Türklerde ise tüm müzik aletlerine 'kopuz' (yaylı kopuz, ağızda kullanılan kopuz ve başkaları) denilmektedir. XV. yüzyıldan sonra ise yazılı kaynaklarda 'Çüyür' aletine 'Saz' denilmeye başlanmıştır.
Göktürklerden günümüze kadar gelen milli çalgı “kopuz”un Anadolu'da yeniden doğmuş hali diyebileceğimiz bağlama, genel adıyla saz: kiraz ağacının kabuğundan yapılıp tezene adı verilen bir mızrapla tellerine vurularak çalınan bir çalgıdır.
Bağlama ya da saz, Türk halk müziğinde yaygın olarak kullanılan telli tezeneli bir çalgı türüdür.
Bağlama oldukça köklü bir müzik aletidir. Asya'dan Avrupa'ya uzanan geniş bir coğrafyada farklı isim ve türleriyle kullanılmış ve kullanılmaktadır. En yaygın şekilde kullanıldığı yer Anadolu'dur. Bağlama telli çalgıların atası olarak bilinen kopuzun bir türüdür.
Bağlama ailesi, Türk halk müziğinin mızraplı çalgılarından oluşur. Bağlama, cura, divan sazı, bozuk, çöğür, iki telli, tanbura ve meydan sazı, bağlama ailesinin başlıca çalgılarıdır. Bağlamanın atası, Orta Asya kökenli bir çalgı olan kopuzdur. Kopuz zamanla biçim değiştirmiş, bağlama dediğimiz çalgı ortaya çıkmıştır.
İlgili 27 soru bulundu
Zeynel Abidin Cümbüş - Vikipedi.
Bunlara örnek olarak başlıca şu çalgılar sayılabilir; Çeng, Tanbur, Kanun, Santur, Kös, Kudüm, Çöğür, Daire, Cura, Zurna, Iklığ, Balaban, Nefir, Kaval (Üngör, 2004: 41).
Sazın kökeni, Orta Asya'nın Türk bozkırlarına dayanmaktadır. Bu bölgede yaşayan Türk toplulukları, saza benzer telli çalgılar kullanmıştır. Sazın ataları arasında “kopuz” adı verilen tek telli bir çalgı da bulunmaktadır. Kopuz, Türklerin Orta Asya'dan göç ettiği dönemlerde de kullanılan bir enstrümandı.
Bağlamanın tarihçesi milattan önce 1600'lü yıllara dayanmaktadır. Anadolu'da yapılan araştırmalar sonucu bulunan bağlamaya benzer müzik aletlerinin örnekleri 1600'lü yılları göstermektedir. Bu sebeple bağlamaya dünyanın en köklü ve eski müzik aletlerinden biridir demek yanlış olmaz.
Saz Tarihçesi
Sazların tarihi, bin yılı aşkın bir süreye dayanmaktadır ve müzik tarihçileri, sazların ne zaman ve nasıl ortaya çıktığı konusunda tam olarak anlaşamamaktadır. Ancak, sazların, Orta Asya ve Orta Doğu bölgesinde bulunan antik kültürlerden türediği düşünülmektedir.
Saz kelimesinin ikinci anlamı bağlamadır. Türk halk müziğinde en çok kullanılan enstrümanlardan biri olan saz, ebatlarına ve tel sayısına göre birçok türe ayrılır. En kısa olanına cura, en büyüğüne divan denir. Saz sözcüğü, soluk ve sararmış anlamında da kullanılır.
Saz kelimesi bir eş sesli sözcüktür. Yani diğer bir ifade ile sesteş olarak bilinir ve birden fazla anlama sahiptir. Bu anlamlardan ilki ve en çok kullandığı bir müzik aleti olmasıdır. Diğer bir ifadesi ise su kuyularında olan durum şeklinde anlatılır.
Bağlamanın atası, Dede Korkut hikayelerinde adı çok sık geçen Kopuz'dur. Yaklaşık 1500 yıllık bir geçmişi olan ve birden çok telli saz türünü kapsayan Kopuz, Orta Asya'daki Türk Boyları tarafından kullanılmıştır. İlk zamanlar o bölgenin gezginci ozanları aracılığıyla Anadolu'ya gelmiştir.
Cura: Bağlama ailesinin en küçük sazıdır. Yurdumuzun her yöresinde rastladığımız cura değişik isimlerle anılmaktadır. Dede sazı, parmak vura, üç telli cura gibi. Divan, bağlama tambura sazlarıyla birlikte icrada bağlama curası, tanbura curası gibi isimler alır.
Sazın eş anlamlısı kelimeler: Hasır otu. Kiliz. Kofa.
Anadolu'ya yayıldı. Türklerde ozanlığın piri olan Bayatlı Korkut Ata'nın tanburayı yani kopuZll icat ettiği eski bir Asya metninde yazmaktadır. 17. itibaren kopuzun adı bağlama olarak söylenmektedir.
Âşık:, Anadolu, Güney Kafkasya ve İran'da sürdürülen, genellikle bağlama veya başka bir telli müzik aleti eşliğinde söylenen sözlü halk müziği geleneğini icra eden kişidir. Aşıklık geleneği, Türk kökenli ve Türkler arasında yaygın olan Anadolu, Ortadoğu ve Orta Asya'ya özgü bir halk şairliği türüdür.
Sazcı kelimesi ile ilgili arattırılan sıkça sorulan sorulara haberin detayından ulaşabilirsiniz.
Kopuz, en eski Türk halk çalgısı olarak bilinmektedir. Ancak kopuz adıyla anılan farklı çalgılara rastlanmaktadır. Şu anda hâlâ Anadolu, Kafkasya ve Orta Asya'da kullanılmaktadır.
Yöre halk müziğinde kullanılan çalgılar; davul, zurna, sipsi, saz, ud, cümbüş, keman, darbuka, dümbek, tek, kaşık, boğaz, kabak kemane, zil, ruzba, çifte, klarnet, gırnata, gayda, kemence, bağlama, cura, cura bağlama.
Çalgıların tarihi, insan kültürünün başlarına kadar uzanır. İlk çalgıların ritüellerde kullanıldığı düşünülmektedir: Örneğin avın başarıyla tamamlandığını belirtmek üzere trompet, dini törenlerde davul kullanılmıştır. Zaman içinde eğlenceli amaçlı müzikler üretilmeye ve melodiler icra edilmeye başlanmıştır.
Bilinen en eski Türk telli çalgısı olan “kopuz”un kökü, ilkçağ Hunlarına dayanır.
50.000 ile 60.000 yaşları arasında bir mağara ayı uyluk kemiği olan "Divje Babe Flüt"ünün dünyanın en eski müzik aleti olduğu ve Neandertaller tarafından üretildiği öne sürülmüştür.
Klasik Türk müziği, klasik Türk mûsıkîsi, Osmanlı'daki adıyla mûsıkî veya günümüzde kullanılan adıyla Türk sanat müziği; Türk kültürüne has makamlı bir müzik türü.
Aslında en iyi saz şu ağaçtan yapılıyor diye bir kural yoktur. Sazı iyi yapan, onun yapım aşamalarını ve kullanılan tekniklerini iyi bilen biri tarafından üretilmesi ile ortaya çıkar. Tabi ki, saz yapımında en çok maun, dut, kestane, ardıç ve ladin ağaçları tercih ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri