Eski Türkçe āy “gök cismi ve süre birimi” sözcüğünden evrilmiştir. “ilgi, kaygı, dilek, üzüntü ünlemi” ünlemidir.
Eski Türkçede güneş, gün anlamlarında kullanılmış olan kün ismi Türkiye Türkçesinde k>g değişmesiyle gün (TS: 809) şeklinde kullanılmaktadır.
Eski Türkçe yultuz veya yulduz “yıldız” sözcüğünden evrilmiştir. Daha fazla bilgi için yalım maddesine bakınız. Karş. Eski Türkçe yula, Moğolca zula "ışık, kandil".
Zeynep Korkmaz ise Türkiye Türkçesi Grameri'nde açıklamayı genişçe yapmıştır:29 “§ 34. +Ay : +Ay eki yön gösteren kuzey ve güney kelimelerinde görülen bir ektir. Söz konusu kelimeler Azerbaycan ve Türkmen Türkçelerinde de var olduğu için +Ay ekini eski bir ek olarak kabullenmek gerekir.
Sözcük, Türkçeye Farsça "saygı veya ibadet amacıyla yere kapanma, temenna" ile "İslami ibadet biçimi" anlamlarına gelen نماز (namâz) kelimesinden ödünçlenmiştir. Farsça sözcük, Orta Farsça "saygı gösterme, yere kapanma, dua" anlamındaki 𐭥𐭮𐭢𐭣𐭤 (namāz) kelimesinden evrilmiştir.
İlgili 22 soru bulundu
Ezan (Arapça: الأذان), İslâm dininde namaz vaktinin geldiğini insanlara bildirmek için yapılan çağrıya verilen isimdir. Ezân-ı Muhammedî olarak da adlandırılır. Ezan okuyan kişiye müezzin denir. Arapça'da "duyuru, ilan, çağrı" anlamlarına gelen "adhan" sözcüğünden Türkçeye geçmiştir.
Salat kelimesi Hz peygambere saygı göstermek ve onun hürmetine dua etmek anlamında kullanılmaktadır. Salat Ne Demektir? Salat kelimesi Arapça kökenli bir kelime olup Hz peygamberin adı anıldığında ona selam verilerek onun hürmetine dua etmek anlamına gelen bir kelimedir.
Eski Türkçe āy “gök cismi ve süre birimi” sözcüğünden evrilmiştir.
nişan - Nişanyan Sözlük. Farsça ve Orta Farsça nişān نشان “iz, işaret, alamet, simge” sözcüğünden alıntıdır.
Etimoloji veya kökenbilim, sözcüklerin köklerini, hangi dile ait olduklarını, ne zaman ortaya çıktıklarını, ilk olarak hangi kaynakta kayıt altına alındıklarını, ses ve anlam bakımından geçirdikleri dönüşümleri inceleyen bilim dalıdır.
Sitâre, Farsça “yıldız” demektir.
Kuyruklu yıldız ya da kirlikartopu, Güneş'in yakınından geçerken ısınarak gaz açığa çıkarmaya başlayan, buzlu, küçük Güneş Sistemi cisimleridir. Bu gaz çıkışı, görünür bir atmosfer veya koma ve bazen de bir kuyruk oluşturur.
: Çok başarılı olup herkesin dikkatini çekecek duruma gelmek, ün kazanmak.
“Günün sabahtan akşa- ma kadar süren aydınlık bölümü”.11 Eski Türkçede tün “gece” kelimesinin zıd- dı olarak kullanılmıştır.
Babil ve Asur'da Ay tanrısı olarak tapılan Sin, Sümer mitolojisindeki Nannanın karşılığıdır. Kaderin tanrısı olarak da anılan Nanna, Enlil ve Ninlil'in oğludur. Nanna Sümerce "ışık" veya "aydınlatıcı" mânâsına gelir.
gün - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe él kün “ülkeler, dünya” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe él “devlet, ülke” sözcüğünden türetilmiştir.
Eski Türkçe çeçek “çiçek” sözcüğünden evrilmiştir. Önseste /ç/ etkisiyle sesli incelmesi görülür. Moğolca çeçeg (aynı anlamda) Türkçeden alıntıdır.
aydın - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe aydıŋ “ay ışığı, ışık, nur” sözcüğünden evrilmiştir.
deniz - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe teŋiz “büyük göl, deniz” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe teŋ “denk, eşit” sözcüğünden türetilmiştir.
Kelime, Farsça "dördüncü gün" anlamına gelen Farsça: چهارشنبه çahâr şenbe'den gelir. Türkçede geçen en eski kullanılışı Codex Cumanicus'taki çahar-şanbe [çaar sanbe] şeklidir. Çarşamba gününe Eski Türkçede "törtünç" (dördüncü) denir.
Ay Kelimesinin Eş Anlamı Olan Sözcükler
Kamer ve ay aynı anlamı ifaden eden kelimelerdir.
İbn Fâris gibi bazı dilcilerse namaz manasına gelen 'salat'ın, 'salaytu'l- ûde/sopayı yumuşattım' cümlesindeki sopayı/değneği yumuşatma anlamına gelen 'salaya/ﻲﻠﺻ'dan geldiğini söylemiştir.
Bu ıskat namaz, oruç, kurban, adak, kefâret gibi ibadet ve borçları ifa etmeden ölen bir kimseyi bu borçlarından kurtarmak için fakirlere fidye ödenmesi işlemini ifade eder. Literatürde daha çok namaz ve oruç borcunu düşürme anlamına gelen ıskāt-ı salât ve ıskāt-ı savm terimleri kullanılır.
Allah'ın salâtı; O'nun kulunu bağışlaması, merhamet etmesi, Râsûlü için ise onu melekût âleminde övmesi anlamlarına gelir. Meleklerin, insanların salâtı hem dua hemde ibadet anlamında kullanılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri