'daki sağlık bilgilerini sadece kişilerin onayını alan hekimler ve/veya kişiler görebilir.
Elektronik sağlık kayıtlarının, elektronik reçeteler, destek sistemlere karar verme, kronik hastalıkların elektronik takibi ve yönetimi, ilaçların çubuk kodları (barkod) ve biyolojik ürünlerin sağlık bakım maliyetini ve tıbbi hataları önlediği bilinmektedir.
Sağlık hizmeti sunan özel ya da tüzel kişiler, ister kamu kurumu ister özel kurum olsun kendisine başvuran herkesin tıbbi kayıtlarını tutmakla yükümlüdür. Bu başvuruların tanı veya tedavi amaçlı olması durumu değiştirmez.
Tıbbi işlemlerle ilgili bölüm: Bu kısım hekimler tarafından doldurulur ve imzalanır.
Özel dal hastaneleri ve Üniversite hastanelerinde ise kuruma ilk başvuruyu yaptıkları sırada hasta dosyası çıkartılır. Dosya hazırlama ve kimlik bilgilerini doldurma görevi tıbbi sekreterindir.
Tıbbi kayıt tutma yükümlülüğünün amacı, hastanın tedavisinin güvenli şekilde yapılması, ileride doğabilecek ihtilaflar bakımından delillerin güvence altına alınması ve sorumlu tutulabilmedir. Hastanın tedavi sürecine ilişkin bilgilerin garanti altına alınması öncelikli amaçtır.
Hastanelerde hastalara yardımcı olan ve randevularını düzenleyen hasta kayıt yetkilisi, hastanelerin girişinde bulunmaktadır. Acilden giriş yapan hastaların kayıtları, acilin girişinde bulunan hasta kayıt yetkilisi tarafından yapılmaktadır. Hastanelerde kayıt işlemi yapmadan herhangi bir işlem yapılamaz.
Bir kişinin fiziksel veya ruhsal sağlığıyla ilgili her çeşit bilgi ile kişiye sağlanan sağlık hizmetine ait tüm bilgiler kişisel sağlık verisidir.
Sağlık verilerimi silebilir miyim? Silmek istediğiniz sağlık tesisi ziyaretleriniz olması durumunda sisteme e-Devlet şifreniz ile giriş yapıp “Sağlık tesisi ziyaretlerim” ekranında gördüğünüz “sil” butonuna basmanız ve cep telefonunuza gelen doğrulama kodunu ilgili alana yazmanız yeterlidir.
Sağlık verilerinde, veri işleme koşulu açık rıza değil 6698 sayılı KVKK'nın 6'ıncı maddesinde açıklanan istisnai sebeplerdir. Bu nedenle ilgili Kanun'un 7'inci maddesi kapsamında işlemeyi gerektiren nedenler ortadan kalkmadan ilgili verilerin silinmesi talep edilemez.
Çocuğun muayene sonucuna göre, sizin başvurunuzu onaylarlarsa, tanıyı sistemden düşecekler. Yani tanı tamamen silinir.
Mevcut durumda vatandaşlar E-NABIZ sistemine girdiklerinde ziyaretlerim sekmesinden ilgili hastane ziyaretini seçip profilimde gözükmesin tuşuna basarak hastalıklarına ilişkin, tanı tedavi ve ilaç bilgisini kaldırabilir.
E nabızda veriler silinemez , ancak kaynağında veriiyi giren tarafından silinebilir.
4.2. Aile Hekimim Verilerimi Görsün Kişi e-Nabız sisteminde bu seçeneği işaretlemiş ise hastanın aile hekimliği birimine atanmış (asaleten, vekâleten, geçici) aile hekimleri ilgili hastanın sağlık verilerine erişim yetkisine sahiptir.
gerekir. defteri,Taburcu defteri 20 yıl kurumda saklanır.Devlet Arşivlerine gönderilmez. ve hasta dosyalarının en az 20 yıl süreyle yataklı tedavi kurumunun arşivinde muhafazası zorunludur.
Ölüm Belgesi Alma ve Nüfusa Bildirim
Ölüm evde gerçekleşmişse önce defin işlemleri için 188"i aramalısınız. Bu hattan ilgili Belediye Sağlık İşleri, Halk Sağlığı ya da Toplum Sağlığı Müdürlüklerine Ölüm Belgesi almak üzere yönlendirilirsiniz. Ölüm hastanede gerçekleşmişse Ölüm Belgesi orada düzenlenecektir.
Yeni Yönetmelik, Ölünün sağlık verilerine erişim başlıklı 11. maddesinde iki fıkra hâlinde konuya açıklık getirmiş ve: (1) Ölmüş bir kimsenin sağlık verilerini almaya, veraset ilamını ibraz etmek suretiyle murisin yasal mirasçıları münferit olarak yetkilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri