Resmî Gazete'de yayımlanan karara göre, döviz bozdurma bürolarında
100 dolar üstü işlemlerde kimlik ibrazı zorunlu
Daha önce bu hüküm "tüm işlemler" şeklinde uygulanıyordu. Bundan sonraki süreçte 100 doların altındaki işlemlerde kimlik ibrazı zorunluluğu kaldırılmış oldu.
Yani, şirket veya gerçek kişiler dövizlerini bozdururken herhangi bir vergi ödemeyecek; banka veya döviz bürolarından döviz alırken binde bir vergi ödeyeceklerdir.
“Satışta, döviz bozdurmada vergi yok. Alırken bütün bankalarda olduğu gibi döviz bürolarında da binde 2 vergi alınıyor.
2019 yılında çıkarılan karar ile kuyumcuların döviz alım satımı yasaklanmıştır. 🛑Bu sebeple kuyumculardan dolar satın almak yasal değildir. Yetkisiz olarak döviz alımı ve satımı yapan kuyumcular hakkında yasal işlem ve para cezası uygulanır.
İlgili 33 soru bulundu
En karlı döviz işlemi kamu bankalarında yapılmaktadır. Bozdurma işlemi ile birlikte dövizi geri alma işlemi içinde yüksek fark olmaması nedeniyle kamu bankaları tercih edilmelidir.
Dolar satışı, yetkili müesseseler aracılığıyla yapılır. Bakanlık tarafından yetkilendirilmemiş kurumların döviz alım satım yapma yetkisi yoktur. Banka ve döviz bürolarından döviz alım satımı yapabilirsiniz. Banka ve döviz büroları Merkez Bankasının belirlediği kur üzerine komisyon ekleyebilirler.
Alınan karara göre altın, dolar, euro alımı işlemlerinde uygulanan yüzde 1'lik vergi binde 2'ye çekildi. Örnek olarak bankadan 1000 dolar alırken ödenen 10 dolarlık vergi 2 dolara geriledi. Aynı şekilde 1000 liralık altın alımına ödenen 10 liralık vergi de 2 lira olarak uygulanacak.
2020 senesinde toplam altın satış değerinin % 1'i kadar vergi karşılanmıştır. Döviz kambiyo vergisi, bankalar, yetkili finansal kuruluşları ve döviz büroları tarafından yasalar kapsamında, döviz satışlarında alınan vergi çeşididir. Önceki yıllarda %0,1 olarak uygulanan vergi oranı, 2020'de %1 olarak güncellenmiştir.
Döviz bozdurulduğunda herhangi bir komisyon ödenmiyor.
İzinsiz döviz alım satım faaliyetinde bulunmak öteden beri kambiyo mevzuatına aykırılık teşkil etmektedir.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, 12 Ekim'de terörizmin finansmanını engellemek ve kur manipülasyonun önüne geçmek için döviz bürolarındaki alım satım işlemlerinde kimlik ya da pasaport ibraz etme zorunluluğu getirmişti. Geçtiğimiz hafta yapılan bir düzenleme ile de 100 dolar altındaki işlemlerde bu zorunluluk kaldırıldı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Döviz bürolarındaki tüm işlemlerde kimlik tespiti zorunluğu getirdi. Düzenlemeyi Bloomberg HT yayınında değerlendiren Emtia Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, artık 1 dolar ya da 10 dolarlık alım satım işlemi bile olsa döviz bürolarında kimlik bilgilerinin verilmesi gerektiğini söyledi.
Resmî Gazete'de yayımlanan karara göre, döviz bozdurma bürolarında 100 ABD Doları veya üzeri işlemlerde kimlik tespiti zorunlu hale getirildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliği, Resmî Gazete'de yayımlandı.
Döviz alım satımı işlemlerinde vergi kimlik numarası tespitini gerektiren tutar sınırı 3 bin dolardan 5 bin dolara çıktı. Ayrıca, suç gelirlerinin aklanmasının önlenmesi amacıyla kimlik tespiti gerektiren para transferinde ise sınır 10 bin TL artırıldı.
Ancak, bedelin döviz cinsinden belirlenmesi ve dövizin ödeme tarihindeki YTL karşılığı olarak mal, hizmet ya da ücret tutarının ödenmesinde yasal bir engel yok. Burada yasak olan, bedel olarak döviz kabul etmektir. Kambiyo suçu işlemek istemeyenlerin, bundan böyle döviz olarak tahsilat yapmamaları gerekiyor.
100 ABD Doları = 2.703,3400 TL
Döviz bürosu ya da bankalar üzerinden gerçekleştireceğiniz ABD Doları bozdurma ve Türk Lirası ile ABD Doları satın alma işlemlerinde 100 ABD Doları Fiyatı üstte belirtilen fiyatlar ile değişiklik gösterebilir.
Buna göre 100 ABD Doları alacak kişi için bu tutarın binde 2'si olan ABD Doları karşılığı TL cinsinden BSMV, satışı yapan kurum tarafından işlem esnasında hesaplanarak alıcıdan alış tutarına ek olarak tahsil edilir.
Dolar bugünkü alış kuru 27,09 TL, satış kuru 27,11 TL'dir. Dolar kuru en son 21 Eyl 2023 - 17:03 tarihinde güncellenmiştir. Bu Dolar kuru verileri doğrultusunda 100 Dolar 2.711,00 Türk Lirasına karşılık gelmektedir.
Eğer Türkiye'da senede 10,000 TL kazanıyorsanız, toplam verginiz 1,576 TL olacaktır. Yani, net maaşınız yıllık 8,424 TL, aylık 702 TL olacaktır. Ortalama vergi oranınız 15.8% ve marjinal vergi oranınız 15.8% olacaktır.
saat başına başına 144 TL yıllık ne kadar eder? Eğer Türkiye'da senede 300,000 TL kazanıyorsanız, toplam verginiz 122,777 TL olacaktır. Yani, net maaşınız yıllık 177,223 TL, aylık 14,769 TL olacaktır. Ortalama vergi oranınız 40.9% ve marjinal vergi oranınız 49.8% olacaktır.
Eğer Türkiye'da senede 1,000,000 TL kazanıyorsanız, toplam verginiz 411,016 TL olacaktır. Yani, net maaşınız yıllık 588,984 TL, aylık 49,082 TL olacaktır. Ortalama vergi oranınız 41.1% ve marjinal vergi oranınız 41.8% olacaktır. Bu marjinal vergi oranı, ek gelirinizin bu oranda vergilendirileceği anlamına gelir.
Öncelikle bankalar ve bankalarda yapılan döviz işlemlerine göz atacak olursak tüm bankalarda döviz alma ve döviz bozdurma işlemleri yapabilirsiniz. Elinizde ne kadar döviziniz olursa olsun, karşınıza ilk çıkan banka şubesine girebilirsiniz.
Müşterisi olunan bankanın döviz özellikli ATM'si tercih edilir. ATM üzerinden döviz işlemleri menüsüne giriş yapılır. Hangi döviz türü bozdurmak isteniyorsa o seçilir ve banka döviz kurunu gösterir. Gösterilen kur dövizin alınacağı TL fiyatıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri