yeşil - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yaşıl “yaş bitki rengi” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yaş “körpe, taze, nemli, yeşil” sözcüğünden Eski Türkçe +Il² ekiyle türetilmiştir.
9- yeşil: Türkçe'deki "yaş" (diri) sözcüğünden geliyor. Anlam genişlemesiyle, "diri, yeşil bitki"den benzetilerek renk ismi yapılmış. Yeşermek, yeşil, yeşim (taş), yaş (ömür) hep "yaş" kökünden gelmektedir.
Yeşil Türkçe bir sözcüktür. "Taze, diri" anlamındaki "yaş"tan (yaş meyve ve sebzelerin rengi) önce yaşıl sonra yeşil olarak bugüne ulaşmıştır.
aydın - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe aydıŋ “ay ışığı, ışık, nur” sözcüğünden evrilmiştir.
[1-3] Eski Türkçe Türkçenin en eski yazılı belgesi olan 8. asırdan kalma Orhun Yazıtları'nda kara kelimesine sekiz yerde "fakir veya sıradan halk, avam", üç yerde "siyah renk" anlamında sıfat olmak üzere toplam 11 defa rastlanır.
İlgili 27 soru bulundu
Türk mavisi anlamına gelen turkuaz kelimesi kullanılmadan önce, Farsça 'piruze' kelimesinden alınan 'firuze' kelimesi kullanılmaktadır.”
(ﻛﻼّ) ünl. (Ar. kellā) Hiçbir vakit, kat'iyen, asla: “Hâşâ ve kellâ.”
Eski Türkçe āy “gök cismi ve süre birimi” sözcüğünden evrilmiştir. “ilgi, kaygı, dilek, üzüntü ünlemi” ünlemidir.
Eski Türkçe kop- “çıkmak, harekete geçmek” fiilinden evrilmiştir. Esasen "çıkmak" anlamında geniş kapsamlı bir eylem iken, modern kullanımda dar bir anlam alanına sıkışmıştır. "Çıkma" anlamı gönlünden kopmak, ödü kopmak "sesi çıkmak", kıyamet koparmak gibi deyimlerde korunur.
“Günün sabahtan akşa- ma kadar süren aydınlık bölümü”.11 Eski Türkçede tün “gece” kelimesinin zıd- dı olarak kullanılmıştır.
kartal - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe kartal “aklı karalı, karaya çalan renk” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe kara tal veya kara tar sözcüğünden evrilmiştir.
Eski Türkçe sarıġ “soluk renk, sarı” sözcüğünden evrilmiştir. Karş. Moğolca sira "sarı renk, safra, öd". Saz benizli deyimindeki Türkiye Türkçesi saz, aynı sözcüğün varyant telaffuzudur.
Mavi sözcüğü Arapça "su gibi" anlamına gelen Ma'i sözcüğünden Türkçeye geçmiştir. Kâşgarlı Mahmud'un 1073 yılında Araplara Türkçe öğretmek için yazdığı sözlük olan Divân-ı Lügati't-Türk adlı yapıtında çaqır (çakır) ve gök (kök) sözcükleri mavi anlamında kullanılır.
Eski Türkçe çeçek “çiçek” sözcüğünden evrilmiştir. Önseste /ç/ etkisiyle sesli incelmesi görülür. Moğolca çeçeg (aynı anlamda) Türkçeden alıntıdır.
Sözcük, Türkçeye Farsça "saygı veya ibadet amacıyla yere kapanma, temenna" ile "İslami ibadet biçimi" anlamlarına gelen نماز (namâz) kelimesinden ödünçlenmiştir. Farsça sözcük, Orta Farsça "saygı gösterme, yere kapanma, dua" anlamındaki 𐭥𐭮𐭢𐭣𐭤 (namāz) kelimesinden evrilmiştir.
Kelime, Farsça "dördüncü gün" anlamına gelen Farsça: چهارشنبه çahâr şenbe'den gelir. Türkçede geçen en eski kullanılışı Codex Cumanicus'taki çahar-şanbe [çaar sanbe] şeklidir. Çarşamba gününe Eski Türkçede "törtünç" (dördüncü) denir.
(a. i. c. : kilSb) : köpek. (bkz. : seg). Dâ-ül-kelb : hak. kuduz hastalığı. kelb-i akür : kudurgan köpek.
eski- - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi eskil- “eskimek” fiilinden evrilmiştir. Bu fiil Eski Türkçe aynı anlama gelen eskir- fiili ile eş kökenlidir.
Dilimize Fransızcadan geçmiş olan kaput kelimesinin sözlük anlamı paltodur.
Eski Türkçede güneş, gün anlamlarında kullanılmış olan kün ismi Türkiye Türkçesinde k>g değişmesiyle gün (TS: 809) şeklinde kullanılmaktadır.
مهتابی Arapça ve farsça anlamları
ayaş(izah: ay ışığın andıran. ay ışığına oxşayan ışıq.)
dolunay - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe tōlun āy sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe tōlun “dolu, tam” sözcüğünden türetilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe tōl- fiilinden Eski Türkçe +In ekiyle türetilmiştir.
Kalye veya kalliye (Arapça: قلية ) yağda kavrulmuş etin içerisine çeşitli meyveler ve sebzeler katılarak yapılan yemeklere verilen addır.
Haşa kelimesi anlam olarak, herhangi bir durum ve davranışın asla, hiçbir zaman, katiyen kabul edilemeyeceğini anlatan bir kavram olmaktadır. Türk Dil Kurumuna göre haşa kelimesi, dine uygun olarak görülmeyen bir ihtimalden bahsederken kullanılan bir kelime şeklinde açıklanmaktadır.
قریحه Arapça ve farsça anlamları
قریحة ] (اِ.) طبع ، ذوق .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri