doğrudan kadın kavramını karşılayan katun, hatun, 'avrat (Ar.), dişi, dişi kişi, kız, uragut gibi kelimeler tespit edilmiştir. Türk dönemlerinde hatun, katun olarak aynı anlamda geçmektedir.
Kadın. Aslında “katın” şeklinde kullanılır ve Soğdça “xwaten” kelimesinden gelir. Katın, “hanımefendi”, “kraliçe”, “hanım” manalarına gelir.
Kadınlara ''bayan'' denmesinden rahatsız mısınız? Ben evet, sebebi açık: ''Bay'' kelimesi Farsça'da mal mülk anlamına gelir. -An eki de ''bitiren tüketen'' anlamına gelmektedir. Yani bayan kelimesi ''mal mülk tüketen, bitiren'' anlamına gelir.
Türkçede Bay erkek, Bayan ise kadın demektir. Bayan sözcüğünün zenginlik anlamı Moğolcada da aynen mevcuttur. Bayar ise Bayram anlamına gelir ve bu sözcüklerde aynı köktendir.
Etimoloji. Türkçe kadın kelimesinin kökeni, Eski Türkçe "kraliçe" manasındaki ḳātūn veya χātūn sözcüğüne dayanır. Bu kelimelerin kökeni Soğdcadaki χwatēn sözcüğüne dayanır.
İlgili 36 soru bulundu
Rivayet-i Tarumar yıkılmış olanın yayılması, Mehpare ise güzel olan kadın anlamı taşımaktadır.
'bayan' hitabı zamirdir; 'kadın kişi' demektir.
Halbuki bayan bir cinsiyeti belirtmez, bir hitap biçimidir; dolayısıyla cinsiyet belirtmek amacıyla kullanılması dil kuralları gereği yanlıştır.
Öncelikle şunu anlamak önemli; 'Kadın' ve 'Erkek' kelimeleri cinsiyet belirtmede kullanılır. 'Bay' ve 'Bayan' kelimeleri ise cinsiyet belirtmekten ziyade, birer hitap şekli olarak kullanılır.
Etimoloji. Arapça'da avret (Arapça: عورة ) genellikle "çıplaklık" anlamına gelen '-wr kökünden türemiştir. Farsça, Kürtçe ve Urduca'da 'avrat kelimesi Arapça 'avret' kökünden türemiştir ve yaygın olarak "kadın" anlamında kullanılmıştır.
benat / benât / بنات (Tekili: Bint) Kızlar.
zevcat. (Tekili: Zevce) Zevceler. Karılar. Kadın eşler.
Aynı zamanda 'Bayan ne demek?' diye soranlar için ise; kadın isimlerinin ya da soyadlarının başına getirilen, bahsi geçen ya da seslenilen kişinin kadın olduğunu ifade eden bir hitap şeklidir.
hasna / hasnâ / حسنا Güzel kadın. Hüsün ve cemal sâhibesi.
Soğdca χwatēn "kraliçe" sözcüğünden alıntıdır. hatun maddesine bakınız.
- İkinci anlamı bayan ve hanım demektir. - Üçüncü ifadesi eş ve zevce demektir.
Kadın ve bayan
Son yıllarda kadın ve kız ayrımının yetişkinlik veya gençliğe değil, cinselliğe yönelik çağrışım yaptığını düşünenler tarafından kadın anlamında kullanılmaya başlamıştır. Sözcük bu şekliyle genellikle kadın demenin ayıp olacağının düşünüldüğü ortamlarda kullanılır.
Sözlükte “gizlenmek” anlamına gelen tesettür, dini bir kavram olarak, kişinin bir za- ruret bulunmaksızın açılması ve bakılması helal olmayan uzuvlarını örtmesi anlamına gelmektedir. Tesettürden genellikle kadınların, nikâhlanabileceği erkeklere karşı örtün- mesi anlaşılmaktadır.
Neden Bayan Denmez? Cinsiyet ayrımı için kullanılan kadın kelimesi, hitap anlarında bazılarına kaba gelmektedir. Bu gibi durumlarda kullanılan “bayan” kelimesi ise büyük tartışmaya yol açmaktadır. Saygı anlamı taşıyan bayan kelimesinin kullanılası, kadınlarca kabul görmemektedir.
Evet BAYAN DEMEK ANAYASADA SUÇ. Eğer bir size "BAYAN" der ise bu kişiye hakaret sayılır ve size tazminat davası açılır. 3 bin liraya yakın tazminat alabilirsiniz.
7. Bu durum, özellikle nezaket gerektiren hitap durumlarında yeni bir sözcük kullanımını gerekli kıldı. Bu sebeple Fransızca 'madam' (madame) ve mösyö (monsieur) ve İngilizce 'lady' ve 'gentleman' sözcüklerinin karşılığı olacak biçimde 'bay' ve bayan' sözcüklerinin kullanıma girdiğini söyleyebiliriz.
female i. madame (mme) ünl.
kız - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe kız “1. kıt, nadir, 2. cimri, 3. yetişkin olmayan dişi, bakire” sözcüğünden evrilmiştir. Eski Türkçe sözcük "cömert, bol" kavramının zıddı ve kıs- fiilinin eşdeğer sıfatıdır. "Evlenmemiş dişi, bakire" anlamı muhtemelen "bereketsiz" fikrinden türemiştir.
Erkek kelimesi, Eski Türkçe "hayvan ve insanın eril cinsiyeti" anlamına gelen érkek sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük ise Eski Türkçe ér- "olmak, tam ve bütün olmak, yetişmek" fiilinden Eski Türkçe +ak ekiyle türetilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri