Bizans döneminde kullanılan adıyla Konstantinopolis; 1453'te Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet'in fethinden sonra Kostantiniyye, Dersaadet, İstanbul gibi değişik adlarla anılmıştır.
685 yılına kadar dayanmaktadır. Tarihi yarımada aynı zamanda Sur içi olarakta adlandırılmaktadır. İstanbul Boğazı, Haliç ve Marmara Denizi denize bağlantısı bulunmaktadır. Bizans tarafından yapılan surlarla kaplı olan ve şimdi Fatih ilçe sınırının dahil olduğu bir alandır.
Daha sonra Eminönü de Fatih'e bağlandı ve Tarihi Yarımada bütünüyle Fatih ilçesine bağlanmış oldu. Eminönü, Aksaray, Beyazıt, Fener, Balat, Haseki, Edirnekapı, Cerrahpaşa, Samatya, Kumkapı, Sultanahmet, Zeyrek, Vefa gibi tarihi ve turistik değerleriyle öne çıkan pek çok semt bu bölgede yer alıyor.
Tarihi Yarımada Nerede? İstanbul'un kalbi, ruhu sayılan tarihi yarımada; kuzeyinde Haliç'i, güneyinde Marmara Denizi'ni, doğusunda İstanbul Boğazı'nı kapsayan, batı sınırının ise surlara dayandığı bir bölge. Şu an Fatih ilçesi sınırlarında yer alıyor.
Fatih, tarihî yarımada (Suriçi) olarak da bilinen, İstanbul şehrinin kurulup geliştiği bölgenin tamamını kaplayan ve şu anda İstanbul'un merkez ilçesidir.
İlgili 31 soru bulundu
Eminönü, 1928'de Fatih ilçesinden ayrılarak yeni bir ilçe olmuştur.
Fatih ilçesinin konumu hakkında detayları derledik. Fatih ilçesi İstanbul'un en bilindik ilçeleri arasında yer alıyor. Fatih ilçesi İstanbul'un Avrupa yakasında olan ilçeleri arasındadır. Fatih ilçesi doğrudan Çağlayan adliyesine bağlı olan bir ilçedir.
Şüphesiz, İstanbul'un tarihi ile ilgili en göze çarpan özelliği, Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu gibi üç evrensel imparatorluğa başkentlik yapmış olmasıdır.
Diğer yarısı Kocaeli Yarımadası üzerinde kurulu olan İstanbul'un, bu yarımada üzerinde kurulu olan bölümü Avrupa Yakası olarak adlandırılır. İstanbul'un toplam sayısı 39 olan ilçelerinin, 25'i bu yarımadada, yani Avrupa Yakası'ndadır. İstanbul ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir.
Kocaeli Yarımadası, Kocaeli ili'nin İzmit Körfezi kuzeyinde kalan bölümünü ve İstanbul'un Anadolu yakasını kapsayan bir yarımadadır.
Kocaeli Yarımadası'nın güneybatı kesiminde bulunan Kadıköy, batı ve güneyde Marmara Denizi, kuzeybatıda Üsküdar, kuzeydoğuda Ataşehir ve doğuda Maltepe ilçeleriyle çevrilidir.
Bu açıdan, Türkiye, haritaya bakıldığında da görüleceği üzere, dikdörtgen şeklinde bir yarımada üzerine konuşlanmıştır. Türkiye kuzey, batı ve güneyde denizle çevrili bir yarımadadır.
Tarihi Yarımada'nın son 400 yıllık hikayesinin modellendirildiği sergide At Meydanı, Darphane-i Amire, Sultanahmet Camii, Topkapı Sarayı Fil Bahçesi gibi bölümler yer alıyor. Miniatürk'ün giriş bölümünde konumlandırılan sergide, maketlerin yapım aşamasından kesitlerin aktarıldığı bir bölüm de yer alıyor.
1930'da İstanbul 15 kazadan oluşuyordu. Bunlar; Adalar, Bakırköy, Beşiktaş, Beykoz, Beyoğlu, Çatalca, Eminönü, Fatih, Kadıköy, Kartal, Sarıyer, Silivri, Şile, Üsküdar ve Yalova kazalarıydı. Bunlardan Fatih, Eminönü, Kadıköy, Beşiktaş ve Sarıyer kazaları 15 Mayıs 1930'da kuruldu.
İlk belirgin yerleşim sahiplerinin Megaralılar olduğu kabul edilmektedir. Megaralılar, bugünkü Kadıköy'e yerleştiler ve buraya "Khalkedon" adını verdiler. Ayrıca Kadıköy'e bağlı Fikirtepe'de de çeşitli buluntular ortaya çıkmıştır.
Şehzade Külliyesi'nin dış avlu duvarının güneybatı köşesinde bulunan Yeşil Sütun'un Mimar Sinan tarafından İstanbul'un merkezini konumlandırmak amacıyla işaretlendiği rivayet edilmektedir.
Fatih İstanbul ilinin Avrupa yakasındadır. Fatih, tarihî yarımada (Suriçi) olarak da bilinen, İstanbul şehrinin kurulup geliştiği bölgenin tamamını kaplayan ve şu anda İstanbul'un merkez ilçesidir.
Avrupa yakasında yer alan ilçelerden biri olarak günümüzde tercih edilen bir ilçedir. Özellikle turistlerin çok ziyaret ettiği Eminönü ilçesi, İstanbul Avrupa yakasındadır.
Anadolu Yakasındaki İlçeler: Adalar, Ataşehir, Beykoz, Çekmeköy, Kadıköy, Kartal, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sultanbeyli, Şile, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar olmak üzere 14 tane ilçeye sahiptir.
İlk belirgin yerleşim sahipleri olarak Megaralılar kabul edilmektedir. İstanbul, bu dönemde adı Byzantion olan antik bir Yunan şehir devleti olarak kuruldu. Kısa zaman sonra gelişip güçlendi. Roma İmparatorluğu tarafından ele geçirildi.
Etimoloji ve isim
Bizans döneminde kullanılan adıyla Konstantinopolis; 1453'te Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet'in fethinden sonra Kostantiniyye, Dersaadet, İstanbul gibi değişik adlarla anılmıştır. Bunlardan resmî amaçlarla en çok kullanılanı Kostantiniyye'dir.
Bugünkü İstanbul'un kurucusu olan Konstantin, antik ticaret kolonisi Byzantium'u, bir Roma başkentine yakışır bina ve anıtlarla donatarak 330 yılında resmen payitaht yapmıştır. Şehir, on beş asır boyunca onun adıyla, Konstantinopolis olarak anılmıştır.
Topkapı İstanbul'un en tanınan semtlerinden biri. Fatih İlçesi sınırları içerisindedir.
Fakat 30 yıl boyunca birçok zaferler kazanan, Devlet-i Aliye-i Osmâniye'nin sınırlarını her yönde genişleten Sultan Fâtih Mehmet Han, 2 imparatorluk, 14 devlet ve 200 şehir fethetmişti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri