Atık piller ve akü hurdaları toplanarak geri dönüşüme kazandırılabilmektedir. İkinci el pil ve akü hurdası toplayan kişiler, pilleri yeniden şarj etmeye çalışarak, pilleri yeniden kullanılabilir duruma getirmekte ve bunları daha uygun fiyatlardan satışa sunmaktadırlar.
PTT Şubeleri, okullar, üniversiteler, organize sanayi bölgeleri, muhtarlıklar, camiler, marketlerde (BİM, TESCO, KİPA, CARREFOUR, MİGROS, METRO GROSMARKET, TEKNOSA, KOÇTAŞ, PRAKTİKER gibi) atık pil toplama noktaları bulunmaktadır.
Öncelikle atık haline gelen piller ayrı bir yerde (naylon torba, kutu veya kavanoz gibi) biriktirilmelidir. Biriktirilen atık piller bulunduğunuz konuma en yakın market, muhtarlık, okul, hastane vb. yerlerdeki atık pil toplama kutularına atılmalı veya satın alındıkları yerlere götürülmelidir.
Size en yakın Eczane, Ulusal Market Zinciri ve Araç Muayene İstasyonu, Teknoloji Marketleri ve Belediye Binalarında bulunun kutuluramıza topladığınız pilleri ulaştırabilirsiniz. 50 Kg yi geçmeyen pillerinizi anlaşmalı kargolar aracılığı ile ücret ödemeden gönderebilirsiniz.
kontamine olmuş ambalaj atıkları (saç varil,ıbc vb. atıklar), hidrolik atık yağları, metal atıklar, plastik ambalajlar, kağıt-karton atıkları, akü atıkları,tekstil atıkları (elyaf, kıprıntı, kumaş vb. atıklar) satılabilir. Yönetmeliklerde satılmaması yönünde herhangi bir kısıtlama yoktur.
İlgili 17 soru bulundu
Alkali mangan ve çinko karbon türü piller yurt içinde geri dönüştürülmekte, Lityum iyon ve nikel metalhidrit türü piller yurt dışı geri dönüşüme gönderilmekte, Lityum primer ve nikel kadmiyum türü piller ise yurt içinde bertaraf edilmektedir.
Piller çeşitli kimyasal maddelerden üretilir. Atık pillerin çöpe ya da çevreye atılması hem doğa hem de insan sağlığı açısından büyük tehlike oluşturur: Atık piller doğaya bırakıldığı zaman içerdiği metaller toprağa ve oradan da yeraltı sularına karışır.
Bu nedenle biten piller geri dönüşüm kutularına değil, katı atıkların arasına karışıyor. Ancak bu sırada pillerin içindeki zehirli kimyasallar toprağa karışarak kirliliğe neden oluyor.
Birçok kimyasaldan oluşan piller, geri dönüşüme kazandırılmazsa sağlık ve çevre sorunlarına neden olabiliyor. İstanbul Gönüllüleri Çevre Komisyonu, her yıl 3-9 Eylül tarihleri arasında kutlanan Avrupa Pil Geri Dönüşüm Haftası'nda bir pilin doğada 300 yılda çözüldüğüne dikkat çekerek önemli mesajlar verdi.
Atık piller ve akü hurdaları toplanarak geri dönüşüme kazandırılabilmektedir. İkinci el pil ve akü hurdası toplayan kişiler, pilleri yeniden şarj etmeye çalışarak, pilleri yeniden kullanılabilir duruma getirmekte ve bunları daha uygun fiyatlardan satışa sunmaktadırlar.
PTT Şubeleri, okullar, üniversiteler, organize sanayi bölgeleri, muhtarlıklar, camiler, marketlerde (BİM, TESCO, KİPA, CARREFOUR, MİGROS, METRO GROSMARKET, TEKNOSA, KOÇTAS, PRAKTİKER gibi) atık pil toplama noktaları bulunmaktadır.
Geri dönüşebilen maddeler; kimyasal atıklar, cam, kağıt alüminyum, plastik, piller, motor yağı akümülatörler, beton, organik atıklar, elektronik atıklar, demir, tekstil, ahşap ve metal olarak özetlenebilir.
PET ŞİŞE FİYATLARI
Hurda pet şişe fiyatları, 2023 yılında kilogram başına 2.30 TL'dir. Hurda pet şişe fiyatları, 2023 yılında hurda polipropilen moblen için 2.30 TL'dir.
Doğrulanmış Cevap. Pillerdeki siyah madde kimyasaldır. Çok ağır metallerden meydana gelir. Doğaya atılması ile çok büyük zarar meydana gelir.
Hâlen birçok ülkede atık piller, kontrollü biçimde toprak altında ya da üstünde depolanır. Ancak en uygun yöntem, pillerin bertaraf edilerek geri dönüştürülmesidir. Kullanılmış pillerin geri dönüşüm işlemi kimyasal yapıya göre sınıflandırma yapılarak gerçekleştirilir.
Atık pillerin içerisindeki çeşitli kimyasal maddeler çöp depolama alanlarında yeraltı sularına ve toprağa karışarak kirlilik yaratmaktadır. Bu nedenle, atık pillerin geri kazanımı yoluyla doğal kaynakların verimli kullanımını artırmak için tükenen piller çevreye veya çöpe atılmamalıdır.
Ancak kullanılmamış pil bir şeye bağlı değilse, tamamen boşalması ve depolamadan sonra yeniden şarj edilmesi durumunda dört yıl iyi durumunu koruyacaktır. Lityum-iyon pillerin kendiliğinden deşarj oranı düşük olduğundan, dört yıllık pillerden iyi olması mümkündür.
Geri dönüşüm, çevreye zarar veren tüm malzemeler için önemli bir roldedir. Çevreyi ve kişileri olumsuz açıdan etkileyebilecek olan malzemeler bulunur. Bu malzemeler arasında atık piller de yer alır. Farklı çeşitleri olan pillerin tamamı geri dönüştürülebilir.
Pillerin içindeki tüm maddelerin zararı kimi zaman öldürücü boyuta ulaşabilir. Pilin içerisindeki bu zararlı maddeler toprağa karışarak hayvanların yediklerinden ya da sulardan insan vücuduna karışır. Ayrıca bir küçük kalem pil 4 metrekare toprak kirletir ve bu toprağı üretim yapamaz hale getirir.
Atık Pil. Bütün atık pillerinizi okullar, muhtarlıklar, kamu kurumları ve bazı marketlerde bulunan kırmızı renkli Atık Pil Kutularına atabilirsiniz.
Yeni getirilen yasa ile birlikte pil satan yerler, artık pil saklama kutusu bulundurmak zorundadır.
Pili oluşturan pek çok madde vardır. Bunlardan çinko, demir, nikel, krom, cıva, kurşun ve kadmiyumdur. Özelliklerine göre lityum, karbon, sodyum, sülfür gibi maddeler eklenerek de üretilir. Pil içeriğinde en çok çinko ve karbon maddeleri yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri