Ağırlıklı olarak et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri tüketirler, fakat sebze ve meyve yetiştirmesini de bilirlerdi. Tahıllar ve meyvelerden içkiler yapar, bayram ve kutlamalarda yüz yüze bakıp şarkılar söyleyerek kupa tokuştururlardı. Bereketli avlardan sonra meydanlarda yakılan yerlerdi.
Eski Türklerde ise genellikle kımız, rakı, süt, yağ, buğday, darı saçı olarak kullanılmıştır55. Eski Türkler'de süt, at sütünden üretilen kımız gibi hayvansal içeceklerin yanında çeşitli bitkilerden elde edilen içecekler de vardı. Örneğin Tarasun adı verilen bir çeşit içkilerinin olduğu bilinmektedir.
Ağızda lokma varken konuşmamak, başkasının önündeki yemeğe elle veya kaşıkla dalmamak, öksürmek aksırmak gerektiğinde yüzünü sofradan çevirmek, yemek sırasında çadıra gelen herhangi birini mutlaka sofraya davet etmek, sofra adabının önemli kurallarındandı.
(Kafesoğlu, 1977) Tutmaç, Türkiye Selçukluları ve Osmanlı saraylarında da yeniliyordu (Sümer, 1972) Sığır, koyun, kuzu, keçi, tavuk en çok eti yenen hayvanlar arasındadır. Bütün bunlardan yapılan kebaplar Türk yiyecekleri arasındadır. Döner kebap, şiş kebap, tüm dünyaya tanıtılmış kebap türleridir.
Türkler yaşayışları itibariyle ordu-millet idiler. Doğuştan ölüme dek askerî bir düzen ve disiplin içinde hayatlarını sürdürürlerdi. Bozkır hayatının bir sonucu olarak konar-göçer bir topluluk manzarası gösteren eski Türk toplumu kışlak olarak nitelendirilen yerlerde yerleşik hayata geçmiştir. Çadırlarda yaşarlardı.
İlgili 45 soru bulundu
Türk vatandaşlarının % 70'i beyaz ya da buğday tenlidir. % 14'ü sarışın ise de çoğunluk kumral veya açık kumraldır. Kalan nüfusun çoğu ise 'hafif' esmerdir (buğday ten rengine yakın). Özet olarak Türkler, sarışın-kumral ve açık tenli bir Irk'tır.
Osmanlı Devleti'ni kuran Osman Gazi ise tam boyu tartışmalı olsa da Oğuzların Bozok kolundan Kayı boyuna mensuptur. Böylelikle de Osmanlılar daha ilk baştan kurucu unsur olarak Türk etnisitesindendir. Bugünkü Türkiye Türklerinin atalarıdırlar.
Almanya'da 2 milyon, Fransa'da 7 yüz bin, Hollanda'da ise 5 yüz bin Türk yaşıyor. Listede dikkat çeken diğer bir nokta ise Türklerin henüz hiç yerleşmediği üç ülke. Bunlar Tuvalu, Tonga ve Butan.
Anadolu Türklerinin otozomal genetiği
Aynı projeye göre Anadolu Türklerine en yakın halklar ise sırasıyla Azerbaycan Türkleri, Kumuklar, Karaçaylar, Balkarlar, Çerkesler ve İranlılardır.
Gerçek Türkler nerede yaşıyor? Türk halklarının yoğun olarak yaşadığı başlıca ülkeler Doğu Türkistan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Türkiye, Azerbaycan ve İran'dır. Irak, Rusya, Balkanlar ve diğer çeşitli Avrupa ülkelerinde de ayrıca azınlık konumunda bulunan Türk kökenli halklar yaşamaktadır.
Güvecin en eski yemeklerden biri olduğunu da bahsettiğimiz yemek kapları bizlere ispatlıyor zaten. Arkeolojik kazılarda elde edilen yemek kapları ve M.Ö 8. veya 4.yüzyıllar arası Heredot'un yazıtlarında bulunan güveç tarifleri bu yemeğin yaklaşık 8.000 yaşında olduğunu gösteriyor.
Pirinç de Mevlevi mutfağında kullanılmayan malzemelerdendir. Balık hiç kullanılmaz. Bunların kullanılmamasının sebebi sevilmediğinden yada istenmediğinden değil imkân olmadığındandır. Bu tarz malzemelere ulaşamadıkları için kullanılmazdı.
Mutfak, Arapça matbah kelimesinin galatı, yani bozulmuş şeklidir. “Pişirilen yer”, “pişirme yeri” anlamına gelen bu kelime dilimize girmeden önce Türklerin mutfak için kullandığı çeşitli kelimeler mevcuttu. Aşlık, aşevi, aş taamı, aş ocağı gibi kelimeler Uygurlar zamanından beri kullanılagelmiştir.
Ilk Türk insanı kimdir? Nuh peygamberin oğullarından Yâfes'in ”Türk” adlı oğlunun neslindendir. Türk milletinin kökünün dayandığı ”Türk” adındaki insan, insanlığın ikinci babası Hz. Nuh Aleyhisselam'ın oğlu Yâfes'in oğlu olan kişidir.”
(Şeşen 1998: 30). Demek ki bu Arapça kaynağa göre Türk, Nuh peygamberin torunudur. Şimdi de 1077'de yazılan Dîvânu Lugâti't-Türk'e bakalım: “Türkler aslında yirmi boydur. Bunların hepsi Nuh peygamberin oğlu Yâfes oğlu Türk'e dayanır (Kâşgarlı Mahmud, el yazması 2008: 20).
Eski Türk temizliğinin esası, İslam'ın temizliği imandan sayan düsturudur. Bu yüzden tüm Türkler son derece temiz insanlardır. Türklerin temizlikleri umumi helayı ve hamamı kullanmalarına yol açmış, bu sayede hastalıklardan korunmuşlar ve uzun yaşama şansına sahip olmuşlardır.
10. yüzyılda Orta Asya'dan, çoklukla İran üzerinden Anadolu topraklarına yerleşen Oğuz-Türkmen başta olmak üzere pek çok boy Türk adı altında toplanmıştır. Türk adı Orta Asya'da Türk ırkına mensup ve Türkçe konuşan toplulukların Göktürkler döneminden beri ortak adıdır.
Peki ama "Anadolu'da yaşayan Türkler neden çekik gözlü değil?" sorusuna gelecek olursak, bunun nedeni soydaşlarımızın aslında Orta Asya'daki Kazaklar ve Kırgızlar değil, Türkmenistan, Azerbaycan Türkleri olması.
Türkler ilk kez tarih alanına M.Ö.1050 yılında Çin'de Çu hükümdar sülalesini kurarak çıktılar. Onların Çin'deki egemenlikleri M.Ö. 247 yılına dek sürdü. Hakanlarının Teoman adında biri olduğu Hun Türklerinin M.Ö.220'de Çin'in kuzeyinde güçlü bir devlet olarak ortaya çıktığını biliyo ruz.
Türklerin en az yaşadığı ülkeler:
Türklerin en az bulunduğu ülkelere baktığımızda, Tayland, Nikaragua ve El Salvador… gibi ülkeleri görüyoruz bu ülkelerde yaşayan Türk sayısı oldukça düşük.
Taşkıran, "Osmanlı'da Türk çok iyi anlamda değildi. 'İdraksiz Türkler' tabiri Osmanlı'da en çok kullanılan tabirdi. Osmanlı'da Türk aşağılanırdı. Osmanlı'da Türk'e 'Eşek Türk' denirdi.
Osmanlı devletin adı Osmanlı'dan ziyade “Devlet-i Âliyye” olarak kullanılırdı.. Bu devleti yöneten kadroların temel özelliği Türkleri sevmemeleri idi. Bu durum o zamanki Osmanlı'yı Öven Şakşakçı şairler tarafından çok sık olarak dile getirilmiş ve Türkleri geri zekalı,akılsız,beceriksiz olarak aşağılamışlardır.
Sonuç olarak söylemek gerekirse, Türk ırkının temel özellikleri şunlardır: Saç düz ya da hafif dalgalı olup kumral veya kara renklidir. Kaş kemeri gelişkindir. Gözler nispeten küçük olmakla birlikte Mongoloid ırktaki gibi çekik değildir, daha çok badem göz niteliğindedir.
O gün sürülen Osmanlı Hanedanı üyelerinin torunları halen 4 kıtada Fransa, İngiltere, İspanya, İsviçre, Suriye, Lübnan, Mısır, Ürdün, Meksika ve ABD gibi 10 farklı ülkede yaşamlarını sürdürüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri