cülud. (Tekili: Cild) Ciltler, hayvan derileri.
Cilt kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Cilt kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı cild şeklindedir.
Arapça kökenli bir kelime olan cilt sözcüğü değişik anlamları üzerinden ele alınmaktadır. Tek başına veya cümle içerisinde amaca uygun olarak kullanılabilecek önemli sözcüklerden biridir.
Bu sözcük Eski Farsça ve Avesta (Zend) dilinde aynı anlama gelen syāva- sözcüğünden evrilmiştir. (NOT: Eski Farsça sözcük Sanskritçe śyāmá श्याम "koyu renk, esmer, siyah" sözcüğü ile eş kökenlidir. )
Ancak Eski Türkçe devresinde or- fiilinin sadece “kesmek, biçmek” (EDPT, 194b) anlamındaki şekli vardır. Bu fiilden de or-gak > orak alet adı yapılmıştır. “Koymak, kondurmak” anlamındaki ikinci bir or- fiili, bugüne kadar Eski Türkçe metinlerde tespit edilememiştir.
İlgili 42 soru bulundu
beşare. (Çoğulu: Beşâir) Hüsn, güzellik, cemâl.
huzur / huzûr / حضور / حُضُورْ
Mavi sözcüğü Arapça "su gibi" anlamına gelen Ma'i sözcüğünden Türkçeye geçmiştir. Kâşgarlı Mahmud'un 1073 yılında Araplara Türkçe öğretmek için yazdığı sözlük olan Divân-ı Lügati't-Türk adlı yapıtında çaqır (çakır) ve gök (kök) sözcükleri mavi anlamında kullanılır.
yeşil - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yaşıl “yaş bitki rengi” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yaş “körpe, taze, nemli, yeşil” sözcüğünden Eski Türkçe +Il² ekiyle türetilmiştir.
Mor kelimesinin kökeni için iki ayrı teori var. Birincisi, Farsça`da "demir pası" anlamına gelen "mur" sözcüğünden dilimize geçtiği, ikincisi ise Ermenice`de "böğürtlen veya karadut" anlamına gelen morm kelimesinden türediği.
2 anlamı vardır. Biri ten,deri anlamına gelir. Diğeri ise Kitap kapağına verilen addır.
Bireyler eş anlamları konusunda, cilt sözcüğünü de inceleyebiliyor. Cilt sözcüğü ten kelimesiyle aynı anlamı taşıyor. Bireyler ister cilt, ister ise ten kelimesini tercih ederek aynı anlamda kullanabilir. Cilt sözcüğünün eş anlamı olan sözcüklerden biri de, ten sözcüğüdür.
Cilt kelimesi Arapça'dan gelir ve sözlük anlamı koruyucu demektir. Aslında her kitap bir cilde sahip olarak üretilir. Ancak günümüzde bu terim daha kalın, sert karton veya deriden yapılmış kitap kapaklarını ifade etmektedir. Günümüzde basılan ve satılan tüm kitapların yaklaşık %95'i ciltli olarak basılmaktadır.
Arapça "deri" manasına gelen "cilt" , tarih boyunca kitapları koruyan ve iç güzelliğini yansıtan bir örtü olmanın yanında, mücellitlerin elinde en güzel şekilde işlenen bir sanat eseri haline dönüştü. Türklerin İslam'a geçmesiyle birlikte daha da gelişen cilt sanatı, en mükemmel çağını Osmanlı döneminde yaşadı.
Ten renginin bir diğer ismi de cilt rengidir. Bu cilt rengi insan vücudundaki melanin miktarına bağlı olarak oluşmaktadır. Bu renkler siyah renkten beyaz renge kadar değişkenlik göstermektedir. İnsanın genetiğinden kaynaklanan ten renklerinin tam olarak evrimsel sebepleri bilinmemektedir.
cilt - Nişanyan Sözlük. Arapça cld kökünden gelen cild جلد “deri, kılıf” sözcüğünden alıntıdır.
beyaz / beyâz / بياض
Aklık, beyazlık. Aydınlık.
Farsça panbe پنبه "pamuk" sözcüğünden alıntıdır.
Eski Türkçe yās “ölüm, kayıp, hüsran” sözcüğünden evrilmiştir.
Eski Türkçe sarıġ “soluk renk, sarı” sözcüğünden evrilmiştir. Karş. Moğolca sira "sarı renk, safra, öd". Saz benizli deyimindeki Türkiye Türkçesi saz, aynı sözcüğün varyant telaffuzudur.
Türk mavisi anlamına gelen turkuaz kelimesi kullanılmadan önce, Farsça 'piruze' kelimesinden alınan 'firuze' kelimesi kullanılmaktadır.”
ermed. Kül rengi, gri.
cenani / cenanî
Kalben duyulan. (Arabça müfred, birinci şahıs sigası ile "kalbim" mânasınadır.)
aşk / عشق (Işk) Çok ziyâde sevgi. Şiddetli muhabbet. Sevdâ.
Tıp kitaplarında yer alan "Akırsag", dizin önünde bulunan kapak biçimindeki oynak kemik, diz kapağı demek. Eski Türkçede "aylak", kalbin içinde bulunduğu göğüs boşluğu, kalp anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri