1.1-Taşıtta Tadilat Aranmayan ÖTV İstisnası Uygulaması Tadilat gerekmeyen istisna uygulamasında, engel sebebinin önemi yoktur. Görme, konuşma, ortopedik ya da işitme, zihinsel engel veya böbrek rahatsızlığı olanlar da bu uygulamadan yararlanabilir. Araçta herhangi bir özel tertibat şartı aranmaz.
Kimler yurt içinde ÖTV istisnasından (araçlar için) yararlanır?: 18 yaşını doldurmuş malul veya engellilerin bu uygulamadan yararlanabilmesi için engellilik derecesinin %90 veya daha fazla olduğuna dair engellilik sağlık kurulu raporuna sahip olması gerekir.
Mahkemeden ek bir “araç alım kararı” çıkarılarak, ÖTV muaf araç satın alınabilir. 2.Durumda - %90 ve altı ortopedik engelli bireylerin, engelli raporlarını engel durumuna göre alması gerekir.
Engelli Yolcular için ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) Muafiyeti
Devlet hastanesinden alınmış %90 ve üstünde engellilik derecesi olduğunu gösteren rapor (ağır engelli, zihinsel engelli veya süreğen hastalığı olup aracı kendisi süremeyecek durumda yolcu engelliler bu kapsamda değerlendirilir).
Malul ve engelliler; 2023 yılı için tüm vergiler dahil 1.004.200 TL altındaki ve sağlık raporundaki koşulları karşılayan; Motor silindir hacmi 2.800 cm³' altındaki tüm binek otomobil veya ticari araçları ÖTV muafiyeti ile satın alabilirler.
İlgili 28 soru bulundu
Engellilik yüzdesi, %90 ve üzerinde olmak şartı ile engelli bireyin üzerine araç alınabilir.
Fakat ÖTV muaflı araç alabilmek için bazı şartları yerine getirmen gerekir. Engelli bireyler, engellilik yüzdeleri %90 ve üzeri ise sıfır araç alırken ÖTV'den muaf tutulur. Dolayısıyla yüzde 90 özürlü raporu ile araba almak için ÖTV ödemek zorunda kalmazsın.
01.01.2023 itibari ile *7061 sayılı Kanun'la motor silindir hacmi sınırlaması kaldırılmıştır. 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren, engelliler tarafından alınan binek otomobilleri motor silindir hacmine bakılmaksızın ÖTV istisnasından yararlanabilecektir.*
Vergisiz cep telefonlarını sadece üniversite öğrenciler alabilecek. ÖTV ve KDV'siz cep telefonu imkanından tüm üniversite öğrenciler ile birlikte yüksek okul ve açık öğretimde de okuyanlar dahil olmak üzere toplamda 7 milyon kişi dahil olacak.
%90 ve bu oranın altında engellilik derecesi olan bireylerden ilk araç alımlarında ÖTV ödemesi alınmaz. Ancak engellilik derecesi %90'dan az olan görme engelli, zihinsel engelli, işitme engelli, kalp hastası ve böbrek hastası bireyler ÖTV avantajından faydalanamaz.
%90 altında engellilik oranına sahip kişiler yalnızca ortopedik rahatsızlıklara sahipse ve araçta tadilat yapılarak kendisi kullanması şartıyla araba alabilir. %90 altına kalanlar her ortopedik rahatsızlıkta yine alamazlar yönetmelikteki şartları sağlaması gerekir.
Rapor oranı %90 ve üzeri olan engelli bireylerin araçlarını; eşi, çocukları, kardeşleri, yakın akrabaları ve bünyesinde çalışan birinin kullanması mümkündür. 2023 yılı ile birlikte gelen yeni değişiklik ise, aracı kullanacak olan kişinin engelli birey ile aynı şehirde yaşaması gerektiğidir.
%90 ve üzeri engele sahip olan bireylerin engelli raporlarında “özel engelli aracını” kullanmaya engel bir durumlarının olmadığı belirtiliyorsa, özel araçlarını kullanabilirler. Bu bireyler %40 ve üzeri engelliliğe sahip bireyler gibi H sınıfı ehliyete sahip olmalıdır ve ÖTV'siz araçlarını satın alabilirler.
H sınıfı sürücü belgesi bulunup kendi aracını kullanan kişilerin özel donanımlı araçlarını, benzer sakatlığı bulunan ve H sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler de kullanabilir. Özel donanımı olmayan otomatik vitesli araçları herkes kullanabilir.
Ortopedik özür ibaresi, doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle, iskelet, kas ve sinir sistemindeki bozukluklar sonucu bedensel yeteneklerin çeşitli derecelerde kaybedilmesi nedeniyle alt ve üst ekstremite sakatlığını ifade eder.
Durumun bir an önce kabullenilerek sosyal ve eğitimsel yaşamın sürdürülmesi gereklidir. Bütün düzeltmelere rağmen iskelet, sinir sistemi, kas ve eklemlerindeki özürlerinden dolayı normal eğitim öğretim çalışmalarından yeterince yararlanamayan bireylere “ortopedik engelli bireyler” denilmektedir.
Öğrencilere vergisiz telefon imkânından yararlanabilmek için Türkiye'deki üniversitelerin herhangi birinde eğitim görüyor olmak gerekir. Ön lisans veya lisans düzeyindekileri kapsayan bu indirim, yüksek lisans, açık öğretim ve doktora öğrencileri için geçerli değildir.
1- Vergisiz teknolojik cihaz imkanlarından kimler faydalanabilir? Cihaz satın alma tarihi itibariyla 26 yaşından gün almamış Yükseköğretim öğrencileri faydalanabilir. Bu kapsama Açıköğretim öğrencileri dahil değildir.
Söz konusu düzenleme uyarınca; 1.500 TL'ye kadar olan cep telefonlarının tesliminde yüzde 25, bin 500 TL – 3 bin TL arasındaki cep telefonlarının tesliminde yüzde 40 ve 3.000 TL üzerindeki cep telefonlarının tesliminde ise yüzde 50 oranında ÖTV tahsil edilecek.
Bu konuda "3. derece yakınlar" vb. hiç bir kısıtlama kalmadı. H sınıfı sürücü belgesi bulunup kendisi araç kullanan kişilerin özel donanıma sahip araçlarını kendileri ve bir de benzer sakatlığı bulunan H sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler kullanabiliyor.
Yüzde 40 engelli raporuna sahip bir vatandaş yalnızca kendi kullanacağı araçlar için indirimden faydalanabilirken yüzde 90 engelli raporuna sahip vatandaşların yakınları da bu indirimlerden faydalanabilir. Diğer yandan yüzde 40 ve 90 engel raporu olanlar, Özel Tüketim Vergisi ödemeden araç sahibi olabiliyor.
Öncelikle bu soruyu yanıtlayarak başlayalım. Engellilerin ÖTV'siz araç alabilmeleri için %40 ve üzeri engelli raporuna sahip olmaları gerekir.
Engelli sağlık kurulu raporu almak için öncelikle MHRS (Alo 182 ve MHRS Mobil) üzerinden randevu alınması gerekmektedir. 2. Randevu tarihinde Sağlık Kurulu biriminde rapor için başvuru yapan hasta, kullanım amacına yönelik hazırlanan özel dilekçe formunu doldurmalıdır.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ÖTV Kanunu'nun 7/2. maddesine göre engel derecelerine bağlı olarak özel tüketim vergisi indiriminden yararlanabiliyor. Kanunda belirtilen maddelere göre taşıt alırken ÖTV indiriminden yararlanmak isteyen engelli kişilerin en az %40 engel derecesine sahip olması gerekiyor.
Gençlere vergisiz cep telefonuna ilişkin Hürriyet gazetesinin aktardığına göre, Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ise şu açıklamalarda bulundu: “ÖTV ve KDV'siz cep telefonundan, üniversite öğrencilerinin tamamı gelirlerine bakılmaksızın, yüksek okul ve açıköğretimde okuyanlar dahil, 7 milyon öğrenci yararlanacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri