Ergenlik kabusu; sivilceler… Özellikle yağlı ciltlerde görülen akne oluşumu gençler için önemli bir cilt sorunudur. Akne oluşumunun birçok nedeni bulunur. Androjen hormonlarının yüksek ve aşırı duyarlılığı, yağ bezli salgılarında artış, kıl foliküli içindeki hücre sayısının artışı bu nedenlerin başında gelir.
Aknenin oluşumunda temel faktör yüksek hormon seviyeleridir. Androjen olarak adlandırılan erkek cinsiyet hormonları, erkek ve kız çocuklarında ergenlik döneminde artış gösterir. Fazla androjen yağ bezlerinin büyümesine öncülük eder ki bu da daha fazla sebum üretimi demektir.
Bu hususun dikkate alınarak aşırı yağlanma, adet düzensizlikleri ve sivilce şikayeti bulunan kişilerin hormon tetkiki yaptırması uygun olacaktır. Genelde cilt lekesi ve cilt hastalığı şikayetlerine konu olan sivilceler, bu tür durumlarda önemli bir hastalığın habercisi de olabilmektedir.
Androjenler (en önemli androjenik hormon testosterondur) hem erkek hem de kadınlarda bulunan hormonlardır. Ergenlik dönemiyle birlikte androjen seviyesinde artış olur. Androjenler yağ bezlerinin aşırı çalışmasına yol açar ve bu durum sivilce oluşumuna zemin hazırlar.
Hormonal sivilcelerin kaynağı genetik faktörler ve hormonal dengesizlikler olması nedeniyle, doktor kontrolünde ilaç kullanmak sivilce oluşumunun önüne geçebilmektedir. Hormonal sivilce tedavisi; retinoid, antibiyotik, benzoil peroksit ve azelaik asit içeren ilaçlar ve kremler kullanılarak yürütülmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
Kısaca özetlemek gerekirse, progesteron baskınlığında genellikle ciltte sivilce oluşur. Östrojen baskınlığında ise adet öncesi gerginlik sendromunun (PMS) hissedilmesine rağmen cilt daha sağlıklı bir görünüm kazanır.
Kötü hijyen sivilcelere neden olabilir. A ve E vitamini eksikliğinde sivilce oluşumu gözlemlenebilir.
Akne, hormonal nedenlerle gelişebilen bir hastalıktır. Özellikle erişkin kadınlarda sıklıkla akne görülürse mutlaka hormon tetkiklerinin yaptırılması gerekir.
Ani sivilce artışı, hormonlarda bir dengesizlik yaşandığının habercisi olabilir. Genellikle ergenlik dönemi, adet öncesi, menopoz döneminde yaşanan hormon değişiklikleri sivilcelenmeye neden olabilir.
Yağ bezlerinin önemli kısmı vücutta kıl köklerinin (foliküllerin) içinde yer alırlar ve salgı bu kıl kökünün yüzeyine olur. Herhangi bir nedenle sebum ("yağ"), bu kıl kökünün bulunduğu bölgeden dışarı açılamadığında bu bölgede birikir ve sivilce ortaya çıkar.
Vücuttaki hormonal dalgalanmalar, özellile de androjen hormonlar da yaşanan iniş çıkışlar sebum üretimini uyarır. Sebum da gözenekleri tıkayarak sivilce oluşumunu beraberinde getirebilir. Yetişkinlikte yaşanan hormonal dalgalanmalar, çenede sivilce çıkması ile sonuçlanabilir.
Dermatolog, cilt, saç ve tırnak durumlarının tedavisinde uzmanlaşmış bir tıp doktorudur. Akne teşhis ve tedavisinde en nitelikli profesyonellerdir.
Vücutta çıkan sivilceler birçok durumun habercisi olabilir. Özellikle genetik unsurlar, adet dönemi hormonların değişimi, stres, anksiyete, düzensiz beslenme, güneşin zararlı etkileri, çevresel etkiler ya da ilaç kullanımı gibi pek çok unsur nedeniyle sivilce oluşabilir.
Eğer polikistik over sendromu sebebiyle akne ya da sivilce problemi varsa sivilce kremleri, antibiyotik ilaçlar ya da tüylenme için lazer epilasyon teknikleri de kullanılan uygulamalardır. Ayrıca, eğer hasta çocuk sahibi olmak istiyorsa çocuk sahibi olmaya yönelik ek tedaviler de uygulanabilir.
Cilt üzerinde etkisi yüksek olan 4 hormonu keşfedin. Östrojen cilt sağlığında güçlü bir role sahip. Sağlam bir cilt bariyeri, cildin nem oranı ve yara izlerinin iyileşmesi gibi birçok detaya östrojen etki ediyor. Bu hormonun fazlalığında ciltteki sebum üretimi artıyor ve beklenmedik akneler ortaya çıkabiliyor.
Standart olarak bütün hormon testleri aç karnına yapılmaktadır ama örnek olarak prolaktin baktırmak gerekiyorsa yine adetle alakalı olduğu için adetin belirli zamanlarında bu testin yaptırılması gerekmektedir. Bu teste özel olarak bir gün önce cinsel ilişki yaşanmaması ve meme başı uyarısının olmaması gerekmektedir.
Hiperpolaktinemisi olan kadın, adet düzensizlikleri, adet görememe, memelerden süt gelmesi ya da çocuk sahibi olamama şikayeti ile başvurabilir. Böbreküstü bezlerini uyardığından tüylenme, sivilce, ciltte yağlanma da yapabilir.
Özetle; Omega-3 yağ asitleri, probiyotikler, yeşil çay, meyve ve sebzeler açısından zengin bir diyet; sivilce oluşumuna karşı koruyucu olabilir. A, D ve E vitaminleri ve çinko da aknenin önlenmesine yardımcı olabilir.
Cilt sağlığının korunmasında da negatif bir etki gösteren B12 vitamini fazlalığı yüzde ve vücudun diğer bölgelerinde sivilce oluşumlarını tetikleyebilmektedir.
Bir çalışmada, B12 vitamininin, akne ile ilişkili “propionbacterium aknesi” olarak bilinen bir tür cilt bakterisini bozarak sivilce problemini artırabileceğine dair işaretler bulunmuştur.
Stres ve düzensiz beslenme en büyük nedeni
Bununla birlikte düzensiz ve yanlış yaşam şekli de hormonların bozulmasına neden olmaktadır. Kadınların erkeklere oranla daha çok hormon bozukluğu ile karşılaşmasının sebebi, sürekli olarak çeşitli dönemler geçirmesidir. Bunlar; regl, hamilelik ve menopoz süreçleridir.
Hormon bozukluğu belirtileri
Genel belirtiler, adet düzensizliği (sık ya da seyrek kanama olabilir), adet dışı kanama, tüylenmede artış, sivilcelenme, ödem ve buna bağlı kilo değişimi olabilir. Tiroit hormonları da üreme fonksiyonlarını etkiler; bozukluğunda hipo ya da hipertiroidizm bulguları olabilir.
Doktor kontrolünde yapılan düzenli beslenme, egzersiz, beden kitle endeksinin dengelenmesi, sağlıklı cinsellik ve stresin kontrol altına alınması östrojen hormonunun düzene girmesine yardımcı olur. Ancak tüm bu önlemlerin etkisiz kalması durumlarında östrojen hormonu içeren bazı takviye ilaçlar kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri