yüzde 81.2, ananas yüzde 44, ıspanak yüzde 37.2, bakır için sarımsak yüzde 33, avokado yüzde 21 ve üzüm yüzde 19.7, iyot için maydanoz yüzde 9, dereotu yüzde 2.2 ve havuç yüzde 2, demir için ıspanak yüzde 56.3, tere yüzde 28.8 ve bezelye yüzde 18.6, selenyum için dereotu yüzde 4.9 ve sarımsak yüzde 3.6, çinko için ...
Diyette yasaklanan, sadece iyotlu tuzdur. Diyet, tuzla değil iyotla ilgilidir. Bu nedenle tuzsuz bir diyet yapmanıza gerek yoktur. Yemeklerinizde, iyotsuz tuz kullanabilirsiniz.
Patlıcanda A, B1, B2, B3, B6 ve C vitaminleri bulunur. Yağ ve lif de içeren patlıcanda fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, bakır, iyot, çinko mineralleri vardır.
Yaygın olarak tüketilen meyvelerden biri olan elma, iyi miktarda iyot içerir. 100 gramlık bir elma yaklaşık 11 mikrogram iyot içeriğine sahiptir.
İlgili 30 soru bulundu
B1, B2, C, A ve E vitaminlerini içeren muz, potasyum, demir, kalsium, fosfor, sodyum ve iyot açisindan da çok zengindir.
Sebzelerden ıspanak, şalgam, pazı, kabak, sarımsak ve kuru fasulye bol miktarda iyot içerir. Meyve olarak çilek de bulunan iyot, süt ve süt ürünlerinden de temin edilebilir.
Soğan özellikle A vitamini , C ve B vitaminleri açısından önemli bir kaynaktır. Ayrıca kükürt, iyot, kalsiyum, demir, folat, magnezyum, fosfor, potasyum ve antioksidanlar açısından da zengindir.
YOĞURT, SÜT VE PEYNİR: Süt ve süt ürünleri iyot bakımından zengindir. Bir kase yoğurt günlük iyot ihtiyacının yaklaşık %60'ını, 1 bardak süt %40'ını, 1 yumurta %20'sini karşılar.
Özellikle yumurta ve patates, iyot açısından zengin besinler arasında yer almaktadır.
İyot içeren besinler:
Deniz ürünleri. Lahana, şalgam, havuç, turp, ıspanak, pazı, sarımsak.
Hayvansal başka bir besin olan yumurta da iyot içermektedir. 1 yumurta günlük ihtiyacın yaklaşık %20'sini karşılayabilmektedir.
Analiz sonuçları ortalama olarak şu şekilde saptanmıştır: Su oranı %3,33, yağ oranı %32,55, peroksit sayısı 3,43 meq g O₂/kg yağ, serbest yağ asitleri (Oleik asit cinsinden) %0,42, iyot sayısı 105 g iyot/100g yağ, sabunlaşma sayısı 191 mg KOH/g yağ ve kınılma indisi 20°C'de 1,468'dir.
Ceviz kabuklarının bariyerleri, insan vücudunun normal işleyişi için gerekli olan büyük miktarda iyot özelliğine sahiptir. İyot eksikliği tiroid bozukluğu, göğüs hastalıkları, uterus, prostat, diyabet gibi birçok hastalığın gelişimine yol açabilir.
Meyve ve sebzeler: İyot bulunan besinler arasında meyve ve sebzeler de bulunur. Meyveler arasında muz ve çilek, sebzelerde de kuru fasulye, ıspanak, sarımsak, kabak, patates, pazı, şalgam ve soya fasulyesi bulunur.
Ayrıca karnabahar iyot bağlayan bir sebze olduğundan özellikle hipotiroidi hastası kişiler tarafından tüketim miktarına ve sıklığına dikkat edilmelidir.
İşte anlattıkları: Sıklıkla gündeme getirilen ve çok yararlı olduğu söylenen kaya tuzu, Himalaya tuzu gibi tuzlarda yeterli miktarda iyot yoktur ve yüksek oranda sodyum mevcuttur.
Sofra tuzu % 98 sodyum klorür, %2 topaklaşmayı önleyici (soyum alüminosilikat veya magnezyum karbonat) ve potasyum iyodidden oluşur. Deniz tuzu, sofra tuzuna göre biraz daha fazla iyot, potasyum, demir ve çinko içerir.
Çinko, kalsiyum, antioksidan, A ve D vitaminleri bakımından zengin olan yumurta özellikle iyi kaynatıldığında son derece besleyici bir gıda olmasıyla birlikte içermiş olduğu iyot miktarıyla da önemini artırıyor. 1adet haşlanmış yumurtanın iyot miktarı 12 mikrogram, kalori değeri 78 kaloridir.
Bir ay boyunca her gün soğan tüketen kişilerin kemik yoğunlukları, tüketmeyenlere oranla yüzde 5 daha fazla. Anti-inflamatuar özellikleri yüksek olan soğan, kötü kolesterolü de azaltır. Düşük kolesterol seviyesi de kalp sağlığı için iyidir. Ayrıca kardiyovasküler hastalık riskini de azaltır.
Özellikle ayak ve vajinal mantarlarda iyot kullanımı oldukça faydalıdır. Anti kanser özelliği vardır.
Sonuç olarak tiroid bezinde hiçbir problemi olmayan, ailede tiroid kanseri öyküsü olanlarda veya tiroid bezi az çalışanlarda iyotlu tuz, tiroid bezi oldukça büyük ve tiroid hormonları fazla olanlarda ise iyotsuz tuz kullanılmalıdır.”
Doğal Deniz Tuzu
İyotlu sofra tuzu kadar olmasa da az miktarda doğal iyot içermektedir. Genellikle sofra tuzundan çok daha az rafine edilir ve hem ince hem de kaba çeşitlerde bulunur. Deniz tuzları daha birçok faydalı mineral içerir ve insan için daha fazla lezzetlidir.
Hashimoto hastalığı ve Graves hastalığı gibi otoimmün tiroid bozuklukları iyot takviyesinden kaçınmalıdır. İyottan aşırı duyarlı olan kişilerde iyot kullanımından da kaçınılmalıdır. Çok yüksek bir iyot alımı hipertiroidizme neden olabilir. İyot alerjisi alerjik reaksiyona neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri