Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün yaptığı açıklamada "2021-YKS'de sınava giren adaylardan TYT puanı 200 ve üzeri olan ve bu puanı kullanmak isteyen adaylar, 2022-YKS'de bu puanlarını son kez kullanabileceklerdir. Bu yıldan sonra bu uygulama geçerli olmayacaktır." demişti.
YKS GEÇEN SENENİN PUANINI KULLANABİLİR MİYİM? YKS'de geçen senenin puanının kullanılması uygulaması yoktur. Adaylar, sınav puanını yalnızca sınava girdiği yıl kullanabilir.
Bir sene önceki YKS puanı ile bir yükseköğretim programına yerleştirilen veya özel yetenek sınavı sonucu kayıt olan adaylar, bir sonraki sene YKS puanları ile bir yükseköğretim programına yerleştirilirken OBP'ye uygulanacak katsayılar yarıya düşürülecektir.
YKS PUANI KAÇ YIL KULLANILIR? Yalnızca Temel Yeterlilik Sınavı 2 yıl süresince geçerli olmakta. TYT puanın 2 yıl boyunca geçerli olması şartı ise 200 puanın üzerinde bir puan alınmasıdır. YKS, AYT oturumunda ise geçerlilik süresi 1 yıla indirgenmiş olmakta.
Cevap: Bir önceki senenin TYT puanını sınava girmeden kullanmak için aday işlemleri sayfanızdan YKS' ye başvuru yapmalısınız. Başvuru esnasında sınava girmek istemediğinize dair olan kısmı işaretleyerek başvuru işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz. 2022 yılı için başvuru ücretiniz 30 TL olarak belirlenmiştir.
İlgili 41 soru bulundu
TYT'den alınan 200 ve üzeri puanların, bir sonraki YKS sınavlarında kullanılabilmesi uygulaması da 2022 yılı itibarıyla kaldırıldı. Yani 2023 yılında alınan TYT puanı, 2024 yılı AYT ve YDT sınavlarında geçerli olmayacak, adayların bu sınavlara katılabilmesi için yeniden TYT sınavına girmesi gerekecektir.
YKS puanı ile bir programa yerleştirilen adayın puanı her sene düşmez. Sadece yerleştirilen yılın bir sonraki yılında puanı düşer. Örneğin, 2023 yılında sınava girip tercih yaparak bir bölüme yerleştim, 2024 yılında sınava girdiğimde diploma puanım yarı yarıya düşecek.
Ek puanlı yerleştirme hakkı meslek lisesi mezunlarına tanınmaktadır. Bu ek puanlı sonuç hesaplanırken öğrencinin okuduğu lise ve bölümle ilgili tercihler yapması hâlinde sahip olacağı puandır. Öğrencinin okuldan alacağı puan yalnızca okunan bölümle alakalı tercihler yapması hâlinde verilir.
Eğitim & Kariyer konusunda 5,9b cevap paylaştı. Merhaba, ortaöğretim başarı puanı yani kısaca obp, her yıl geçerli yani geçerlilik süresinin bitmesi gibi bir durum şu an için söz konusu değil. Hiç tercih yapmadıysanız mezun olduğunuz senenin hiçbir önemi yok. Diploma notuna göre sınavda size okul puanı gelecektir.
Eski ek puan uygulamasında aday ek puanlı YGS –LYS puanları ile 4 yıllıkları tercih edebiliyordur. Bu uygulama tüm meslek ve imam hatip liseleri ve bölümleri için geçerlidir.
Diploma notunuz üzerinden hesaplanan diploma puanınız yerleştirildikten sonra yeniden sınava girmek istediğiniz ilk yılda %50 oranında azalır. 2022 - 2023 öğretim döneminde sınava giren ve yerleştirilen bir aday 2023-2024 döneminde sınava tekrar girerse puan hesaplamasında diploma puanı %50 azalır.
Sınav puanına ortaöğretim başarı puanı hesaplanarak eklenir ve ortaya yerleştirme puanı çıkar. YKS yerleştirmelerinde puanını kullanılarak tercih yapılır. Üniversite tercihleri yapılırken "Yerleştirme Puanları" esas alınacak olup "Sınav puanları" kısmında bulunan rakamlar, alınan ham puanı göstermektedir.
YKS TERCİH YAPARKEN OKUL PUANI KAÇ YIL GEÇERLİ? Yalnızca Temel Yeterlilik Sınavı 2 yıl süresince geçerli olmakta.
İşte detaylar... 2023 YKS TERCİH YAPIP GİTMEZSEM PUANIM DÜŞER Mİ? ÖSYM'nin resmi internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, tercih ettiğiniz bölümlerden herhangi birine yerleşemezseniz okul puanınız düşmez.
Tercih bildirim işlemini tamamlayan adaylar, "Tercih Süresi" içerisinde ais.osym.gov.tr internet adresinden tercihlerinde değişiklik yapabileceklerdir. Tercihlerinde değişiklik yapmak isteyen adaylar, bu işlemi elektronik ortamda yapacaklardır. Tercih iptali yapılmaz.
AYT'ye girmeyen ve yalnızca TYT oturumuna katılanlar tercih yapabiliyor. Tercihini sadece TYT olarak belirleyenler, TYT puanı ile 2 yıllık önlisans bölümleri üzerinden tercih yapabiliyor. 2 yıl öğrenim süreci bulunan bölümlere sadece TYT'ye girerek tercih yapılabilir.
İşte detaylar... TERCİH YAPTIM AMA YERLEŞEMEDİM OKUL PUANIM DÜŞER Mİ? Tercih ettiğiniz bölümlerden herhangi birine yerleşemezseniz okul puanınız düşmez. Ancak tercihlerinizden herhangi birine yerleşirseniz, okula kayıt yaptırmasanız dahi puanınız düşer.
Öğrencilerin sınav puanı olmazsa ya da puanı yetersiz olursa yerel yerleştirmeyle yani adrese göre bir liseye yerleşebiliyor. Okul puanına göre öğrenciler adreslerine yakın okulları ya da komşu ilçelerden sınavsız öğrenci kabul eden okulları tercih edebiliyor.
TYT'nin katkısı % 40'dır.
İkinci ek yerleştirmede, genel yerleştirme ve birinci ek yerleştirmede yerleşemeyen adaylar ile TYT puanı en az 140 olan adaylar ve AYT/YDT puanı en az 170 olan adaylar tercih yapabilecek.
Ek yerleştirmede tercihler puanlara göre yapılmalı!
Fakat ek yerleştirmede bu mümkün değil. Puana bakıyoruz. Çünkü kendi puanımıza denk ya da kendi puanımızdan daha düşük yerleri tercih etmemize ancak sistem izin verebiliyor.
Ek puanlar, ağırlıklı ortaöğretim başarı puanının Tablo-2.C'de gösterilen katsayılarla çarpılmasıyla elde edilecek ve yerleştirme yapılırken Y-ÖSS puanlarına ayrıca katılacaktır.
2023 ÜNİVERSİTE BARAJI KALKTI MI? 8 Mart Çarşamba günü ÖSYM YKS başvuruları başladı. Geçtiğimiz yıl üniversite sınavlarındaki baraj puanı kaldırılmıştı. Bu yıl da yeni bir açıklama yapılmadığı için uygulama devam edecek, yani baraj puanı uygulanmayacak.
2023 YKS, geçen yıla göre daha seçici bir sınav oldu. Sonuçlar 20 Temmuz'da açıklanacak. Adayların başarı sıralamaları 2022'ye göre daha üst sıralarda olacak.
SAYISAL TERCİHİ YAPACAK ADAYLAR
“Sayısal puan türündeki adaylar başarı sıralarının yüzde 50 üstünden tercihleri oluşturmaya başlamalı ve yüzde 100'ün de altına kadar inmeliler. Örneğin 100 bininci sıralamadaki bir aday 50 binlerden tercihlerini oluşturmaya başlamalı ve 200 bine kadar inmeli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri