Erkek ve Kadın kelimeleri birbirine zıt olan iki kelime olarak bilinmektedir. Erkek Kelimesinin Zıt Anlamlısı Nedir?
Bu bağlamda erkek kelimesinin zıt anlamlısı ''kız'' kelimesidir.
1- Erkek: Kadın gibi Eski Türkçe olan erkek sözcüğü, 12. yüzyıldan beri yaygın olarak kullanılmaktadır.
Kız kelimesinin eş anlamlısı BAYAN kelimesidir. Kız kelimesinin zıt anlamlısı OĞLAN, ERKEK veya BAY kelimeleridir.
Anlamları birbirinin tam tersi olan sözcüklere zıt anlamlı sözcükler denir. Başka bir ifade ile karşıt anlamlı sözcükler olarak da söyleyebiliriz. Mesela en basit şekilde iki tane örnek verelim. kelimelerde yeni ve eski var.
İlgili 28 soru bulundu
Zıt kelimeler sadece anlam bakımından birbiri ile çelişen kelimelerdir, olumlu anlamı olan bir kelimenin olumsuz anlamı zıt anlamlı kelime olarak sayılamaz. Örneğin; alçalmak kelimesinin olumsuzu olan alçalmamak zıt anlamlı olarak adlandırılamaz. Alçalmak kelimesinin zıt anlamlısı ise yükselmektir.
Zıt anlamlı kelimeler; anlamca birbirinin karşıtı olan, birbiriyle çelişen kelimelere denir. Birbiriyle çelişen özellikler barındırırlar. Yani bir kelimenin zıt anlamlısı, o kelimenin tam olarak tersini ifade etmektedir. Her kelimenin zıt anlamı da yoktur.
kız - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe kız “1. kıt, nadir, 2. cimri, 3. yetişkin olmayan dişi, bakire” sözcüğünden evrilmiştir. Eski Türkçe sözcük "cömert, bol" kavramının zıddı ve kıs- fiilinin eşdeğer sıfatıdır. "Evlenmemiş dişi, bakire" anlamı muhtemelen "bereketsiz" fikrinden türemiştir.
Kız kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre 3 anlamı bulunur. Bunlardan biri dişi, küçük çocuk anlamıdır. Bir diğer anlamı ise bakire olan, cinsel ilişki yaşamayan dişidir. Bu anlamlarının yanı sıra bir tip olarak iskambil kağıtlarındaki maça kızı tanımlamasında da kullanılır.
Zıt kelimesinin eş anlamı ise karşıttır.
Erkek kelimesinin zıt anlamlısı Kadın kelimesidir. Erkek ve Kadın kelimeleri birbirine zıt olan iki kelime olarak bilinmektedir.
Zıt kelimesi Türkçemizde sık bir şekilde karşımıza çıkan sözcükler arasındadır. Zıt kelimesi dilimize Arap dilinden geçmiştir. Zıt kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre anlamı şu şekildedir; Karşıt, ters.
Bir kavram karşıtı olmadan var olamaz. Karı / koca; ödünç vermek / ödünç almak kavramları işteş karşıt anlamlı sözcüklerdir.
Gülmek kelimesinin zıt anlamlı sözcüğü ağlamak kelimesidir.
Usta kelimesinin karşıtını ifade eden yani zıt anlamlısı "acemi, çömez, çırak" kelimeleridir.
Kuzey kelimesi anlam olarak güneyin tam tersini temsil etmektedir.
Kız, çocuk veya genç yaştaki dişi.
Liz; "Tanrı'nın sözü" anlamına gelen, İbranice kökenli bir kadın ismidir. Elizabeth, Elisabeth, Lisbeth, Lizanne, Liszbeth, Lizbeth, Lizabeth, Lyzbeth, Lisa, Lizette, Alyssa ve Eliza isimlerinin kısaltması olarak da kullanılır.
Aykız isminin anlamı ise şu şekilde; Ay gibi güzel ve parlak olan kız.
'Kadın-Kız mı ayrımı yapmaktansa Bayan daha kibar geliyor' savunması da bu noktada pek geçerli olmuyor gibi. Kız diye bir cinsiyet tanımı zaten yoktur. TDK' da kadın kelimesinin tanımı şu şekildedir: Erişkin, dişi insan. Yani gelişimini tamamlamış ve 18 yaşını doldurmuş her dişi birey, kadındır.
isim Telefon ile iletişim kurarak fuhuş yapan kadın.
Oğlan ya da erkek çocuğu, küçük yaştaki erkek. Oğlan sözcüğü bazen genç yetişkin erkekler için de kullanılır.
Anlamları birbirinden farklı olan kelimeler zıt anlamlı olarak nitelendirilir. Manzum eserlerde sıklıkla kullanılan tezat sanatında da zıt anlamlı kelimelere yer verilir. Örneğin: ''Dünümü hatırlamam artık / Çünkü yarınım sensin'' (Dün - Yarın)
Zıt anlamlı kelimeler anlam bakımından birbirinin karşıtı kelimelerdir. Ancak bu tanım Türkçe'de yer alan her kelimenin zıt anlamı olduğu anlamına gelmez. Zıt anlamlı kelimeler genel olarak zarf ya da sıfat özelliği taşıyan kelimelerde yer alır.
Eş Sesli (Sesteş) Kelimeler Yazılışı ve okunuşları aynı olan ama anlamları birbirinden farklı olan kelimelere eş sesli kelimeler denir. Bunlar yalın hâlde olabildikleri gibi ek almış hâlde de olabilirler. Zıt (Karşıt) Anlamlı Kelimeler Anlamca birbirinin karşıtı olan kelimelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri