Kültür ve tabiat varlıklarının satışa arz edilmesi, satılması, satın alınması, kabul edilmesi; 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacağı düzenlenmiştir.
Bildirimi yapılmamış kültür ve tabiat varlıklarının ticaretini yapanlara 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ve 5000 güne kadar adlî para cezası verilir. Ancak bunlara bildirim yükümlülüğüne aykırı davranmalarından ötürü ayrıca ceza verilmez.
Tarihi eser kaçakçılığı, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na göre işlem görmektedir. Tarihi eserlerin, kanuna aykırı şekilde yurt dışına çıkarılmasıyla gerçekleşen fiilde, 5 yıl ile 12 yıla kadar hapis cezası ve 5 bin güne kadar adli para cezası verilmektedir.
Tarihi eserleri bulan, sahip oldukları veya kullandıkları arazide tarihi eser bulunduğunu bilen veya yeni haberdar olan vatandaşlarımızın, bunu en geç üç gün içinde, kendisine en yakın müze müdürlüğüne veya köyde muhtara, diğer yerlerde ise mülki idare amirlerine bildirmeleri gerekmektedir.
İzinsiz olarak define araştıranlar üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
İlgili 35 soru bulundu
Adli para cezası, belli sınırlar dahilinde belirlenen gün sayısının, bir gün karşılığı olarak 20 ile 100 TL arasındaki miktarla çarpımı sonucunda ulaşılan meblağın Devlet Hazinesine ödenmesidir.
Yargıtay kararlarına göre “Kendi arazisinde define aramak suç mu” sorusuna olumlu yanıt vermek mümkündür. Neresi olursa olsun ve hatta kendi arazisi bile olsa yetkili makamların bilgisi ve izni olmaksızın hiç kimse define arayamaz.
Eğer kazı sonrası Hazine'ye ait arazide define bulunursa yüzde 50'si bulan kişiye, özel veya tüzel kişilere ait arazide bulunmuşsa yüzde 40'ı arayıcıya, yüzde 10'u ise mülk sahibine veriliyor. İzinsiz olarak define arayanlar ise 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılıyor.
"Böyle bir şey kesinlikle yok. Vatandaşlarımız korkmadan, çekinmeden tarihi eserleri müzelerimize getirerek devletimizin kendilerine sunduğu bu değerinde ödeme imkanından yararlanabilirler.
Tarihi Eserin Yaşı Nasıl Bulunur? Eski yapı ve eşya kalıntılarını inceleyerek geçmişe ışık tıtmaya çalışan bir ilim dalı olan arkeolojide, bulunan eser, kalıntı ve eşyanın yaşı kronoloji, astronomi ve tarih gibi çeşitli ilimlerin yardımı ile tesbit edilir.
Son tüketim tarihi geçmiş ürünlerin kullanılması uygun değildir. Ayrıca mevzuat gereği Son tüketim tarihi (STT) geçmiş ürünlerin satışı mevzuat gereği yasaktır.
Gümrüğe sokulmadan ülkeye sokulmuş olan eşyanın bu özelliğini bildiği halde ticari amaçla satın alma, saklama, taşımanın cezası 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 5000 güne kadar adli para cezasıdır.
Korunması gerekli etnoğrafik nitelikli kültür varlıkları müzelere alınmaya değer görülmezse veya müzelik değerde olmasına rağmen sahiplerince müzelere satılmazsa, tescile tabi kültür varlığı belgesi ile sahiplerine iade edilir. Bu eserler Türkiye'de alınıp satılabilir, ancak yurtdışına çıkarılamaz.
Kültür varlıklarının, kaçak kazılar sonucu; yasa dışı olarak serbest ticarete girmesi, kültür varlıklarının korunması açısından bir tehdit oluşturacağı için kanunda bu fiiller suç sayılarak engellenmeye çalışılmıştır.
2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununa göre izinsiz define arama suçunun cezası belirtilmiştir. İzinsiz araştırma, kazı ve sondaj yapanlar, Kültür varlıkları bulmak amacıyla, izinsiz olarak kazı veya sondaj yapan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.
Örneğin; dolandırıcılık suçunda, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ve beş bin güne kadar adlî para cezasına hükmedilir, yani her iki cezaya birlikte hükmedilir. Ceza hukuku literatüründe bu para cezaları da “gün para cezası” olarak adlandırılmaktadır.
Eskimiş, yıpranmış veya kısmen fiziki parça kaybına uğramış banknotların doğrudan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası şubeleri, T.C. Ziraat Bankası veya diğer bankaların şubeleri aracılığıyla değiştirilmesi mümkündür.
Eskimiş, yıpranmış veya kısmen fiziki parça kaybına uğramış banknotların, doğrudan Merkez Bankası Şubeleri, Ziraat Bankası veya diğer banka ve özel finans kurumlarının şubeleri aracılığıyla değiştirilmesi mümkündür.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, evinde, çevresinde veya tarlasında tarihi eser bulan ve yetkililere teslim edenlere, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında, eserin değeri kadar para ödüyor.
Bakanlığın verilerine göre, 2017 yılı itibarıyla Türkiye genelindeki müzelerde 3 milyon 331 bin 359 eser bulunuyor. Türkiye'de Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı 107'si müdürlük olmak üzere toplam 201 müze ve 138 ören yeri ile Bakanlığın denetiminde 238 özel müze, faaliyetlerini sürdürüyor.
Tarih öncesi çağlardan ya da yakın geçmişten günümüze kadar ulaşmış tüm eserlere tarihi eser denir. Bu eserlerin en önemli özelliği kadim uygarlıklara dair kesin bilgiler vermesidir. Örneğin Antik Yunan ya da Roma döneminde yapılmış bir heykel, o dönemin sanatı hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlar.
Kanunda ne 'arayabilirsiniz serbesttir' diyor ne de 'aramanız yasaktır' diyor. Ancak 2863 sayılı Kültür Varlıklarını Koruma Kanunu'nun ilgili maddeleri gereği "Bakanlığın izni dışındaki her türlü yapılacak olan kaçak kazı ve izinsiz aramalar yasa dışıdır" hükmü bulunuyor.
Toprak Yapısı: Özellikle kolay kazılabilen, gevşek topraklar define bulmanın önemli işaretlerindendir. Halk arasında yanmış toprak denilen türün define için daha uygun olduğu düşünülmektedir. Figürler: Herhangi bir yer, taş ve ya yapı benzeri yerlerin üzerindeki figürler define için önemli ipuçlarıdır.
Bulunan definenin Hazine ve Maliye Bakanlığınca geçer akçe olarak değeri tespit edilir. Define Hazineye ait arazide bulunmuşsa yüzde ellisi define arayıcısına; özel veya tüzel kişilere ait arazide bulunmuşsa yüzde kırkı define arayıcısına, yüzde onu ise mülk sahibine verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri