Eskiden kadın eş anlamında kullanılmakta olan bir kelimedir. Kelime kökeni olarak "avret" kelimesinden türemiştir.
Arapça ˁawrāt عورات "(kadının) edep yerleri, zaaf ve kusurlar" sözcüğünden alıntı olabilir; ancak bu kesin değildir. Arapça sözcük Arapça ˁwr kökünden gelen ˁawrat عورة "kusur, özür, edep yeri" sözcüğünün çoğuludur.
Etimoloji. Arapça'da avret (Arapça: عورة ) genellikle "çıplaklık" anlamına gelen '-wr kökünden türemiştir. Farsça, Kürtçe ve Urduca'da 'avrat kelimesi Arapça 'avret' kökünden türemiştir ve yaygın olarak "kadın" anlamında kullanılmıştır.
türkçede, kadın anlamında, avrat olarak telafuz edilen ve çoğu zaman eksik etek tanımlamasıyla birlikte kullanılan bu kelime arapça'da avret olup, manası; kusurlu ve kadının cinsel organı, yani bacak arası demektir.
Vücutta dinen örtülmesi gereken ve başkasının bakması haram olan yerleri ifade eden bir fıkıh terimi. Namazda ve namaz dışında dinen örtülmesi gereken yerleri örtme anlamında bir fıkıh terimi.
İlgili 24 soru bulundu
avrat / avrât / عورات
(Tekili: Averât) (Avret) Kadınlar. Gizli yerler. Mahrem zamanlar.
Daha çok nişanlı veya evli olduğunu belli etmek amaçlı avrat derler. Avrat kelimesinin öz Türkçe olduğunu düşünürler ama aslında Arapça'da kadın/eş ya da kişinin utanılacak yeri, gizlemesi gereken yeri anlamlarına gelmektedir. Bu kelime çoğu kadına argo bir kelime gibi gelir.
Avrat kelimesinin kökeni Arapça "avret" kelimesinden gelmektedir. Türeme olarak bu hale gelmiştir. Türkçede ise kadın eş manasında kullanılmaktadır. Daha önceleri kullanımı yaygın olan bu kelime asıl olarak kullanılan hatun eş manalarına tekrar dönmüştür.
Fenike kontrolü altında ada, Arvad veya Jazirat (Kelime anlamı "ada") adı altında bağımsız bir krallık olmuştur. Fenike kontrolünde adanın ismi, της Πιερίας (Aynook) olmuştur.
avret - Nişanyan Sözlük. Arapça ˁwr kökünden gelen ˁawra(t) عورة “1. ayıplı ve özürlü olma, ayıp, kusur, 2. edep yerleri” sözcüğünden alıntıdır.
Hem hitap sözü hem de saygı ifadesi olarak kullanılan hatun ismi, Türkçede ve Arapçada kadın anlamına gelir.
- İlk anlamı kadındır. - İkinci anlamı bayan ve hanım demektir. - Üçüncü ifadesi eş ve zevce demektir. - Son anlamı ise tarihte hakan ve serdar eşlerine ve yüksek makamdaki hanımlara verilen unvan.
Kadınlar ve erkekler için avret yerleri farklıdır. Kadınların avret yerleri; eller, ayaklar ve yüz dışında tüm vücuttur. Erkekler için avret yerleri ise; göbeğin üstü ve diz kapaklarının altı arasında kalan bölgedir. Hem kadınlar hem de erkekler bahsi geçen avret yerlerini örterek namaz kılmak zorundadırlar.
Anasına avradına sövmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: argo birinin anasını ve karısını amaçlayarak çirkin söz söylemek.
Avare, İşsiz güçsüz, başıboş, aylak anlamlarına gelen Farsça kökenli sözcük.
hatun - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe χatun veya ḳatun “kraliçe” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Hotan Sakacası aynı anlama gelen χattuna veya Soğdca aynı anlama gelen χwatēn sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Soğdca χwatāw “kral, hükümdar” sözcüğünün dişilidir.
varta - Nişanyan Sözlük. Arapça wrṭ kökünden gelen warṭa(t) ورطة “uçurum, (mecazi) bela, badire” sözcüğünden alıntıdır.
Fransızca chéri "sevgili" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Fransızca cherir, cheriss- "sevmek, değer vermek" fiilinden türetilmiştir.
Ahrar, köle olmayan özgür bireyler demektir. Arapça kökenli bir sözcüktür. “ahrar” hür olanları, Hür-azatlı, özgür azad edilmiş kişileri ifade etmektedir. Tarihte Ahrar sözcüğü ilk olarak “Tezkiret-ül Evliya: Gönül kibrit-i ahmer gibi bulunmaz olmuşdur.” Adlı eserde yer almış bulunmaktadır.
At İle Avrat Yiğidin Bahtına Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: kişinin satın aldığı attan ve evlendiği kadından memnun kalıp kalmayacağı önceden kestirilemez, her ikisi de talihine kalmıştır.
- Kız kardeş. - Kadınlara söylenen bir seslenme sözü. - Bir ev içinde uzun zaman çalışan yaşlı kadınlara verilen unvan.
babaların minik-tefek kızlarına söyledikleri "daha dur..., o kadar da büyük değil(sin)..., daha çok küçük(sün)..." anlamında kullanılan, kaba hali de "çeyrek avrat" şeklinde söylenen, sevimlilik içeren söz öbeğidir.
Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit herif kelimesi, 'Adam ya da evin erkeği' biçiminde daha çok öne çıkmaktadır. Ancak aynı zamanda Türkçe karşılığı olarak Güven vermeyen ve aşağı görülen kişi olarak da anlaşılabilmektedir. Hatta bu iki anlamı ile halk arasında daha çok kullanıldığını söylemek mümkündür.
Kimi araştırmacılar günümüz yazı dillerinde kullanılan avrat “kadın, eş” kelimesinin Arapça 'avret kelimesine dayandığını ifade ederken kimi araştırmacılar da uragut kelimesinin zaman içinde ses değişikliğine uğrayarak (uragut > uravut > uravat > urvat > arvat) ~ avrat şekline gelmiş olabileceğini ileri sürmektedirler.
Tevrat (/ˈtɔːrə, ˈtoʊrə/; İbranice: תּוֹרָה Tōrā, "Talimat", "Öğretme" veya "Kanun"), İbrani Kutsal Kitabı'nın ilk beş kitabının, yani Tekvin, Çıkış, Levililer, Sayılar ve Tesniye kitaplarının derlemesidir. Bu anlamda Tora, Pentateuch veya Musa'nın Beş Kitabı ile aynı anlama gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri