Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) resmi internet sitesi üzerinde vergi levhası sorgulama işlemini oldukça basit bir şekilde gerçekleştirilebilir. Mükellefler, GİB resmi web sitesine girişin ardından kimlik ve vergi kimlik numarası gibi bilgileri girerek GİB vergi levhası sorgulama işlemini tamamlayabilir.
Vergi Numaramı Nasıl Öğrenebilirim? Vergi numarası İnteraktif Vergi Dairesi web sitesi üzerinden öğrenilebilir. ivd.gib.gov.tr adresine girdikten sonra 'Doğrulamalar' bölümünden 'Vergi Kimlik Numarası Sorgulama' seçeneğine tıkanır. Gerekli alanlar doldurulduktan sonra vergi kimlik numarası öğrenilebilir.
Vergi numarası sorgulama işlemi, vergi dairesi müdürlüklerinde, E-Devlet sistemi üzerinden veya İnteraktif Vergi Dairesi internet sitesi üzerinden gerçekleştirilebilir.
Vergi Numarası iki yolla temin edilebilir: Online başvuru: İnteraktif Vergi Dairesi (gib.gov.tr) adresine girin. Yabancılar İçin Potansiyel Vergi Kimlik Numarası linkine tıklayın ve karşınıza çıkan formu eksiksiz doldurun. “Tamam” butonuna bastığınızda sistem size bir vergi numarası verecektir.
İnteraktif Vergi Dairesi'ne ivd.gib.gov.tr adresinden ulaşılabilir. Basit usul mükellefleri bu web sitesi üzerinden kendileri, serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir ya da yeminli mali müşavir üzerinden alabilir.
İlgili 20 soru bulundu
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) resmi internet sitesi üzerinde vergi levhası sorgulama işlemini oldukça basit bir şekilde gerçekleştirilebilir. Mükellefler, GİB resmi web sitesine girişin ardından kimlik ve vergi kimlik numarası gibi bilgileri girerek GİB vergi levhası sorgulama işlemini tamamlayabilir.
E-devlet şifreniz ile online kayıt olmak için:
İnteraktif Vergi Dairesi (ivd.gib.gov.tr) web sayfamızdan veya uygulama marketlerden indirebileceğiniz GİB mobil uygulamamızdan, E-devlet ile Kayıt Ol menüsü ile anında kullanıcı kodu ve şifre edinebilirsiniz.
Vergi Numaramı Nasıl Öğrenebilirim? Vergi numaranızı e-Devlet şifreniz ya da İVD hesabınız ile internet üzerinden öğrenebileceğiniz gibi bağlı olduğunuz vergi dairesinden de öğrenebilirsiniz.
VUK (Vergi Usul Kanunu) 213/4108 maddesine göre her gerçek ve tüzel kişinin bir vergi numarası vardır. Gerçek kişiler ve şahıs şirketleri için bu vergi numarası aynı zamanda kişinin TC kimlik numarası iken tüzel kişiler kendilerine özel olan vergi numaralarını öğrenmekle ve kullanmakla yükümlüdür.
TC kimlik numaraları, 1 Kasım 2006 tarihinden itibaren aynı zamanda vergi numarası olarak da kullanılacak. Geçiş sürecinde sorun yaşanmaması için 1 Kasım 2006 ve 1 Ocak 2007 tarihleri arasında TC kimlik numarasının yanı sıra vergi numarası ile de işlem yapılabilecek.
Vergi borcu yoktur yazısı, vergi mükellefi vatandaş tarafından, vatandaşın bağlı olduğu vergi dairesinden ya da internet üzeriden alınabilir. Vergi mükelleflerinin bağlı oldukları vergi dairesine yapacakları başvuruyu dilekçe ile şahsen yapmaları gerekir.
Vergi dairelerinde kayıtlı her gerçek ve tüzel kişiye tek vergi numarası verilecek olup, mükelleflerin merkez ve şubeleri aynı vergi numarasını kullanacaklardır. Şubelerin başka vergi dairesi yetki alanı içerisinde olması durumu değiştirmeyecektir. Bankalar bu uygulamanın dışında tutulmuşlardır.
Hangi vergi dairesine bağlıyım? Hangi vergi dairesine bağlı olduğunuzu 444 0 189 numaralı vergi danışma hattından öğrenebilirsiniz.
Potansiyel mükellef, adından da anlaşılabileceği gibi vergi ödemekle yükümlü olmayan ama gelecekte vergi mükellefi olabileceklere verilen genel bir isimdir. Sürekli bir yükümlülüğü gerektirmeyen durumlarda ya da zorunluluk kaynaklı olarak vergi dairelerinden vergi numarası alındığında potansiyel vergi mükellefi olunur.
Limited ve anonim nitelikli şirketlerden bu numara '0' ile başlar, daha sonra vergi numarası ile devam eder ve son olarak da '000' ve '15-16-17...' gibi rakamlar ile biter.
Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının vergi kimlik numarası olarak kullanılmaya başlanıldığı tarihten itibaren bastırılacak veya tasdik ettirilecek belgelerde ise yeni vergi kimlik numarası kullanılacaktır.
Vergi kimlik numarası almak isteyen gerçek kişiler nüfus cüzdanlarının aslı ya da noter tasdikli fotokopisiyle, tüzel kişiler ise kuruluş sözleşmesi ve/veya tescil talepnamesi ile birlikte iş yerinin bulunduğu bölgedeki vergi dairesine başvurup kimlik bilgilerini kuruma ibraz ederek vergi kimlik numaralarını ...
Gerekli olduğu hallerde vergi numarası her il ve ilçede bulunan vergi dairelerinden alınabilir. S: Vergi numarası almak için ücret öder miyim? C: Vergi numarası alacak kişilerden herhangi bir ücret talep edilmez.
Mersis No Nereden Alınır
Mersis numarası, Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca hazırlanmış olan internet sitesi üstünden alınmaktadır. Alınması için gereken kayıt işlemlerinin hepsi, hazırlanmış olan bu site üstünden yapılmaktadır. Kaydınızı https://mersis.gtb.gov.tr/Portal/Home/Index adresine giderek oluşturabilirsiniz.
Kimlik Numaramı nasıl öğrenebilirim? T.C. Kimlik Numarası ilçe nüfus müdürlüklerinden vehttp://tckimlik.nvi.gov.trinternet adresinden öğrenilebilir.
MERSİS tarafından verilen ve özel algoritma ile üretilmiş 16 haneli bir numara olan MERSİS no limitet ve anonim şirketlerde “0” ile başlar, devamında vergi numarası gelir ve sonunda “000” ve “15-16-17” vb. gibi rakamlarla biter.
Vergi mükellefiyeti, vergi mükellefi olma durumunu ifade eder. Vergi mükellefi, 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu'na göre (VUK) vergi kanunlarına göre kendisine vergi borcu düşen gerçek ya da tüzel kişidir.
Mükellefiyet Kaydı Nedir? Gerçek kişi tacirler yerleşim yerlerinin ya da işletme merkezlerinin bulunduğu vergi dairesine giderek kayıt olmalıdır. Buna gerçek kişi mükellefiyet kaydı denir. Şirket olarak işletmenizi çalıştırıyorsanız “tüzel kişi mükellefiyet kaydı” yaptırmalısınız.
Kira, ücret, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlarınıza ilişkin gelir vergisi beyannamelerinizi, GİB "HAZIR BEYAN SİSTEMİ" sistemiyle (hazirbeyan.gib.gov.tr) adresinden ya da mobil (HAZIR BEYAN) uygulaması üzerinden kolaylıkla gönderebilirsiniz.
22.03.1985-04.10.2000 döneminde vergi, meslek kuruluşu kaydı veya ticaret sicil kaydından herhangi biri, 04.10.2000 tarihinden itibaren ise vergi mükellefi olanlar için vergi kaydı, vergiden muaf olanlar için ise meslek kuruluşu kayıtları ile Bağ-Kur sigortalılığı kapsamına girilebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri