Türkçe karşılığı aranan kelimelerden biri de mektep'tir.
Etimoloji. Okul sözcüğü Türkçe "okumak" kökünden, muhtemelen Fransızca école 22 Ekim 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (ekol) sözcüğüne benzetilerek, serbest çağrışım yöntemiyle türetilmiştir.
Okul kelimesinin Türk Dil Kurumu tarafından anlamı her türden öğretim ile eğitim faaliyetlerinin yapıldığı mekan olarak ifade edilmektedir.
(Arapça: الكتَّاب Kottāb ) (Arabic: “school”), ilkokul anlamına gelen Arapça sözcüktür.
Eski Türkçe okı- “çağırmak, seslenmek, (yazı) seslendirmek” fiilinden evrilmiştir. Karş. Eski Türkçe okınç "çağrı, çağırma". Fiilin orijinal anlamları şiir okumak, şarkı okumak, meydan okumak deyimlerinde korunmuştur.
İlgili 32 soru bulundu
Darülfünun (Osmanlıca: دار الفنون), Arapça dar (yer, yurt) ve fünun (fenler) sözcüklerinden türetilmiş, "üniversite" anlamında kullanılan bir sözcüktür.
Eski Türkçe Kenç “genç, yavru, çocuk” Kelimesinin Kökeni Üzerine Düşünceler.
1. görüş: Okul kelimesi, Türkçe oku- fiiline “-l” fiilden isim yapma eki getirilerek türetilmiştir. 2. görüş: Bu kelimenin Türkçe oku- fiili ile ilgisi yoktur; Fransızca ekol (ecole) kelimesinin Türkçeye aktarılmış şeklidir.
Osmanlı'da ilköğretim seviyesindeki Sübyan okullarına "mekteb" veya "küttab", yoksul çocuklar için açılanlara ise "küttab-ı sebil" veya "mekteb-i sebil" de denilmekteydi. Küttab veya mekteb, aynı anlamda olup "yazı öğretilen yer" anlamına gelmektedir.
Eğitim, öğretim kurumu anlamında kullanılmakta olan okul kelimesinin anlamdaşları; 'mektep' olarak belirtilmiştir.
Sözcük, Antik Yunanca σχολή (skhole; okul) ve ἀρχή (arkhe; yönetici) sözcüklerinin birleşiminden türetilmiştir.
Belirli bir eğitim veren kurumların tarihi çok eskiye dayansa da modern anlamdaki okulun mucidi Amerikalı Horace Mann olarak kabul edilmektedir.
öğrenci - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi öğren- fiilinden Yeni Türkçe +çI ekiyle türetilmiştir.
Sözcükte ünlü harf sayısı kadar hece vardır. okul → İki ünlü var iki heceli kelime.
Mektep kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. "Maktab" kelimesinden türetilmiştir ve "okul, öğrenim yeri" anlamına gelir.
Okul sözcüğü yerine en çok tercih edilen eş anlamlı sözcük mektep sözcüğüdür.
Mekâtib-i Rüşdiye: Ortaokul. Mekâtib-i İ'dâdiye: Lise. Mekâtib-i Âliye: Yüksekokul.
Sultani, ilk kez II. Mehmed döneminde bastırılmış yaklaşık 3,45 gram ağırlığında klasik Osmanlı altın parasıdır. Halk arasında "altın" olarak da bilinmektedir. Osmanlı İmparatorluğu'nda uzun süre ayarı ve ağırlığı değiştirilmeden II. Mahmud dönemine kadar kullanıldı.
Sıbyan Mektepleri
1 Osmanlı Devleti'nde başlıca ilköğretim kurumları olan sıbyan mektepleri İslamiyet'in ilk yıllarında Kuran'ı öğretmek ve okutabilmek amacıyla açılmıştı. Zaman içerisinde bu okullar Türk eğitim sisteminde yerini almıştır.
Öğretmen kelimesi Eski Türkçedeki "öğretmek" fiiliyle ilgili bir köke sahiptir. Türkçe Batı dillerinden geçen 'adam, insan' demek olan "-man, men" kelimesinin öğretmek fiiline eklenmesi ile isimleştiği düşünülür.
Lise sözcüğü, Türkçeye Fransızca olan lycée sözcüğünden geçmiştir.
Şu durumda eğitim kelimesi elbette eğit- fiilinden türetilmiştir. Eğit- fiili ise Eski Türkçedeki igit- fiilidir.
Bir görüşe göre Orhun Yazıtları'nda Türük <-- tür + ök. Tür kelimesi burada "birlikte yaşayan, aynı inancı paylaşan boylar", ök kelimesi ise "tanrıya bağlılık, ondan gelmiş olunduğuna inanmışlık" anlamına gelmektedir. Yani "tanrıya inanan boylar" anlamına gelmektedir.
Türk adının Türkçede “türemek” fiilinden çıktığı, “türe”, “töre” kelimesiyle bağlantılı olduğu ve “yaratılmış”, “yaratık” anlamında kullanıldığı ortaya konulmuş durumdadır. Bu anlamını Türk kültür çevresinde yoğun olarak görülen kurttan türeme anlayışı da doğrulamaktadır.
"Genç" kelimesi ne anlama gelmektedir ❓ 🔎 Farsça ➡️ "Hazine" demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri